Salman Rushdie lekerült a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud

GettyImages-492178128
2022.08.14. 06:33
Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, és szombaton már tudott beszélni is – erősítette meg ügynöke. A feltételezett támadója tagadja a gyilkossági kísérletet.

Az indiai születésű brit író továbbra is súlyos sérülésekkel fekszik kórházban, de írótársa, Aatish Taseer szombat este közölte, hogy „levették a lélegeztetőgépről, beszél, és viccelődik”. Rushdie ügynöke, Andrew Wylie a Guardian szerint megerősítette ezt az információt anélkül, hogy további részletekkel szolgált volna.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke méltatta Rushdie-t, amiért nem hagyta magát megfélemlíteni vagy elhallgattatni. Szerinte az író az igazság, a bátorság és a rugalmasság alapvető eszméit képviselte.

Ezek minden szabad és nyitott társadalom építőkövei. Ma megerősítjük elkötelezettségünket e mélyen amerikai értékek mellett, szolidaritást vállalva Rushdie-val és mindazokkal, akik kiállnak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett

– mondta az elnök nyilatkozatában. Biden hozzátette, hogy megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a kegyetlen támadásról.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője szombat este határozottan elítélte a támadást, mondván: „az ilyen, az alapvető jogokat és szabadságjogokat sértő bűncselekmények nemzetközi elutasítása az egyetlen út egy jobb és békésebb világ felé”.

Az elkövető tagad

Salman Rushdie feltételezett támadója tagadta a gyilkossági kísérletet és a testi sértést, amit az ügyész „előre kitervelt” bűncselekménynek nevezett.

Az indiai születésű brit-amerikai írót egy New York állambeli pódiumbeszélgetésen nagy létszámú közönség előtt késsel támadta meg egy férfi. A 75 éves Salman Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások, a helyi beszámolók szerint 10-15 szúrást szenvedett el, aminek következtében a szemét is elveszítheti a lélegeztetőgépen az életéért küzdő férfi.

A 24 éves Hadi Matart a pénteki támadás után azonosította a New York-i rendőrség. A bíróság vasárnapi meghallgatásán a Sky News szerint azt vallotta, hogy nem bűnös. A bíró elrendelte, hogy óvadék nélkül tartsák fogva, miután Jason Schmidt kerületi ügyész szerint Hadi Matar tervszerűen lépéseket tett, hogy megteremtse a körülményeket a Rushdie elleni támadás végrehajtásához.

Az iráni sajtó éljenezve fogadta a véres merényletet

Több iráni radikális újság dicséretben részesítette szombaton azt a személyt, aki megtámadta és súlyosan megsebesítette Salman Rushdie írót, aki a Sátáni versek című regényének 1989-es megjelenése óta halálos fenyegetéseket kap Iránból.

Az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetője, a néhai Ruhollah Khomeini ajatollah 1989-ben fatvát, azaz vallási rendeletet bocsátott ki, amelyben felszólította a muszlimokat világszerte, hogy öljék meg az indiai születésű írót, miután könyvét istenkáromlásnak ítélték, és ezzel évekre bujkálásra kényszerítették Salman Rushdie-t. 

(Borítókép: Salman Rushdie 2015. október 10-én. Fotó:  David Levenson/Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport