új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán belügyminisztérium becslése szerint több mint 30 millió hektáron van szükség aknamentesítésre Ukrajnában – közölte Denisz Monasztiraszkij ukrán belügyminiszter.

    A belügyminiszter elmondta, jelenleg is aknamentesítés zajlik a Kijevi, a Szumi, a Csernyihivi és a Harkivi területen. Hozzátette: több mint 2,7 hektáron már elvégezték a munkákat. 

    Összehasonlításképpen: több mint 30 millió hektárt kell még átvizsgálnunk. Külföldi tűzszerészcsapatokat vonunk be a felszereléseikkel, ők segítenek nekünk az ukrán területek aknamentesítésében

    – idézi a Kárpátalja a tárcavezetőt.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők ágyúzásai következtében megsemmisült egy Cseljuskincevben lévő bánya – számolt be a de facto Donyecki Népköztársaság rendőrsége. 

    A rendőrség Telegram-csatornáján azt írja:

    Ukrajna nem hadsereggel harcol, hanem Donbász civil lakosságával, rombolva a civil infrastruktúrát.

  • A Yandex orosz technológiai óriásvállalat milliárdos alapítója és vezérigazgatója lemondott a vállalatról, miután Moszkva ukrajnai inváziójára válaszul európai szankciókkal sújtották.

    Az Európai Unió pénteken Arkagyij Volozsot is felvette az Oroszország elleni legújabb szankciócsomagjába, arra hivatkozva, hogy cége „állami médiát és narratívákat népszerűsített a keresési találatokban”, és eltávolította „az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos agresszív tartalmakat” – írja a Moscow Times.

    A lemondó nyilatkozatban Volozs a szankciókat „elhibázottnak és végső soron kontraproduktívnak” nevezte.

    Magát a vállalatot – amelyet gyakran neveznek Oroszország Google-jának – nem érintik a nyugati szankciók, mivel Volozsot magánszemélyként vették célba.

    A Yandex részvényei ennek ellenére az EU bejelentését követően esni kezdtek.

  • Új segítőprojekt keretein belül ingyen kaphatnak protéziseket Kárpátalján azok a gyerekek, akik a háborúban vesztették el végtagjaikat – jelentette be Viktor Petrov, a Prevention Hospital vezetője. 

    A terv szerint a kicsiknek ukrajnai és külföldi professzorok segítenek minőségi protézisekhez jutni és részt venni a rehabilitációkon – írta a Kárpátalja.

  • A de facto Donyecki Népköztársaság bejelentette, hogy befejeződött a nyomozás egy brit zsoldos elleni ügyben. A helyi főügyészség bejelnetette, hogy befejezte a nyomozást az Aiden Aslin brit–ukrán állampolgár ellen indított büntetőügyben, akit azzal vádolnak, hogy zsoldosként részt vett az ukrán fegyveres alakulat tagjaiként az ellenségeskedésekben.

    Ez áll a felügyeleti hatóság Telegram-csatornáján vasárnap közzétett üzenetben. A köztársaság jogszabályai szerint a britre halálbüntetés is várhat. Az orosz állami média szerint a következőket osztották meg:

    Az első bírósági ülésre hamarosan sor kerül. A hatályos büntetőjog rendelkezései alapján, a tárgyalás eredményétől függően a zsoldosra kivételes büntetési tétel – a halálbüntetés – szabható ki.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a „felhajtás”, amit a közbeavatkozó országoktól lát, az ukrajnai konfliktus elhúzódásához vezet. A Rosszija-1 tévécsatorna Vesztyi Negyelyi című műsorában az államfő elmondta:

    Általában véve ennek az egész felhajtásnak a további fegyverszállítások körül véleményem szerint egyetlen célja van: a fegyveres konfliktus minél hosszabb ideig való elhúzása.

    Elmondta, hogy az amerikai MLRS-ek szállítása Ukrajnának lényegében nem változtat semmin: Kijevnek már korábban is voltak ilyen hatótávolságú rakétái, és ezek egyszerűen csak pótolják a veszteségeket.

    TASZSZ  szerint az orosz vezető  hozzátette, ha szükségesnek látják, „ bevetjük a fegyvereinket, amelyekből van elég, hogy csapást mérjünk azokra az objektumokra, amelyeket addig nem érintettünk”.

  • Az Enerhoatom ukrán állami atomenergia-üzemeltető szerint egy orosz cirkálórakéta „veszélyesen alacsonyan” repült vasárnap reggel egy nagy atomerőmű fölött.

    Valószínűleg ez volt az a rakéta, amelyet Kijev irányába lőttek ki

    – közölte a dél-ukrajnai atomerőműnek is nevezett Pivdennukrajnska erőmű üzemeltetője a Telegram alkalmazáson közzétett bejegyzésében.

