Több fiatal hal meg iskolai lövöldözésben, mint autóbalesetben Amerikában

GettyImages-1244366470
2022.05.26. 14:25 Módosítva: 2022.05.26. 14:26
Az elmúlt évtizedben több mint kilencszáz lövöldözés történt iskola területén Amerikában. Több mint hatvan év után, amikor a gépjárműbaleset volt a vezető halálok a fiatalok körében, 2017 óta a fegyverek több, 1–24 év közötti amerikait öltek meg. 2020-ban több mint tízezer amerikai fiatalt öltek meg lőfegyverrel, két évtizeddel korábban hétezret. A tanulók szinte minden iskolában részt vesznek megelőző gyakorlatokon, és megtanulnak elbújni az asztaluk alatt.

Az elmúlt húsz évben Amerika nagy részén lazultak a fegyverekre vonatkozó szabályozások. A fegyvereladások általános háttérellenőrzését célzó törvénytervezetet 2013-ban nem fogadta el a szenátus. Bár tavaly 27 állam és Washington DC 75 törvényt fogadott el a fegyverek biztonságának növelése érdekében, több állam, köztük Texas az ellenkező irányba mozdult el − írta meg az Economist.

Nem kell se engedély, se képzés

Texas mostantól engedélyezte az engedély nélküli fegyverhordást, vagyis a nagykorú állampolgárok (a nagykorúság határa az Egyesült Államokban 21 év) engedély vagy képzés nélkül is hordhatnak fegyvert nyilvánosan, amennyiben nincsenek eltiltva a lőfegyver birtoklásától. 2021-ben 19 állam összesen 64 törvényt fogadott el a fegyverekre vonatkozó korlátozások csökkentésére.

Annak ellenére hogy a legtöbb fejlett országban elképzelhetetlen a fegyveres erőszak, az amerikaiak megosztottak a kérdésben. A Gallup legutóbbi közvélemény-kutatása szerint mindössze 52 százalékuk támogatja a szigorúbb fegyverellenőrzést, szemben a 2018-as 67 százalékkal. Egyre nagyobb a szakadék van ebben a demokraták és a republikánusok között. Az uvaldei lövöldözés után Ted Cruz, Texas republikánus szenátora a tömeges lövöldözések politizálásával és „a törvénytisztelő állampolgárok alkotmányos jogainak korlátozásával” vádolta meg a demokratákat.

A fegyvertartásnak vannak olyan elemei, amelyekben a legtöbb amerikai egyetért. A Pew Research Centre, egy agytröszt nemrégiben végzett közvélemény-kutatása széles körű támogatást talált azoknak a háttérellenőrzésére, akik magánúton vagy fegyverbemutatókon vásárolnak fegyvert. 

(Borítókép: Rendőri összecsapás 2020. június 3-án New Yorkban. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport