Elaltatták Freyát, a csónaksüllyesztő rozmárt Norvégiában

2022-07-24T152015Z 740619403 RC2RFV9TT44U RTRMADP 3 NORWAY-ANIMA
2022.08.14. 15:42

A rozmár azáltal hívta fel magára a nemzetközi sajtó figyelmét még júliusban, hogy a több mint 600 kilós súlyával csónakokra mászott fel a norvég főváros kikötőjében, és többet is elsüllyesztett a járművek közül.

Freya azóta kisebb turistalátványossággá vált, de a hatóságok nem örültek a jelenlétének, mert attól tartottak, hogy az állat veszélyt jelent a közbiztonságra. Emiatt már korábban is felvetették azt, hogy az állatot elaltathatják, és most meg is tették ezt.

BBC tudósítása szerint az állat azért is volt veszélyes, mert a turisták rendszeresen megpróbálták megsimogatni, még annak ellenére is, hogy a hatóságok ettől óva intették őket. A rozmár egy alkalommal egy nőt is üldözőbe vett, és a vízbe üldözött, emiatt a rendőrségnek le kellett zárnia egy kisebb partszakaszt Oslóban. Frank Bakke-Jensen, a norvég Halászati Igazgatóság vezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az előző héten végzett helyszíni megfigyelések révén nyilvánvalóvá vált, hogy a közvélemény figyelmen kívül hagyta azt a  figyelmeztetést, hogy a rozmárt nem szabad megközelíteni. Az igazgatóság következtetése szerint fennállt a veszélye annak, hogy az állat kárt okoz az emberekben, miközben az ő jólléte sem volt garantálva ebben a helyzetben.

Frank Bakke-Jensen hozzátette, hogy az utóbbi napokban több lehetséges megoldást is megfontoltak – például azt, hogy az állatot máshova szállítják át –, de ezeket végül épp Freya érdekében vetették el. Hangsúlyozta azt is, hogy az állatot humánus módon altatták el.

A BBC megjegyzi, hogy a rozmárok általában nem szoktak emberre támadni, de már volt arra példa, hogy embert öltek. 

2016-ban egy kínai vadasparkban két embert is megölt az egyik állat.

A Daily Mail korábbi cikke szerint mindez úgy történt, hogy egy turista szelfiket készített egy másfél tonnás rozmárral, de az állat egyszer csak megragadta, és behúzta őt a víz alá. A turista után ugrott a vadaspark egyik gondozója is, hogy megmentse, de a rozmár végül vele is végzett. 

(Borítókép: Freya úszik az oslói Frognerkilen-öbölben 2022. július 20-án. Fotó: Trond Reidar Teigen / Reuters)