Kivonul Európából a Facebook?

463A0708
2022.07.10. 12:11
El tudja képzelni az életét Facebook, Instagram vagy WhatsApp nélkül? Lehet, hogy elbúcsúzhat tőlük, az ír adatvédelmi bizottság ugyanis most megágyazhat a Meta kivonulásának. Vagy mégsem? Van okunk félni? Szájbarágó az Indexen.
  • Mivel fenyeget a Meta?

Mint idén februárban megírtuk, ultimátumszerű követeléssel állt elő a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége, a Meta: ha nem tárolhatja az uniós felhasználók adatait amerikai szervereken, leállítja az említett szolgáltatásokat, és teljesen kivonul az európai piacról.

  • Milyen apropóból?

Az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában megsemmisítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő, Adatvédelmi Pajzsnak (Privacy Shield) nevezett megállapodást.

  • De mi történt most?

Az ír adatvédelmi bizottság nemrég arról tájékoztatta európai kollégáit: megakadályozza azt, hogy a Meta az európai felhasználóinak az adatait az Egyesült Államokba továbbítsa. A határozattervezetet – amely egyébként nem csak a Facebook anyavállalatát érintené – már elküldték a többi európai adatvédelmi szabályozó hatóságnak. Nekik most egy hónap áll rendelkezésükre, hogy véleményt nyilvánítsanak.

  • Már a nyáron Facebook, Instagram és WhatsApp nélkül marad Európa?

Nem ennyire egyértelmű a helyzet, ugyanis jelenleg is tárgyalások zajlanak az Európai Unió és az Egyesült Államok között egy olyan új adattovábbítási szabályozásról, amely lehetővé tenné a Metához hasonló vállalatok számára, hogy az ír megrendeléstől függetlenül továbbra is átküldhessék az adatokat az Atlanti-óceánon.

  • Akkor most mi lesz?

Mint azt megírtuk, Koi Tamás szakújságíró szerint egyelőre még nem ismertek az ír adatvédelmi bizottság határozattervezetének részletei: például nem tudni, hogy jogellenesnek minősítették-e a Facebook által eddig folytatott adatkezelési gyakorlatot. Ugyanakkor az uniós tagállamok adatvédelmi hatóságai is dönthetnek másként az ír határozattervezetről, és a Meta a számára kedvezőtlen döntést jogi úton is megtámadhatja.

A szakértő arra is kitért: könnyen lehet, hogy mire a végéhez ér a jogi eljárás, már lesz egy új adatcsere-egyezmény. Az Egyesült Államok és az Európai Unió márciusban arról tájékoztatott: letették az új egyezmény alapjait. És nem mellékes szempont az sem, hogy Írországnak sem érdeke a Facebook kivonulása, mivel a cég a befizetett adóval jelentős összeggel járul hozzá az ottani költségvetéshez.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM