Zelenszkij: Magyarország az olajvásárlással finanszírozza az Ukrajna elleni háborút

2022-05-23T111848Z 1603183949 RC2ZCU9U8H91 RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.05.25. 10:50
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a magyar kormány nem úgy látja a világot, ahogy van. Szerinte Magyarország azzal, hogy továbbra is blokkolja az orosz olajembargót, finanszírozza Oroszország ukrajnai háborúját.

Bírálta a magyar kormány döntését Davosban, a Világgazdasági Fórumon Volodimir Zelenszkij, aki szerint Magyarország az olajvásárlással finanszírozza Moszkva Ukrajna elleni háborúját.

Az ukrán államfő szerint a hatodik szankciós csomagot, amely már az olajembargót is tartalmazza, nagyon hosszú tárgyalások előzik meg. Álláspontja az, hogy Oroszország ezen idő alatt 200 milliárd dollárt fog keresni az energiahordozó értékesítésével.

Ilyen összegekért bármilyen fegyvert vásárolhatnak. Bevezetik a hatodik csomagot? Nem. Miért? Magyarország miatt. Ők valahogy nem úgy látják a világot, ahogy van

– mondta Zelenszkij. Mint mondta, Budapest azzal indokolja álláspontját, hogy jelentős forrásokra van szüksége az orosz olajról való lemondáshoz.

Elmondtuk nekik, hogy Ukrajnában emberek halnak meg, gyerekek halnak meg, megölik őket. Mint Texasban, egy 18 éves gyilkos, úgy nálunk is 18 éves katonák érkeztek Oroszországból, és kínozták meg a gyerekeket. Elmondták nekik, és azt mondják: minden világos. Majd felteszik a kérdést: »És mi van az olajjal? Hol kaphatunk pénzt?«

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Ursula Von der Leyen szerint nem születik megállapodás az uniós csúcson

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen azt mondta, az Európai Unió vezetői a május 30. és 31. közötti csúcson valószínűleg nem fognak megegyezni az Oroszország elleni olajembargóról. Ezt azután mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a május végén megrendezendő csúcson nem tárgyal az orosz szankciókról.

A magyar kormány attól tart, hogy az orosz olaj betiltása pusztító csapást mérne a magyar gazdaságra. Ursula Von der Leyen szerint Orbán Viktor elmondta, 15–18 milliárd euróba kerülne az orosz olajtól való függés megszüntetése, beleértve a finomítók és a vezetékes infrastruktúra átalakítását. Brüsszelben folynak a tárgyalások arról, hogyan reagáljunk Magyarország pénzigényére – tette hozzá.

Az első és legfontosabb nehézségek azok a technikai nehézségek, amelyekről most tárgyalunk

– mondta von der Leyen a Politicónak.

Borrell: Csak gazdasági jellegű problémák

Korábban egy brüsszeli tanácskozás után Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte: továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása. Kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország is ismertette az új szankciók bevezetése esetén jelentkező, gazdasági jellegű nehézségeit.

Magyarország semmilyen politikai kifogást nem fogalmazott meg, problémái gazdaságiak

– emelte ki Borrell. Hozzátette: „Természetesen a szankciók pénzbe kerülnek. Fájnak azoknak, akiket szankcionálnak, és hatással vannak azokra is, akik kiszabják őket.”

Szavai szerint a megállapodás érdekében folytatott tárgyalások napokig, de akár hetekig is eltarthatnak mindazokról a részletekről, melyekkel a tagállamok szembesülhetnek. Egy dologban azonban már most egyetértés van, abban, hogy az Európai Uniónak a lehető leghamarabb meg kell szüntetnie függőségét az orosz energiától.

Meg kell szakítanunk ezt az erős köteléket, amely nagyon sebezhetővé tesz bennünket

– fogalmazott.

A magyar álláspont változatlan

Orbán Viktor miniszterelnök május elején a hatodik szankciós csomagra adott hivatalos válaszában kiemelte: a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az Európai Unió érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

A miniszterelnök szerint Ursula von der Leyen figyelmen kívül hagyja, hogy az unió államaiban teljesen más viszonyok vannak, és olyan javaslatot tesz, amely az országok egyéni paramétereit figyelmen kívül hagyja.

Ezt nem tudjuk elfogadni, mert az felér Magyarország számára egy atombombával

– tette hozzá Orbán Viktor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról.

Kijelentette: Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagjában szereplő, a földgáz- és a kőolajszállításokra vonatkozó javaslatok nem fogadhatók el. Magyarország azt javasolta: ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, adjon mentességet a csővezetékes szállításra. Ez a legegyszerűbb megoldás, amely kielégíti a brüsszeli igényeket, és nem hozza rendkívül nehéz helyzetbe azokat az országokat, amelyek csővezetéken kapnak kőolajat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobeszédet tart a Világgazdasági Fórum (WEF) küldötteihez Svájcban 2022. május 23-án. Fotó: Arnd Wiegmann / File Photo / Reuters)  • Tippek
  • Hírek