    Vasárnap kora reggel több robbanás rázta meg Kijevet. A Pivdennukrajinska Ukrajna második legnagyobb atomerőműve, amely a Mikolajivi régió közelében, Kijevtől mintegy 350 kilométerre délre található – írja a Guardian.

  • Az ukrajnai háború elől június 4-én 143 ember, köztük 69 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

    Hozzáteszik: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Nem lehet megjósolni Ukrajna Oroszországgal vívott háborújának befejezésének időpontját – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. 

    A miniszter ennek ellenére optimista és úgy gondolja, még az év végén véget érhet a katonai hadviselés. 

    Oroszország továbbra is erőfeszítéseket tesz egész országunk elfoglalására. Lehetetlen megjósolni, hogy mikor lesz vége a háborúnak, de optimista vagyok, hogy ez még idén sikerülhet

    – idézi Reznyikovot az Interfax. 

  • Az orosz csapatok továbbra is ostromolják a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városát, és ellenőrzik a város keleti részét – közölte vasárnap Szerhij Hajdaj, a luhanszki területi katonai közigazgatás vezetője.

    Az orosz erők emellett támadó műveletekre összpontosítanak, hogy bekerítsék csapatainkat Szeverodonyeckben és a szomszédos Liszicsanszkban, és elzárják a fő logisztikai útvonalakat – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

    Szeverodonyecktől 40 kilométerre délnyugatra Oroszország szintén megpróbál offenzívát vezetni Nyirkove felől Mikolajvka irányába – közölte Hajdaj a CNN szerint.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok egy nappal a március 29-i isztambuli orosz–ukrán találkozó után megtiltotta Kijevnek, hogy folytassa a tárgyalásokat Moszkvával.

    A Nyugat nem engedi Ukrajnát tárgyalni

    – fogalmazott az orosz külügyminiszter. Lavrov szerint ezt követően jelentősen megváltozott az ukrán fél állaspontja.

    Ezután történt provokáció Bucsában, amit nyilvánvalóan megrendeztek, három nappal azután, hogy az orosz katonaság elhagyta ezt a területet.

    – mondta Lavrov TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 6 068 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5 056 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 243 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A brit védelmi minisztérium szerint Ukrajna ellentámadást indított a kelet-ukrajnai, vitatott helyzetű Szeverodonyeck városában, tompítva az orosz erők korábban a harci egységek és a tűzerő összpontosításával elért műveleti lendületét.

    A hírszerzési jelentés alátámasztja az ukrán tisztviselők szombati állításait, miszerint erőik visszafoglalták a város egyes részeit.

    A védelmi minisztérium vasárnap reggel közölte:

    Az elmúlt 24 órában az ukrán erők ellentámadást intéztek a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városában, ami valószínűleg tompította az orosz erők korábban megszerzett lendületét, amit a harci egységek és tűzerő összpontosításával elértek.

  • Előzetes vizsgálatot indított az Ukrán Biztonsági Szolgálat Harkiv megyei vizsgálati osztálya szombaton egy Harkiv megyei civil repülőtér oroszok általi ágyúzása ügyében.

    A nyomozás szerint június 4-én éjjel az orosz hadsereg négy rakétát lőtt ki a harkovi régió egyik civil repülőterére. Ennek következtében több hangár és polgári repülőgép is megrongálódott

    – idézi az Interfax a Harkivi Regionális Sajtószolgálatot.

  • Lionel de Lange a brit hadsereg veteránjaival és állatorvosokkal megmentett egy oroszlánfalkát. Évek óta ment vadon élő állatokat nem biztonságos körülmények közül Ukrajnában.

    Összesen 13-an indultak az állatkertbe május 30-án Odessza kikötővárosában egy nyolcórás autóúton a háború sújtotta országon keresztül, ahol a kilenc oroszlánnak gyorsan fogyott az élelme.

    Ukrajnában rengeteg egzotikus állatot tartanak magánállatkertekben vagy szállodákban turista-látványosságként. A háború állatvédő szervezetek beáramlását is kiváltotta, akik elszántan mentik a hátrahagyott állatokat. A mentők egy teljes oroszlánfalkát szállítottak el – írja a Guardian.

    Marosvásárhely beleegyezett, hogy szeptember 1-ig befogadja az oroszlánokat, de De Lange reméli, hogy addigra egy amerikai menhelyen találnak végleges otthont. A mentést az Animals Australia finanszírozta, amely pénzt gyűjtött a járműbérlésre. Ez a második oroszlánmentés, amelyet a szervezet finanszírozott a háború február 24-i kezdete óta.

  • A megszállt Zaporizzsjai régó katonai közigazgatásának vezetője, Vlagyimir Rogov szerint a térségben vezető pozícióba került a rubel a hrivnyával szemben.

    Az emberek sokkal szívesebben használják a rubelt, mivel látják, hogy a hrivnya megbízhatatlanabb valuta 

    – fogalmazott a Ria Novosztyinak a vezető. 

    Az Index korábban már beszámolt arról, hogy a Zaporizzsjai régióban az orosz megszállók kettős valutaövezetet vezettek be. 

  • Június 5-én, reggel 6 óra körül robbanás rázta meg Brovari területét – számolt be Igor Szapozsko, a település polgármestere.

    Egyelőre nincs információ a brovari támadásról. Arra kérünk mindenkit, hogy maradjon nyugodt és maradjon a menedékhelyeken

    – utasította a lakosságot Szapozsko.

    Június 5-re virradó éjszaka Krematorszkot is ismét támadás érte – jelentette a város elöljárója, Alekszandr Honcsarenko.

    Az előzetes információk szerint áldozatok nincsenek, de a város két vállalkozásában is súlyos károk keletkeztek

    – idézi a közleményt a TSN ukrán média.

  • Ukrajna külügyminisztere reagált Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint „nem szabad megszégyeníteni Oroszországot” – írja a CNN.

    Macron egy szombaton megjelent interjúban azt mondta egy franciaországi regionális lapnak,

    nem szabad megszégyenítenünk Oroszországot, hogy egy nap, amikor a harcok leállnak, diplomáciai eszközökkel kiépíthessünk egy kivezető utat. Meggyőződésem, hogy Franciaországnak az a szerepe, hogy közvetítő hatalom legyen.

    Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton azt tweetelte, hogy „az Oroszország megszégyenítésének elkerülésére tett felszólítások csak Franciaországot hoznák zavarba, mert Oroszország az, aki saját magát alázza meg. Jobb, ha mindannyian arra összpontosítunk, hogyan lehet Oroszországot a helyére tenni. Ez hozhat békét és menthet életeket”.

    Az ukrán tisztviselők gyorsan elutasítottak minden olyan javaslatot, hogy a béketárgyalások részeként területeket adjanak át Oroszországnak. Oroszország jelenleg Ukrajna területének egyötödét tartja ellenőrzés alatt.

    Úgy gondolom, és ezt meg is mondtam Putyinnak, hogy történelmi és alapvető hibát követ el a népe, saját maga és a történelem szempontjából

    – mondta Macron, aki az invázió óta nem járt Ukrajnában, de azt mondta, nyitott a lehetőségre.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az amerikai városok polgármestereit, hogy szakítsák meg a testvérvárosi kapcsolatokat Oroszországgal.

    Az elnök kiemelte, tudja, hogy amerikai városok tucatjai tartják fenn az úgynevezett testvérvárosi kapcsolatokat Oroszország városaival. Ilyen Chicago és Moszkva, Jacksonville és Murmanszk, San Diego és Vladivosztok, Albany és Tula is.

    Mit adnak ezek a kapcsolatok? Valószínűleg semmit. De ezzel azt közvetítjük, hogy Oroszország azt higgye, egy ilyen háború kitörése után sem elszigetelt 

    – idézi az Interfax Zelenszkijt, aki a polgármesterek videókonferenciáján kérte a városok elöljáróit, hogy szakítsák  meg a kapcsolatot az orosz településekkel.

  • Több robbanás is történt ma Kijevben – közölte a polgármester. Vasárnap reggel robbanások történtek Kijev két kerületében, Dnyipro és Darnyickij területén – írta Vitalij Klicsko polgármester.

    Több robbanás történt a főváros Darnyickij és Dnyiprovszkij kerületében. A szolgálatok már a helyszínen dolgoznak. Részletesebb információkkal később jelentkezünk 

    – mondta a polgármester a Unian ukrán hírügynökség információi szerint.

    Az orosz fegyveres erők április elején vonultak ki Kijevből, azóta a térségben nem voltak robbanások.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint sikeresen működnek a más országokból szállított ukrajnai fegyverek ellen az orosz légvédelmi rendszerek.

    Az ukrán lövedékek úgy repednek, mint a dió, több tucatnyian megsemmisültek

    – idézi Putyint a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Mint megírtuk, csütörtökön robbanás történt a dél-ukrajnai Bergyanszkban. Az esetről azóta előkerült egy videó is, amelyet a szemtanúk készítettek.

    Az oroszok csütörtökön azt közölték, hogy aknamentesítést végeztek a kikötőnél és ez okozta azt a robbanást, amely a mostani felvételen is látható.

    Bergyanszkra március végén egyszer már lecsapott az ukrán hadsereg, akkor meg is semmisítettek egy orosz hajót.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!