Búcsút vettek a világ legnagyobb úszó éttermétől

GettyImages-1195582737
2022.06.19. 21:37
A napokban több hajóval végleg kivontatták a világ legnagyobb úszó éttermét a hongkongi kikötőből. A Jumbo Kingdom egyike volt a város nevezetességeinek, így hiánya komoly veszteség nemcsak a helyieknek, hanem a turistáknak is.

A hét elején végleg búcsút vettek Hongkongban a Jumbo Kingdomtól, a város egyik fő nevezetességétől, a hatalmas úszó étteremtől. A helyiek Aberdeen kikötőjében gyűltek össze, hogy búcsút intsenek a háromszintes, mintegy 80 méter hosszú hajónak, amely gigantikus zöld és piros neonkivilágításával lett Hongkong egyik ikonikus nevezetessége az elmúlt 45 évben. Mint ahogyan a CNN beszámolt róla, mintegy fél évszázadon át a Jumbo számított a világ legnagyobb úszó éttermének, amelynek testvérhajója az 1952 óta üzemelő Tai Pak volt. Az elmúlt években azonban már csak a Floating Restaurant, vagyis a fő hajó volt az, amelyik ténylegesen üzemelt.

Maga az úszó étteremkomplexum egy majdnem negyven méter hosszú konyhahajóból, illetve nyolc kisebb komphajóból állt, amelyek az étterem és a part között szállították a vendégeket, mivel a Jumbónak nem volt közvetlen kapcsolata a szárazfölddel. 

AZ ÉTTEREMBEN FELSZOLGÁLT ÉTELEK MINŐSÉGE a kritikusok szerint elég SOKSZOR HAGYOTT MAGA UTÁN KÍVÁNNIVALÓT, de nem is az volt a cél, hogy a luxuséttermek SZÍNVONALÁT NYÚJTSÁK.

Az étteremben felszolgált ételek többsége rizsből, tengeri herkentyűkből, kagylókból, valamint tésztafélékből állt. A Jumbo filozófiájának köszönhetően fontos volt, hogy az alapanyagok mindig frissek legyenek, csakis aznapi fogás kerülhetett a vendégek tányérjára. Az étterem azért, hogy minél több vendéget csábítson a hajóra, legtöbbször ingyenes transzfert biztosított Aberdeen kikötőjéből. 

Filmekben is feltűnt az úszó étterem

Az étterem fénykorában több olyan világhírű filmben is megjelent, mint a Bruce Lee főszereplésével készült A sárkány közbelép vagy A főzés istene, illetve az egyik Pókember-film. 

A helyet olyan hírességek is meglátogatták, mint II. Erzsébet királynő, Elisabeth Taylor, Tom Cruise vagy a volt amerikai elnök, Jimmy Carter. 

A céget üzemeltető vállalat régóta veszteséges volt, végül a kegyelemdöfést a 2020-as koronavírus-járvány adta. Ekkor döntöttek úgy az ázsiai tulajdonosok, hogy ideiglenesen bezárják a komplexumot. Ehhez a pénzügyi problémák mellett az egyre csökkenő halászati tevékenység is hozzájárult, aminek következtében egyre kevesebben keresték fel az éttermet. 

Bár kezdetben voltak arra utaló jelek, hogy valahogy mégiscsak sikerül megmenteni a Jumbót, ám a magas üzemeltetési költségek végül az összes potenciális befektetőt elriasztották. Még a hongkongi városi kormányzat sem volt hajlandó mentőövet dobni a cégnek, mondván, a komplexum nem esik a műemlékekről szóló helyi rendelet hatálya alá. 

A fő hajó várhatóan egy helyi dokkba kerül, ahol megkezdik majd a szétszerelését. A kisebbik testvér, a Tai Pak sorsáról egyelőre még nincs döntés, mint ahogyan az éttermet kiszolgáló konyhahajóról sem, így azok egyelőre a kikötőben maradnak.

(Borítókép: A Jumbo Kingdom 2020. január 17-én. Fotó: Justin Chin / Bloomberg / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Megtakarítás