Oltási kampányt indítottak a gyermekbénulás ellen Pakisztánban

2022.05.23. 10:21
Pakisztánban új oltási kampányt indítottak a gyermekbénulás ellen hétfőn, több mint egy héttel azután, hogy a hatóságok az ország Afganisztánnal határos északnyugati régiójában idén már a betegség harmadik esetét észlelték.

A kampány, amely idén már a harmadik, öt napig tart, és a célja az, hogy országszerte 40 millió 5 év alatti gyermeket oltsanak be − írta meg az MTI. 

Januárban és márciusban is tartottak oltási kampányt, bár tavaly mindössze egyetlen megbetegedés történt, ami azt a reményt keltette, hogy az ország közel került a gyermekbénulás felszámolásához. Az idei első esetet áprilisban regisztrálták.

Sahbaz Baig, az ország gyermekbénulás elleni programjának szóvivője nyilatkozatában sürgette a szülőket, hogy működjenek együtt a házról házra járó egészségügyi dolgozókkal.

A pakisztáni járványellenes kampányokat rendszeresen erőszakos támadások kísérik. Iszlám fegyveresek gyakran veszik célba az oltást végzőket és a védelmükre kirendelt rendőröket, és azt állítják, hogy az oltási kampányok nyugati összeesküvés a gyermekek sterilizálására.

A márciusi kampány során Pakisztán északnyugati részén fegyveresek megöltek egy egészségügyi dolgozót, aki éppen hazafelé tartott az oltási nap után. Januárban az ország északnyugati részén fegyveresek agyonlőttek egy rendőrtisztet, aki a védőoltásokban részesülők biztonságára felügyelt.  • Hírek
  • Lakáshitel