új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán Nemzetbiztonsági Hatóság felvette a volt szlovák miniszterelnököt a 75 olyan személyt tartalmazó listára, akik támogatják az orosz propagandát a világban. Rajta szerepel Marine Le Pen francia politikus és Rand Paul amerikai szenátor is.

    Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács munkaszervezete, a dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó központ közzétette a nemzetközi közösség 75 képviselőjének listáját. A központ szerint ők „az orosz propagandának megfelelő narratívákat népszerűsítik” – írja az Euractiv.

    Az ukrán feketelistán mindössze két személy szerepel a vajdasági régióból. Tomasz Jankowski lengyel történész és politológus mellett csak Robert Fico volt szlovák miniszterelnök található rajta. A központ szerint Fico azt állítja, hogy Ukrajna Oroszországgal ellentétben nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat, az ukrajnai konfliktusért való orosz felelősség nem bizonyítható, és a Nyugatnak fel kellene oldania a Moszkva elleni szankciókat.

  • Fel kellene gyorsítani és jobban kellene egyeztetni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a fegyverszállításokat is – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Prágában Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel megtartott közös sajtótájékoztatóján.

    Hónapokig eltarthat az Oroszország által brutális módon folytatott háború. Mindnyájan békét akarunk Ukrajnában. Hogy ez mit jelent, és mikor kerül erre sor, azt az Ukrajnában élők döntik el. A béke több, mint pusztán annyi, hogy nincs erőszak és háború, a béke az Ukrajnában élők számára a biztos jövőt jelenti

    – tette hozzá a német diplomácia irányítója.

    Kiemelte, hogy Csehország már több mint 400 ezer ukrajnai menekültnek adott egy évre szóló speciális vízumot – írja az MTI. 

    Annalena Baerbock megerősítette: az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások terén folytatják azt a német–cseh együttműködés, amelyről május elején állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Petr Fiala cseh kormányfő.

  • Oroszország a Nyugat lépéseinek fényében nem zárja ki azt a forgatókönyvet, amelyben Európa leállítja a schengeni vízumok kiadását az orosz állampolgárok számára – mondta Ivan Volinkin, az orosz külügyminisztérium konzuli osztályának igazgatója. 

    A minisztérium felfigyelt azokra az európai felhívásokra, miszerint voltak, akik azt kérték, ne adjanak ki több schengeni vízumot az oroszoknak. A legtöbb ilyen kijelentést utálatos politikusok vagy közszereplők teszik, akik oroszgyűlölők, és mi ennek megfelelően érzékeljük őket

    – idézi a diplomatát a TASZSZ orosz hírügynökség, hozzátéve: az Oroszországban található lett, litván, lengyel, cseh és észt konzulátusokon már felfüggesztették a vízumkiadást az orosz állampolgárok számára.

    Az orosz külügyminisztérium osztályvezetője hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is támogatja az orosz és az európai polgárok kölcsönös utazásának lehetőségét, és reménykedik az EU pragmatizmusában és józan eszében.

  • Csehország gáztárolói hétfőn már elérték a 80 százalékos telítettségi szintet – közölte Petr Fiala cseh kormányfő a Twitteren kedden reggel megjelent bejegyzésében.

     Az Európai Unió szakminisztereinek júniusi megállapodása szerint a tagállamoknak novemberig kell 80 százalékos szintre feltölteni gáztárolóikat, hogy felkészültek legyenek az orosz gázszállítások esetleges korlátozására.

    Történelmi maximum, amit elértünk. Azon dolgozunk, hogy minél felkészültebbek legyünk a télre

    – írta a miniszterelnök.

    Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter szintén a Twitteren úgy pontosította a kormányfő bejegyzését, hogy a tárolókban hétfőn 2,687 milliárd köbméter földgáz volt már, a feltöltésük pedig tovább folytatódik. 

  • Az Európai Bizottság azon terve, amely kevesebb gázfogyasztásra ösztönzi a tagállamokat, azt mutatja Putyinnak, hogy az unió tagállamai egységesen keresik a megoldást, még akkor is, ha ehhez kompromisszumot kell kötniük – közölte Robert Habeck német gazdasági miniszter – írja az Al Jazeera

    Természetesen sok a kompromisszum. Európa így működik 

    – nyilatkozta az újságíróknak Brüsszelben. 

    Ez egy nagyon jelentős következő lépés. Ez mutatja azt, hogy Európa egységes, hogy képes megtalálni az egységet 

    – fejtegette, hozzátéve, hogy a terv jelzésértékű Putyinnak: „Nem fogsz szétválasztani minket.”

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a közösségi médiában írt arról, hogy Oroszország fenyegetőzik Európával szemben az energiaellátás miatt. Twitteren azt írta,

    Putyin Európa elleni gázháborúja az Ukrajna elleni háború közvetlen folytatása. Ahol kárt tud okozni, ott fog. Minden függőséget, amit Európa Oroszországtól tart, arra fog felhasználni, hogy tönkretegye minden európai család normális életét. Az egyetlen megoldás, ha keményen visszavágunk, és megszabadulunk minden függőségtől.

  • A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban bírálta az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezet visszásságait, kifogásolva azt is, hogy a tervezet megvitatásába nem vonták be a magyar érdekvédelmi szervezeteket.

    A törvénytervezet gyakorlatilag megegyezik az egy évvel ezelőtt közzétett változattal, azonban amíg „az előző célja a kisebbségi jogok garantálása volt, a jelenlegi már csak a kisebbségi jogokkal kapcsolatos társadalmi viszonyok sajátosságait kívánja meghatározni”.

    A tervezet a nemzetközi jogban elfogadott nemzeti kisebbségek fogalma helyett a jogi környezetet teljességgel nélkülöző nemzeti közösségek fogalmat használja – áll a nyilatkozatban.

    „A tervezet elfogadása a kisebbségek jogi helyzetének további romlásához vezetne” – szögezte le a KMKSZ.

  • Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov azt állította, hogy az orosz erők több mint 5000 embert tartóztatnak fel a zaporizzsjai Vasziljevka ellenőrző pontnál, akik megpróbálnak elmenekülni a régióból – írja a Guardian.

    Ivan Fedorov azt állította, hogy az orosz erők naponta csak legfeljebb 150 autót engednek át, ami torlódáshoz vezet.

  • Maria Avdejeva, az Európai Szakértők Egyesületének kutatója egy videofelvételt tett közzé arról, ami állítása szerint a Harkiv elleni éjszakai orosz támadás után maradt kráter.

    Azt állítja, hogy a támadás polgári infrastruktúrát, köztük egy játszóteret is érintett. 

  • Mariupol átnevezését tervezik az orosz megszállók – számolt be a város polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko. 

    A tanácsadó szerint az ideiglenesen elfoglalt település új neve a Zsdanov lenne.

    Az afganisztáni megszállás veterán mozgalmának vezetője, Vaszily Turjanica a megszállóknak adott interjújában azt mondta, hogy az álnépszavazással együtt mérlegelik Mariupol Zsdanovra való átnevezését

    – írta Telegram-csatornáján Andrjuscsenko.

  • Az Ukrajna elleni háború kirobbanása óta számtalan cég döntött úgy, hogy kivonul Oroszországból: március elején először a Coca-Cola, majd a Pepsi is bejelentette, hogy nem kereskedik többet a háborút kezdeményező országgal. A kiskereskedők még árulják a készleten maradt italokat, de az oroszok már elkezdték gyártani a klóntermékeket is – írja a Forbes

    A Coca-Cola helyett Cool Colát, Fanta helyett Fancyt, a Sprite helyett pedig Streetet fogyaszthatnak az orosz fogyasztók. A NielsenIQ adatai szerint májusban és júniusban a saját gyártású orosz márkák már az üdítőpiac öt százalékát tették ki. A klóntermékek terjedésével egyidőben a NielsenIQ adatai arra is rávilágítottak, hogy az országban 5,5 százalékkal csökkent a szénsavas üdítők iránti kereslet az elmúlt két hónapban, vagyis az oroszoknak nem ízlik az utángyártott Coca-Cola. 

    A forgalomban tapasztalható csökkenést a Metro üzletlánc is megerősítette: az üzleteikben húsz százalékkal kevesebb üdítőitalt forgalmaznak, mint eddig. 

  • Az igazságügyi minisztérium feladata eldönteni a zsidók Izraelbe kivándorlását segítő szervezet, a Jewish Agency orosz részlegének a további sorsát – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője

    Az Igazságügyi Minisztérium korábban a szervezet orosz részlegének felszámolását kérte. A lépésre azért került sor, mert az ukrajnai háború következtében megromlott a viszony Izrael és Oroszország között – írja a Reuters

    Információim szerint az ügy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Mindenképpen jogi kérdés

    – felelte Marija Zaharova a szervezet további sorsát firtató kérdésre. 

  • Miközben egész Európa azzal küzd a háború kirobbanása óta, hogy hogyan szabaduljon meg az orosz energiafüggéstől, az Unió nyugati végében található az az ország, amelyik jelentősen megemelte az orosz gázbehozatalt azóta. 

    A szóban forgó ország pedig Spanyolország, ugyanis a legnagyobb spanyol energetikai cég, az Engas adatai alapján azt látni: a háború kirobbanása óta Oroszország a második legnagyobb gázszállítójukká avanzsálódott – írja a Morocco World News

    A jelenségre egy másik, jelenleg is zajló háború szolgálhat magyarázatul, amelynek tétje az ásványkincsekben rendkívül gazdag Nyugat-Szahara sorsa.

  • Az orosz haditengerészet „Z” betűvel jelölt tengeralattjáróját júliusban vették észre Szeveromorszk kikötőjében. Később egy ugyanilyen osztályba tartozó tengeralattjáró cirkált a Barents-tengeren is.

    Naval News szerint a képek ugyanarról a tengeralattjáróról készültek. A tengeralattjárót később az orosz Borei-A osztályú nukleáris meghajtású ballisztikus rakéta tengeralattjáróként azonosították. 

    Az ukrajnai háborúban az orosz katonai járműveken lévő „Z” jelzés az egész világ figyelmét felkeltette. Ezt a jelet eddig az Ukrajnában állomásozó orosz katonai teherautókon, harckocsikon, páncélozott járműveken és katonák egyenruháján látták. Most először tűnt fel az orosz haditengerészet tengeralattjáróján. Egyes elemzők szerint a „Z” betű az orosz fenyegetés megtestesítésének eszköze. 

    Az nem egyértelmű, hogy a jelzést a legénység önhatalmúlag festette-e e fel a hajóra, vagy felsőbb utasításra történt, az üzenet mindenesetre világos: a háború túlmutat Ukrajnán. 

  • Recep Tayyip Erdogán török elnök szerint a nyugati politikusok nem megfelelően állnak hozzá Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. 

    Ismert a nyugati politikusok Putyinhoz való hozzáállása. Ez nem illik a politikához. Amilyen hozzáállást mutatnak felé, azt kapják

    – zárta gondolatait a török politikus a Moszkovszkij Komszomolec szerint.

  • Moszkva visszavágott amerikai tisztviselők korábbi megjegyzéseire, miszerint Oroszország egyre inkább elszigetelődik az Ukrajna elleni háborúja miatt.

    A washingtoni orosz nagykövetség Twitteren azt írta, „az országunk elszigeteltként való beállítása csak az amerikai tisztségviselők kábult képzeletének eredménye, akik egyre inkább elveszítik a kapcsolatot a valósággal, és ez zavart okoz az amerikai médiában is”.

  • Oroszország 18 országgal folytat tárgyalásokat vízumkönnyítéssel kapcsolatban – számolt be Ivan Volinkin, az orosz külügyminisztérium konzuli osztályának igazgatója.

    Az orosz külügyminisztérium folyamatosan dolgozik a vízumkönnyítésen a külföldi országokkal – jelenleg mintegy 18 országgal 

    – mondta a TASzSz orosz hírügynökségnek Volinkin. 

    Az igazgató szerint tárgyalások folynak néhány latin-amerikai és karibi országgal, valamint Malajziával, Kínával és Hongkonggal is.

  • Közös sajtótájékoztatót tartott találkozójuk után Ben Wallace brit védelmi miniszter és Jaroslav Nad szlovák tárcavezető. A miniszterelnökök legfőbb témája Ukrajna háborús megsegítése volt – számolt be az Újszó

    Jaroslav Nad kiemelte, hogy a szlovák kormány továbbra is támogatni fogja az ukrán hadsereget, valamint utolsó szakaszban vannak a tárgyalások Németországgal a szlovák hadsereg T–72-es tankjainak helyettesítésével kapcsolatban.

    Kiemelte: ha sikerül megállapodniuk, Szlovákia Ukrajnának adná a harckocsikat, helyettük pedig Leopard típusú, újabb tankokat kapna Németországtól.

  • Oroszország katonai felszereléseket szállító konvojokat küld Herszonba – állítja az ukrán hadsereg.

    Az ukrán fegyveres erők műveleti frissítésében a hadsereg közölte, hogy katonai felszerelésből álló konvojokat láttak Melitopolon keresztül Herszon irányába haladni.

    „Az első konvoj hétfőn délelőtt 10 óra körül haladt el, és legalább 25 deszantharcjárművet rögzítettek” – állt a frissítésben. Körülbelül 12 órakor egy harckocsikból és páncélozott személyszállító járművekből álló kocsisor haladt át a közeli Novopilipivka falun – tették hozzá a tisztviselők a Guardian szerint.

    Egy harmadik menet 14 órakor haladt el Novij Melitopol mellett légvédelmi rendszerekkel.

  • Orosz lövésekről számoltak be ma reggel a dél-ukrajnai Mikolajiv városában. A városi tanács vezetője, Olekszandr Szenkevics közölte:

    Hatalmas robbanások hallatszanak Mikolajivban! Mindenkit arra kérnek, hogy maradjon az óvóhelyeken! A kijárási tilalom lejárta után is folytatódni fog a légicsapás!

    A tisztviselő hozzátette, Ukrajna déli részén a Fekete-tenger irányából hatalmas rakétacsapás indult, többek között a légierő bevetésével.

    „Mikolajiv térségében a kikötői infrastruktúrát támadták. Ugyanakkor a Mikolajivi körzetet az ideiglenesen megszállt Herszon régióból támadták” – mondta az ukrán vezető a Telegramon.

  • Megérkezett Ukrajnába az első három német Gepard tank – számolt be a Wall Street Journal. Mint írták, a harci járművek három hónap után, hétfőn érték el Ukrajnát. 

    A lap kiemeli: a berlini vezetés attól tart, hogy Németországnak nincs elegendő felszerelése ahhoz, hogy anélkül tudjon segíteni Ukrajnának, hogy ne csökkentené saját katonai felkészültségét. Emellett azt is problémának tartják, hogy az ukrán hadsereg nem tudja használni a német fegyvereket.

    Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy Ukrajna nehézfegyverekkel való támogatása orosz atomtámadást válthat ki.

  • Ukrajna azzal vádolta Moszkvát, hogy „gázháborút” folytat Európa ellen, és azért vágja el az ellátást, hogy „terrort” gyakoroljon az emberekre.

    A Gazprom orosz energetikai vállalat bejelentette, hogy csökkenti a Németországba irányuló gázszállításokat, hogy lehetővé tegye az Északi Áramlat 1 gázvezeték turbinájának munkálatait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban azt mondta, hogy ez egyszerűen „gázzsarolás” Európával szemben.

    A Gazprom hétfőn közölte, hogy a karbantartási munkálatok elvégzése miatt a jelenlegi szint mintegy felére kell csökkentenie a gázszállítást, de a német kormány szerint nincs technikai oka a szállítás korlátozásának – írja a BBC.

    „Európa gázzsarolására, amely hónapról hónapra csak rosszabb lesz, egy terrorista államnak szüksége van arra, hogy minden európai életét megkeserítse” – mondta Zelenszkij esti beszédében. Szerinte szándékosan meg akarják nehezíteni Európa felkészülését a télre, nem törődve azzal, hogy az emberek emiatt a hidegebb hónapokban milyen szegénységben élhetnek.

  • Az orosz gázóriás, a Gazprom előzetes figyelmeztetés nélkül növelte a nyomást abban a gázvezetékben, amely az orosz gázt Európába szállítja – közölte az ukrán állami gázvállalat vezetője. 

    Az ilyen nyomásváltozások vészhelyzetet is okozhatnak, beleértve például a csővezetékek megrongálódását, ezért az üzemeltetők kötelesek figyelmeztetni egymást egy ilyen lépés előtt – tette hozzá az ukrán cég. 

    A Gazprom nem kommentálta az esetet – írja az Al Jazeera

  • Magyarország területére július 25-én az ukrán–magyar határszakaszon 5520 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5196 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 273 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Nagy tűz ütött ki hajnalban egy olajraktárban Donyeck Budeonnovszkij kerületében – írja az orosz média, azt állítva, hogy az ukrán fegyveres erők mértek csapást a területre.

    A helyi lakosok szerint a lángok több tízméteres magasságba csaptak fel. A helyszínen vannak a helyi katasztrófavédelem tagjai.

    A donyecki szakadárok által vezetett „népi milícia” is jelen van a helyszínen. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

  • Az Orosz Fegyveres Erők egyik légvédelmi tisztje a török Bayraktar drónokat könnyű célpontnak minősítette – írta a Ria Novosztyi orosz hírportál.

    A hadművelet kezdetén nagyon sok Bayraktart lőttek le a rendszereink, és mindet sikeresen. Százszázalékos volt a találat... A drónok elleni harc valójában már nem nehéz számunkra, sőt, tréfásan „kezdő szintnek” nevezzük

    – mondta a katona.

  • Az ukrajnai háború elől július 25-én 284 ember, köztük 109 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be a rendőrség a honlapján.

    Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

    A hétfői percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!