Kifütyülték Orbán Viktort Bécsben

D MTI20220728001
2022.07.28. 12:54
Kifütyülték a miniszterelnököt az osztrák fővárosban, ahol Karl Nehammer kancellárral tárgyal többek között az energiaválságról és az ukrajnai háborúról.

Orbán Viktor csütörtökön délelőtt Bécsbe utazott, hogy az osztrák kancellárral tárgyaljon az európai energiaválságról, az orosz–ukrán háborúról és az illegális migráció elleni közös küzdelemről. Karl Nehammer a Ballhausplatzon az osztrák kancellári hivatal épülete előtt fogadta a magyar miniszterelnököt.

A Bundeskanzleramt épülete előtt tüntetők is összegyűltek, akik kifütyülték Orbán Viktort a magyar kormány menekültpolitikája, valamint a tusványosi beszéde miatt, amelyben többek között „kevert fajú” világról beszélt – írja az oe24.at.

A lap beszámolója szerint a tüntetést az Omas gegen Rechts (Nagymamák a jobboldal ellen) nevű csoport szervezte. 

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke korábban azt mondta, a felek ezenfelül megvitatják a nyugat-balkáni térség uniós perspektíváit és az EU újjáépítési alapjával kapcsolatos aktuális kérdéseket. Karl Nehammer pedig nemrég úgy fogalmazott, Magyarország fontos szomszédja és partnere Ausztriának, az ilyen kétoldalú összefogások azért szükségesek, mert az európai menekültügyi rendszer nem működik.

Nagy port kavart a tusványosi beszéd

A miniszterelnök Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén elmondott beszédében úgy fogalmazott:

[…] a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. Amikor szerencsés a csillagok állása, ezek a népek egy ilyen hungaro–pannon mártásban össze is olvadnak, egy sajátos európai kultúrát hozva létre. Egymással hajlandók vagyunk keveredni, nem akarunk kevert fajúvá válni.

Orbán Viktor teljes tusványosi beszédéről itt olvashat részletesebben. A beszédre több ellenzéki párt és politikus is reagált: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a miniszterelnök beszéde „náci szöveg” volt. Hasonló véleményen volt Hadházy Ákos független képviselő is, aki úgy véli, a „mi nem vagyunk kevert fajúak” mondat épeszű ember száját nem hagyhatja el.

De az ukrán külügyi szóvivőnek is eszébe jutott valami a miniszterelnök háborúval kapcsolatos kijelentéseiről: úgy látja, Orbán beszéde „az orosz propaganda klasszikus példája”.  Az országos főrabbi is reagált a beszédre: szerinte csak egyetlen emberi faj él a Földön.

Hegedüs Zsuzsa szociológus Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde miatt döntött úgy, hogy lemond társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott tisztségéről. Később a miniszterelnök is reagált, levelében azt írta: „A magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.”

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke szerint Karl Nehammer osztrák kancellárnak közölnie kellene Orbán Viktorral, hogy a „rasszista” megnyilvánulásait nem fogják tolerálni az Európai Unióban. Christoph Heubner úgy véli, az Európai Unió helyesen tenné, ha elhatárolná magát a magyar miniszterelnök által megütött rasszista hangnemtől.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár [b] katonai tiszteletadás mellett fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)