Gyakorlatilag Ukrajna teljes területére légvédelmi riasztást adtak ki

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója.

Index
2022.05.03. 06:21
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy-Britannia további 375 millió dollárral segíti Ukrajnát Oroszország február 24-én indított háborújában. 

    Az Egyesült Királyság nemrég jelentette be, hogy mintegy 375 millió dollár katonai segítséget nyújt a háborús országnak. A britek többek között elektronikus hadviselési berendezéseket és radarrendszereket adnak Ukrajnának – számolt be a Reuters.

  • Oroszország „elfelejtette a második világháború összes leckéjét” – mondta Volodimir Zelenszkij hétfő éjjel közzétett videóüzenetében. 

    Az ukrán elnök visszautalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábbi kijelentésére, aki a minap azt mondta: szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben – Adolf Hitlerhez hasonlóan – „zsidó vér folyik”.

    Zelenszkij? A legnagyobb antiszemiták a zsidók, még Hitler is zsidó származású volt

    – mondta Lavrov, amire most az ukrán elnök úgy reagált: A miniszter „antiszemita kijelentése” azt bizonyítja, hogy az oroszok elfelejtették a második világháború tanulságait.

    Hogy mondhatott ilyet akkor, amikor a nácizmus felett aratott győzelem évfordulójához [Május 9. – a győzelem napja Oroszországban] közeledünk? Ezek a szavak azt jelentik, hogy Oroszország vezető diplomatája a zsidókat okolja a nácik bűntetteiért

    – vélekedett Zelenszkij.

    Várják az új uniós szankciókat, újabbakat kérnek 

    Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy várakozásaik szerint az Európai Unió egy újabb szankciós csomagot hagyhat jóvá a közeljövőben, amelyben egyértelmű lépéseket tesznek azért, hogy csökkentsék Oroszországnak az energiából származó bevételeit.

    Hiszünk abban, hogy a terrorista állam most már nem napi egymilliárd eurót kap az olajért. De emellett érdemes előkészíteni a következő szankciós lépéseket is már most. Végső soron minden exportot, importot le kell majd állítani Oroszországgal

    – vélte az ukrán elnök. 

  • Oroszország május közepéig megkísérli a Donyecki és Luhanszki régiók annektálását, valamint a Herszoni Népköztársaság létrehozását – jelentette be Michael Carpenter, az Egyesül Államok EBESZ-nagykövete.

    Az Egyesült Államok hírszerzése szerint Oroszország május közepéig népszavazást tervez az országhoz való csatlakozásról a Donyecki és Luhanszki régióban, és hasonló tervei vannak a Herszonnal is. 

    A CNN azt írja, Carpenter szerint az orosz hadsereg azért rabolja el a helyi ukrán képviselőket, hogy helyükön Moszkvához lojális vezetést hozzon létre.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Hétfői hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.