Aggódik Amerika: Kína el akarja foglalni a Holdat

2022-06-29T144433Z 1805918297 RC2P1V9XBQ5E RTRMADP 3 USA-NASA-NE
2022.07.05. 10:31
Bill Nelson, a NASA vezetője szerint aggodalomra okot adó jeleket látnak a kínai űrprogramban.

A volt szenátor és asztronauta a Bild című német lapnak adott interjúban beszélt erről – idézi a Reuters. Nelson úgy fogalmazott, aggasztó, hogy a kínaiak hamarosan holdra szállhatnak, és azt mondhatják:

Na, ez mostantól a miénk, mindenki másnak meg tünés!

Szerinte a kínai űrprogram egyértelműen katonai, amelynek középpontjában a Hold áll, és amelynek fejlesztéséhez Peking mindig is szívesen lopott ötleteket másoktól. A NASA vezetője utalt arra, hogy Kína már 2013-ban sikeres Hold-küldetést hajtott végre, igaz, csak űreszközök szálltak le kísérőbolygónk felszínére, asztronauták nem. Holdra szállást űrhajósokkal Kína az évtized vége felé tervez csak.

A NASA Artemis programjának keretében pedig azt tervezi, hogy 2024-ben indulna egy olyan küldetés, amelynek során Hold körüli pályára állna személyzettel egy űrhajó. Később – nagyjából 2025-ben – egy újabb holdra szállást hajtanának végre az amerikaiak a bolygó déli sarkán. 

Kína mindent tagad

A kínai külügyi szóvivő szerint a NASA vezetője már nem először állít gyalázkodó dolgokat a kínai űrprogramról. Megismételte Peking álláspontját, mely szerint az emberiségnek közösen kellene az űrjövőn dolgoznia, és ezért elutasítanak minden olyan próbálkozást, amely az űrfegyverkezés irányába mutat.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a kínai űrfejlesztés folyamatos és kitartó volt az elmúlt évtizedben. Peking sorra jelentette be sikereit, akár az űrállomás tervekre gondolunk, akár az egyre erősebb szállítórakéták fejlesztésére, amelyek egyre több és több terhet képesek feljuttatni a világűrbe.

A NASA vezetője tavaly is mondott egy érdekeset

Bill Nelson időről időre azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy mond egy-egy meglepőt. Tavaly nyáron, amikor a Pentagon részben hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára is az ufóakták egy részét, azt mondta arra a kérdésre, hogy létezik-e intelligens élet az univerzumban:

Egyedül vagyunk-e az univerzumban? Személy szerint úgy vélem, hogy nem.

A CNN-nek adott interjúban pedig megerősítette, hogy olvasta a Pentagon által nyilvánosságra hozott ufóakták egy titkosított változatát, mely szerinte igazolja a haditengerészet pilótáinak állításait a gyorsan mozgó, azonosítatlan repülő tárgyról. A közzétett 144 dokumentum közül 143-at nem tudtak minden kétséget kizáróan cáfolni.

(Borítókép: Bill Nelson. Fotó: Joe Skipper / File Photo / Reuters)  • Tippek
  • Babaváró hitel