Zelenszkij belelát az oroszok fejébe, többet tud másoknál

K  AP20220411031
2022.04.16. 07:28
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este Kijevből közvetített késő esti videóbeszédében kijelentette, hogy a háború „évekig is eltarthat, ha országa nem kapja meg a szükséges támogatást a nemzetközi közösségtől”.

Az ukrán elnök elmondta, hogy rendszeresen kap előrejelzéseket. Hozzátette:  

Sokkal több információval rendelkezem, mint egyes médiumok az orosz hadsereg szándékairól és képességeiről. Az orosz gazdaság lehetőségeiről. Az oroszországi társadalom érzelmi állapotáról.

Méltatta Ukrajna ellenállását az orosz invázióval szemben, és „hadseregük sikerét a csatatéren”. Zelenszkij szerint „a gazdaságilag fájdalmas szankciók Oroszország ellen”, valamint a nemzetközi közösség által biztosított „erősebb, pusztítóbb” fegyverek segítenek majd az Oroszország elleni küzdelemben – írta meg az Independent

Ahogy fogalmazott:

ha valaki azt mondja nekem: év vagy évek, én azt válaszolom: ön [aki kérdezi tőle – a szerk.] sokkal rövidebbé teheti a háborút. Minél hamarabb megkapjuk az általunk kért fegyvereket, annál erősebb lesz a helyzetünk, és annál hamarabb lesz béke.

Az egész világnak aggódnia kell az orosz atomfenyegetés miatt

Zelenszkij pénteken a CNN-en Jake Tappernek adott exkluzív interjújában, amelyre távolsági kapcsolaton, kijevi irodájából jelentkezett be, azt mondta: Putyin akár nukleáris vagy vegyi fegyvereket is bevethet, mert nem becsüli az ukrán emberek életét.

Nemcsak nekem, az egész világnak aggódnia kell. Megtehetik, mert semmit nem jelent számukra az emberek élete. Nem kell félnünk, készen kell állnunk. Ez nem csupán Ukrajna ügye, hanem az egész világé

− fogalmazott az ukrán elnök. 

Az interjúban Zelenszkij beszélt az orosz hadihajó elsüllyesztéséről, hadseregének veszteségeiről és arról, hogy a háború milyen érzelmi áldozatokat követel tőle és népétől.

Zelenszkij az immár 50 napja tartó háborúban végig Ukrajnában maradt, mivel az ukrán erők ellenálltak a Kreml Kijev elfoglalására irányuló kísérleteinek, és arra kényszerítették Oroszországot, hogy háborús erőfeszítéseit az ország keleti és déli régióira összpontosítsa, ahol Ukrajna a következő napokban a harcok jelentős fokozódására számít. Ugyanakkor Oroszország cirkálórakétákat lő Kijev külvárosára, és továbbra is nagy hatótávolságú fegyverekkel veszélyezteti az ukrán fővárost.

Amerikai tisztviselők figyelmeztettek arra a lehetőségre, hogy az orosz elnök, ha sarokba szorítják, taktikai atomfegyvereket vethet be Ukrajnában. Bill Burns, a CIA igazgatója csütörtökön azt mondta: a CIA „rendkívül szorosan” monitorozza ezt a lehetőséget, ugyanakkor hangsúlyozta: az Egyesült Államok egyelőre nem látta jelét annak, hogy Oroszország ilyen lépésre készülne.

Tekintettel Putyin elnök és az orosz vezetés esetleges kétségbeesésére, tekintettel az eddigi katonai kudarcaikra, egyikünk sem veheti félvállról azt a fenyegetést, hogy esetlegesen taktikai nukleáris fegyvert fognak bevetni

− mondta el egy nyilvános beszédében.

Nagyon nehéz megbecsülni a civil áldozatok számát

A héten elsüllyedt Oroszország egyik legfontosabb hadihajója, a Moszkva a Fekete-tengeren. Ukrajna szerint rakétacsapás következtében, míg Oroszország azt állította, hogy lőszerek felrobbanása által okozott tűz miatt.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő pénteken azt mondta, hogy két ukrán Neptun rakéta találta el a Moszkvát, Zelenszkij azonban óvatosan nyilatkozott: 

Tudjuk, hogy már nem létezik. Ez egy komoly fegyver az országunk ellen, így az elsüllyedése nem tragédia számunkra. Minél kevesebb fegyvere van az országunkat megtámadó Orosz Föderációnak, annál jobb nekünk. 

Volodimir Zelenszkij elmondta: ukrán tisztviselők szerint körülbelül 2500-3000 ukrán katona halt meg a háborúban, összehasonlítva ezt a számot az általa említett 19-20 ezer orosz áldozattal (Oroszország 1351 katonai áldozatot ismert el). Az elnök hozzátette, hogy mintegy 10 000 ukrán katona sebesült meg, és

nehéz megmondani, hányan fogják túlélni. 

Elmondása szerint a civil áldozatok számát nagyon nehéz megbecsülni. 

Nagyon nehéz a civilekről beszélni, mivel az ország déli részén a városok el vannak zárva. Egyszerűen nem tudjuk, hány ember halt meg azokon a területeken

– mondta Zelenszkij.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde közben Kijevben 2022. április 10-én.  Fotó: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal)