Legalább ötven ember halála múlott Joe Bidenen Texas kormányzója szerint

2022.06.28. 16:14 Módosítva: 2022.06.28. 18:09
Legalább ötven embert holtan találtak, tizenhat másikat pedig kórházba szállítottak, miután hétfőn egy elhagyott teherautóban találtak rájuk egy távoli mellékúton San Antonio délnyugati részén. Ezek a halálesetek Biden számlájára írhatók – véli Texas kormányzója.

Legalább ötven embert találtak holtan egy elhagyott teherautóban a texasi San Antonio külvárosában – írja a BBC. További tizenhat embert, köztük négy gyermeket hőgutával és kimerültséggel szállítottak kórházba. A halottak között nem volt gyermek. A közelmúltban ez volt a legsúlyosabb eset az embercsempészet miatt elhunyt menekültek között az Egyesült Államokban.

A mexikói külügyminiszter megerősítette, hogy huszonkét mexikói, hét guatemalai és két hondurasi van a halottak között. A bevándorlók olyan teherautóban voltak, amelyben láthatóan nem volt légkondicionáló és víz, és legalább 38 fokos hőmérséklet volt – mondta Charles Hood, San Antonio tűzoltóparancsnoka.

Az Interstate 35-ös autópálya, amelyen a teherautót megtalálták, a mexikói határ felől halad át San Antonión keresztül, és az embercsempészek kedvelt útvonala. Az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) szóvivője elmondta, hogy a belbiztonsági nyomozati részleg a helyi rendőrséggel együttműködve vizsgálja az embercsempészetet.

Joe Bident okolják

Az esetet követően Greg Abbott, Texas kormányzója Twitteren azt írta, hogy

ezek a halálesetek Bidenen múltak. Az ő halálos, nyitott határpolitikájának az eredményei.

A Trump-kormányzat alatt 2020 márciusában, a koronavírus-járvány idején bevezetett és Biden által fenntartott szabály megtagadja a menedékjog kérelmét a – nagyrészt Mexikóból, Guatemalából, Hondurasból és El Salvadorból érkező – bevándorlóktól. Ösztönzi azonban az ismételt próbálkozásokat, mivel a lebukásnak nincsenek jogi következményei – írja a Sky News.

A törvény bevezetése óta több mint kétmillió alkalommal utasították ki a határt illegálisan átlépő embereket.

Biden visszafordította elődje bevándorláspolitikáját, többek között leállította a határfal építését és megerősítette egyes bevándorlók védelmét.

Beto O’Rourke, a Greg Abbott ellen induló demokrata jelölt sürgős fellépést sürgetett „az embercsempész-hálózatok felszámolása és a legális migráció kibővített lehetőségei érdekében”. Májusban rekordszámú, 239 ezer, papírok nélküli bevándorlót tartóztattak fel, akik Mexikóból érkeztek az országba.

Hullazsákokat találtak

Valaki, aki egy közeli épületben dolgozik, úgy döntött, hogy nyomozást indít, miután segélykiáltást hallott. A pótkocsi ajtaját részben nyitva találva belenéztek a járműbe, ahol több holttestet fedeztek fel a felforrósodott teherautóban. Órákkal később hullazsákokat láttak szétszórva a földön. Ez a város legnagyobb ilyen jellegű incidense, három embert őrizetbe vettek – mondta az ügyben eljáró rendőr.

„Ez egy hűtőkocsis nyerges vontató volt, de nem volt láthatóan működő klímaberendezés rajta” – mondta a mentőszolgálat munkatársa, aki hozzátette:

nem lenne szabad kinyitnunk egy teherautót, és halomnyi holttestet találnunk benne. Senki sem ezért jön dolgozni.

A mexikói külügyminiszter, Marcel Ebrard elmondta, hogy egy konzul úton van a környékre, és a kórházban fekvők közül legalább ketten guatemalaiak.