új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Továbbra is heves harcokat vív egymással az orosz és az ukrán hadsereg a Donyec-medencében, de valószínűsíthető, hogy a harci morál mindkét oldalon „változó” szintű – áll a brit katonai hírszerzés helyzetértékelésében.

    Az ukrán fegyveres erőknél jó eséllyel előfordultak dezertálások az utóbbi hetekben, annak viszont nagyon magas a valószínűsége, hogy az orosz hadsereg moráljával különösen nagy bajok vannak. Esetenként egész orosz alakulatok tagadják meg a parancsok végrehajtását, és az is megtörtént, hogy tisztek és az általuk vezényelt katonák között fegyveres szembenállás alakult ki. Az orosz hatóságok számára valószínűleg gondot okoz, hogy jogi eszközökkel gyakoroljanak nyomást az ellenálló katonákra, hiszen az ilyen jellegű nyomásgyakorlást éppen az hátráltatja, hogy az Ukrajna elleni invázió hivatalos státusa nem háború, hanem „különleges katonai művelet” – áll a vasárnap ismertetett, brit katonai hírszerzési helyzetértékelésben.

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a minap személyesen erősítette meg a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt a hivatalos moszkvai álláspontot, hogy Oroszország nem inváziót hajtott végre, hanem „különleges hadműveletet” folytat Ukrajnában. Lavrov szerint Oroszország azért indította ezt a hadműveletet, mert semmiféle egyéb módon nem tudta elmagyarázni a Nyugatnak, hogy Ukrajna „bevonszolása a NATO-ba bűncselekménnyel érne fel”. Az orosz külügyminiszter megismételte azt a vádat is, hogy Ukrajnában nácik tevékenykednek.

    A brit hírszerzés szerint az orosz fegyveres erők alacsony moráljának fő okai között szerepel, hogy a katonák gyenge minőségű vezetői tevékenységet érzékelnek, mindemellett korlátozottak a lehetőségek a harci alakulatok közötti rotációra, nagyon magasak az orosz fegyveres erők veszteségei, a katonák harctéri stressztől szenvednek, a logisztikai hálózat továbbra is gyenge, és gondok vannak a fizetések folyósításával is.

    Ráadásul sok orosz katona még most sincs tisztában a háború céljaival, és ez minden rendfokozatra igaz – fogalmaznak a londoni védelmi minisztérium által vasárnap ismertetett katonai hírszerzési összefoglalóban az MTI szerint.

  • Szombatról vasárnapra virradó éjjel orosz rakétatámadás érte Odessza térségét, a területre két rakétát is kilőttek – számolt be Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Regionális Katonai Közigazgatás szóvivője. 

    A szóvivő elmondta, az ukrán légvédelmi erők sikeresen elhárították az Onyx rakétákkal elkövetett támadást – írta az Unian.

  • Az ukrán csapatok „sikeresen visszaverték” az orosz támadásokat a keleti Szeverodonyeck városához közeli falvak ellen, ahol hetek óta véres harcok dúlnak – közölték vasárnap a kijevi fegyveres erők.

    Egységeink visszaverték a támadást Toskivka térségében. Az ellenség visszavonult, és átcsoportosul. Az Orikove falu felé rohamozó orosz erők támadását sikerült elhárítani

    – közölte az ukrán hadsereg a Guardian szerint. Szeverodonyeck nagyrészt, de nem teljesen orosz ellenőrzés alatt áll ukrán tisztviselők szerint.

    Az oroszok minden nyilatkozata, miszerint ők ellenőrzik Szeverodonyecket, hazugság. Valóban ők ellenőrzik a város nagy részét, de nem teljesen.

    Most úgynevezett lopakodó taktikát alkalmaznak, lépésről lépésre, méterről méterre próbálnak átnyomulni

    – mondta Szerhij Hajdaj helyi kormányzó. Szerinte az orosz erők „folyamatosan ellátják a hadseregüket tartalékokkal”. 

    A hatóságok folytatják az evakuálást Liszicsanszkból, de Szeverodonyeckből napok óta nem lehet evakuálni, miután felrobbantották az utolsó hidat, amely a várost Liszicsanszkkal összekötötte. Az ukrán hatóságok szerint több százan bujkálnak a lövések elől a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, amelyet Hajdaj szerint 24 óra alatt „kétszer is eltaláltak”.

  • Az Egyesült Államok 1400 darab légvédelmi Stingert és 6500 darab Javelin páncéltörőt szállított Ukrajnának – közölte a Holosz ukrán politikai párt vezetője.

    Erre azt követően került sor, hogy az amerikai védelmi minisztérium a hét elején további 1 milliárd dolláros fegyversegélyt jelentett be Ukrajnának. Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő és a Holos párt vezetője Twitteren tette közzé a hírt:

  • A Kijevben szolgáló külföldi zsoldosok nemcsak az orosz hadsereg, hanem az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) áldozatai is. Erről Seth Harp amerikai oknyomozó újságíró, iraki veterán számolt be a közösségi oldalakon közzétett bejegyzésében.

    A katonai szakértő szerint teljes káosz uralkodik az ukrán frontvonalon és a hadsereg nem megfelelően irányítja egységeit. Ennek következménye, hogy gyakran a saját oldalukon álló baráti alakulatokat lövik. Az ilyen lövöldözések és kézifegyveres harcok áldozatai között külföldi zsoldosok is vannak.

    Egy amerikai önkéntes katona elmesélte, hogy egyszer ő és társai kétórás tűzharcot vívtak, és később derült ki, hogy az ukrán különleges erőkkel harcoltak. A zsoldos által idézett másik eset egy brit SAS mesterlövésszel történt. Amikor egy pozícióba tartott, véletlenül megölte egy ukrán APC

    írta Seth Harp ismerőse tapasztalatairól.

    Korábban a Telegramon felvételek jelentek meg arról, hogy sebesült külföldi zsoldosok próbálnak autóval elmenekülni a Luhanszki Népköztársaságban lévő Szeverodonyeck városának külterületéről.

  • A Fidzsi-szigeteken a múlt hónapban az amerikai hatóságok kérésére lefoglalt szuperjacht a 300 millió dolláros szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Szulejman Kerimov tulajdonában van, és megérkezett Hawaiira a Refinitiv Eikon hajókövető adatai szerint.

    Az amerikai igazságügyi minisztérium KleptoCapture munkacsoportja az orosz oligarchák jachtjainak és más luxusingatlanjainak lefoglalásával foglalkozik, hogy nyomást gyakoroljon Vlagyimir Putyin orosz elnökre az ukrajnai háború miatt.

    A 106 méteres jacht múlt héten hagyta el a Fidzsi-szigeteki Lautoka kikötőjét, miután a csendes-óceáni szigetország legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a jachtnak el kell hagynia az országot, mert a kormány számára költséges a fenntartása – írja a Reuters.

  • Az ukrajnai háború „akár évekig is eltarthat”, mire véget ér – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

    Fel kell készülnünk arra, hogy ez akár évekig is eltarthat. Nem szabad engednünk Ukrajna támogatásából. Még akkor is, ha a költségek magasak, nemcsak a katonai támogatás, hanem az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt is.

    A hét elején azt mondta, hogy a hónap végén tartandó NATO-csúcstalálkozón várhatóan megállapodnak egy Ukrajnának szánt segélycsomagról, amely segít az országnak a régi, szovjet korszakból származó fegyverzetről a NATO-szabványos felszerelésre való áttérésben – írja az Independent.

  • Június 18-án az ukrán hadsereg 250 megszálló orosz katonával végzett – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara Facebook-oldalán. 

    Ezzel az orosz csapatok teljes harci vesztesége február 24-től körülbelül:

    • 33,6 ezer orosz katona,
    • 1468 tank,
    • 3577 páncélozott harcjármű,
    • 235 rakétatüzérségi eszköz,
    • 98 légvédelmi eszköz,
    • 216 repülőgép,
    • 181 helikopter,
    • 130 cirkálórakéta,
    • 14 vízi jármű,
    • 2523 tartálykocsi és más autóipari felszerelés
    • valamint 55 speciális katonai felszerelés – írta az Unian ukrán hírügynökség.
  • Az orosz megszállók nem tűztek ki konkrét dátumot Szeverodonyeck elfoglalására – jelentette ki a Luhanszki Katonai Igazgatóság vezetője, Szergej Hajdaj. 

    A vezető szerint az orosz csapatok kijelentése, miszerint ők irányítják Szeverodonyecket, hazugság. Azt azonban elismerte, hogy a város nagy része orosz kézen van.

    A feladatuk most Szeverodonyeck teljes elfoglalása vagy a Liszicsanszk–Bahmut útvonal elvágása és ellenőrzése, tehát ágyúzzák, de nem irányítják

    – idézi az Unian Hajdajt. 

  • Egy légvédelmi rendszer lelőtt egy ellenséges rakétát a Kijev megyei Vishorod járásban vasárnap reggel – közölte a kijevi területi katonai közigazgatás sajtószolgálata.

    Az egységek nem észleltek füstöt, nincs tűz és nincsenek áldozatok. Felszólították a lakosokat, hogy a légiriadó idején keressenek menedéket.

    Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő megerősítette a hírt – írja az Interfax.

  • Dnyipropetrovszk megye Novomoszkovszkij járásában lángra kapott egy olajtartály, miközben a raktárat támadták – jelentette Valentin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki Regionális Államigazgatás vezetője.

    A Novomoszkovszki járásban nemrég lángba borult egy üzemanyagtartály. A katasztrófavédelmi dolgozók küzdenek a tűzzel, amelyet egy rakétatámadás okozott. Egy katona meghalt, két másik katona pedig megsebesült

    – mondta Reznyicsenko az Unian szerint.

  • Gyászolók százai gyűltek össze Ukrajna fővárosában egy ismert kijevi aktivistáért, akit megöltek, miután fegyvert fogott az orosz megszállók ellen.

    A 24 éves Roman Ratusnyi tizenéves aktivista volt a hónapokig tartó tüntetéseken, amelyek 2014-ben megbuktatták Ukrajna oroszbarát vezetőjét.

    Kijevben környezetvédelmi aktivistaként is ismert volt, mivel egy erdős park megóvásáért folytatott mozgalmat vezetett, hogy megakadályozzon egy fejlesztést – írja az Independent.

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 7 134 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7 028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 323 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. június 18-án 370 ember, köztük 178 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Nagy-Britannia hadseregének legfőbb tábornoka a csapatainak intézett beszédében azt mondta, hogy készüljenek fel Vlagyimir Putyin orosz elnök seregeinek legyőzésére egy európai szárazföldi háborúban.

    Sir Patrick Sanders tábornok, aki a héten vette át a brit hadsereg főparancsnokságát, figyelmeztette a katonákat, hogy „mi vagyunk az a generáció, amelynek fel kell készítenie a hadsereget arra, hogy ismét Európában harcoljon”. Mindezt Oroszország Ukrajna elleni inváziójával magyarázta. A brit csapatoknak címzett üzenetében a következőket írta:

    1941 óta én vagyok az első vezérkari főnök, aki egy kontinentális hatalom részvételével zajló európai szárazföldi háború árnyékában veszi át a hadsereg parancsnokságát. Az Oroszországból érkező tartós fenyegetés mértéke azt mutatja, hogy a bizonytalanság új korszakába léptünk.

    Hozzátette: „egyedüli feladatom, hogy hadseregünket a lehető leghalálosabbá és leghatékonyabbá tegyem. Az idő most jött el, és a lehetőséget meg kell ragadnunk” – írja a Daily Mail.

  • Emelkedik a hajdina ára Ukrajnában az ország Oroszországgal folytatott háborúja miatt – számolt be az Ukrán Agrár Üzleti Klub (UCAB) elemzője, Szvitlana Litviny.

    Az elemző elmondása szerint Ukrajna tavaly a hajdina iránti kereslet 90 százalékát saját termelésével elégítette ki, a fennmaradó mennyiséget pedig Kazahsztánból és Oroszországból importálta. 

    Hozzáteszi: az, hogy a háború kezdetén a fogyasztók gabonafélék iránti kereslete hatalmasat növekedett, és a családok csaknem egyévi adagot próbáltak meg beszerezni a létfontosságú élelmiszerekből, fokozatos kimerüléshez vezetett: ez okozta a hajdina árának emelkedését. Litviny szerint a betakarítással a hajdina ára csökkenni fog – írta az Unain ukrán hírügynökség. 

  • Olaf Scholz német kancellár szerint a hét vezető ország demokratikus csoportja a közelgő csúcstalálkozójukon világossá fogja tenni, hogy Ukrajna számíthat a szükséges támogatásra „addig, amíg szükséges”.

    Scholz elmondta, hogy a G7-ek többi vezetőjével a bajorországi Elmauban tartandó jövő heti találkozót arra akarja felhasználni, hogy megvitassák Ukrajna hosszútávú kilátásait.

    Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges. Biztosítani akarjuk, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin számításai ne sikerüljenek

    mondta a német kancellár, hozzátéve, hogy „Putyin nyilvánvalóan azt reméli, hogy minden a helyére kerül, amint elég területet meghódított, és a nemzetközi közösség visszatér a megszokott kerékvágásba, de ez egy illúzió”.

  • Az ukrán hadsereg négy támadást hajtott végre az orosz haderő katonai járművei és felszerelése ellen Dél-Ukrajnában – számolt be az ukrán haderő déli különítménye a  Facebookon.

    Az ukrán védők június 18-án

    • egy T–62-es harckocsit,
    • egy radarállomást,
    • üzemanyag tartálykocsit
    • és más katonai felszereléseket semmisítettek meg Ukrajna déli részén.

    A támadásokban 28 orosz katona vesztette életét – írta az Unian ukrán hírügynökség.

  • Ukrajna elnöke meglátogatta az ostromlott ország déli részén a frontvonalon szolgáló katonákat, és „bátor embereknek” nevezte őket, akik „teljes erőbedobással dolgoznak”. Zelenszkij a fekete-tengeri kikötővárosban a halálos támadásban elpusztult kórházat és épületet is meglátogatta. 

    Volodimir Zelenszkij Mikolajivba utazott, ahol meglátogatta a térségben lévő csapatokat és magát a kikötővárost.

    Az elnök a védjegyének számító kekizöld színű pólóban kitüntetéseket osztott és szelfizett a katonákkal egy földalatti óvóhelynek tűnő helyen.

    Mi biztosan kitartunk! Biztosan győzni fogunk!

    – mondta a videón. Zelenszkijt látták egy mikolajivi kórházban is, valamint egy lerombolt regionális közigazgatási épületben, ahol március végén egy rakéta 37 embert ölt meg. Az orosz erők március elején elérték a város peremét, de visszaszorították őket a régió keleti és déli peremére, ahol a harcok még mindig tartanak – írja az Independent.

  • Oroszország nagyszámú tartalékos csapatot küld más harci övezetekből Szeverodonyeckbe, hogy megpróbálja megszerezni a teljes ellenőrzést a frontvonalban lévő keleti város felett – közölte szombaton az ukrajnai Luhanszk régió kormányzója.

    Ma, holnap vagy holnapután minden tartalékosukat bevetik, mert már most is olyan sokan vannak ott, hogy elérik a kritikus tömeget

    mondta Szerhij Hajdaj luhanszki területi kormányzó.

    Elmondása szerint az orosz erők már most is ellenőrzésük alatt tartják Szeverodonyeck nagy részét, de nem az egészet.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!