Ez a poszt a következő Percről percre része:

Moldovát is elérték az orosz bombázások

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában – számolt be a BBC

    A Putyin és Guterres közötti megbeszélések középpontjában várhatóan az ostromlott Mariupol városa áll.

    Az ENSZ-vezető várhatóan csütörtökön Kijevbe utazik tovább, ahol Volodomir Zelenszkij elnökkel találkozik majd.

  • Szergej Marcsenko, ukrán pénzügyminiszter azt kéri az amerikai vezetéstől, hogy nyújtson legalább havi kétmilliárd dollár sürgősségi gazdasági segélyt, azzal érvelve, hogy a pénz szállításának elmulasztása súlyosbíthatja az orosz invázió által okozott humanitárius válságot.

    A miniszter szerint ezekre a forrásokra a nyugdíjak, az egészségügyi és oktatási dolgozók fizetésének és egyéb humanitárius szükségletek folyósításához van szükség. Ukrajna több pénzt is nyomtathatott volna a költségek egy részének fedezésére, de ez az inflációt az egekbe lökte volna.

    Összességében havonta legalább ötmilliárd dollárra van szüksége az országnak – tette hozzá Marcsenko.

  • Herszonban 58 árva és szülői gondozástól megfosztott gyermek bujkál több mint egy hónapja egy templom alagsorában – írta közösségi oldalán Ljudmila Denyiszova, az ukrán legfelsőbb tanács emberi jogi biztosa.

    Elmondása szerint az alagsorban tíz egyéves kor alatti gyerek van, a többiek négyéves kor alattiak. Köztük vannak fogyatékkal élő, speciális ellátást és kezelést igénylő gyerekek is.

    Biztonságos helyet találtak számukra Ukrajna térségében, ahol nem folyik aktív harc. Ott minden segítséget megkaphatnak a gyerekek – tette hozzá a biztos, aki a gyerekek átszállításában kéri a lakosság segítségét.

  • Európa legnagyobb fapados légitársasága azt tervezi, hogy idén ősszel újra elindítja járatait Ukrajnából. A Ryanair várakozásai szerint az első gépek a kijevi repülőtérről indulnak négy európai városba – számolt be az Unian.

    Az első járatok a tervek szerint október 30–31. körül rajtolnak el.  A cég várakozásai szerint az első Ryanair repülőgépek a Boriszpol repülőtérről Bécsbe, Rómába, Milánóba és Barcelonába indulnak.

  • Kedden több mint 40 ország vezetője ül össze a németországi Ramstein légibázison, hogy megtárgyalják az ukrajnai helyzetet – számolt be az Euronews. A találkozót az Egyesült Államok vezeti. 

    Mark Milley, az amerikai hadsereg tábornoka elmondta, hogy a megbeszélések egyik fő célja a Kijevnek nyújtott növekvő biztonsági támogatás koordinálása. 

    A találkozó Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapi kijevi útját követi, amelyen további támogatást ígértek Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

  • A brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből kiderül, hogy elesett Kreminna városa, és Izjumtól délre súlyos harcok dúlnak.

    Mindeközben az orosz erők északról és keletről Szlovjanszk és Kramatorszk városai felé próbálnak előrenyomulni – számolt be róla az Independent.

    Az orosz erők valószínűleg megpróbálják bekeríteni az ukrán csapatokat az ország keleti részén

    – tették hozzá.

  • Az ukrán posta közölte, hogy új bélyeg kibocsátását tervezi az Antonov225 Mrija (a mrija ukránul álmot jelent) tiszteletére, amely a világ legnagyobb teherszállító repülőgépe volt, mielőtt megsemmisült a Kijev melletti Hosztomel repülőtér elleni támadásban, közvetlenül az orosz invázió megindítása után – írja a Guardian.

    A bélyeget a 11 éves Szofia Kravcsuk tervezte, aki részt vett egy, a háború előtt kiírt pályázaton, amelyen a gyerekeknek azt a kérdést tették fel, hogy mit jelent számukra Ukrajna – közölte a posta a Telegram-csatornáján.

  • Az ukrajnai háború elől hétfőn 354 ember, köztük 136 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba.

    A rendőrség tájékoztatása szerint a fővárosi és vidéki szálláshelyeken 12 ember, köztük 7 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

  • Vjacseszlav Gladkov regionális orosz kormányzó szerint az oroszországi Golovcsino faluban több épület is megrongálódott, miután kedd reggel az ukrán csapatok tűz alá vették – számolt be az Independent.

    Pár órával korábban a kormányzó azt mondta, hogy legalább két ember megsérült egy másik orosz faluban, Zsuravljovkában. A kormányzó nem pontosította, milyen típusú támadásról volt szó. 

  • Az Egyesült Királyság új mentőautókat, tűzoltóautókat, orvosi felszerelést és egészségügyi szakértőket biztosít Ukrajnának, hogy segítse az országban működő mentőcsapatokat – írja a Sky News.

    A következő napokban 22 új mentőautó indul Ukrajnába, hogy csatlakozzanak a több mint negyven tűzoltóautóhoz, amelyeket már kiküldtek oda. A kormány emellett 300 ezer fontot ad a UK-Med egészségügyi segélyszervezetnek, hogy segítse az ukrán orvosok és ápolók képzését.

    A bejelentett új mentőautók, tűzoltóautók és az egészségügyi szakértőknek nyújtott finanszírozás jobban felkészíti majd az ukrán lakosságot a létfontosságú egészségügyi ellátás biztosítására és életek megmentésére

    – mondta Boris Johnson miniszterelnök.

  • Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn ukrajnai látogatása végén kijelentette, az Egyesült Államok célja, hogy Oroszországot annyira „legyengítse”, hogy többé ne legyen hatalma egy szomszédos állam megszállására – írja a New York Times.

    Elismerte, hogy a konfliktus átalakulhat, az Ukrajna feletti irányításért vívott csatából olyan harcba, amely Washingtont közvetlenebbül szembeállítja Moszkvával.

    Joe Biden amerikai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy nem akarja, hogy a háború az Egyesült Államok és Oroszország közötti verseny legyen.

    A NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció a harmadik világháborúhoz vezetne, aminek megelőzésére törekednünk kell

    – mondta március elején, alig két héttel a háború kitörése után.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, idő kérdése, hogy felszabaduljanak az ukrán földek, de a küzdelmet folytatni kell.

    Egyelőre 931 települést foglaltak el. Sok város és közösség áll az orosz hadsereg ideiglenes ellenőrzése alatt. De nincs kétségem afelől, hogy csak idő kérdése, hogy felszabadítsuk a földünket

    – mondta az ukrán elnök. Hozzátette, hogy Oroszország hatalmas erőforrásokat költhet a háború finanszírozására.

    A történelem tanulságai jól ismertek. Ha fel akarsz építeni egy évezredes birodalmat, veszítesz. Ha el akarod pusztítani a szomszédjaidat, veszítesz. Ha vissza akarod állítani a régi birodalmat, veszítesz. És ha az ukránok ellen lépsz, veszítesz

    – mondta Zelenszkij. Hangsúlyozta továbbá: „Ha győzelem van, azt mindenki érzi. Ha béke van, mindenki látja. De hogy ez megtörténjen, nem szabad arra gondolnunk, hogy mikor mi lesz”.

    Mindennap azon kell gondolkodnunk, hogyan tehetjük még elviselhetetlenebbé a megszállók tartózkodását a földünkön

    – hangsúlyozta Zelenszkij. Kijelentette, hogy Ukrajna készen áll a békére, azonban – mint mondta – ahhoz, hogy Oroszország békére törekedjen, minden ukránnak harcolnia kell és meg kell védenie a szabadságot.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk kedden is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.