Elhunyt a világ második legidősebb embere.

2022.08.19. 15:32
Még az Osztrák–Magyar Monarchiában született.

116 éves korábban elhunyt Tekla Juniewicz, a legidősebb lengyel, egyben a világ második legidősebb embere – közölte pénteken a lengyel sajtóra hivatkozva az MTI. A halálesetről elsőként a sziléziai Gliwice önkormányzati hivatala számolt be, Tekla Juniewicz a város lakosa volt. A közlemény szerint 116 évet, 2 hónapot és 9 napot élt. Egész életében nagyon aktív volt, szerette a mozit, a történelmet, a kertészkedést, az utazást, a társaságot, sokat olvasott. „Nagyon szerette a családját, erősen ragaszkodott hozzá” – írják.

Tekla Juniewicz 1906. június 10-én született az akkori Osztrák–Magyar Monarchiában, a ma Ukrajnához tartozó Lemberg  (Lviv) közelében fekvő Krupsko (Krupszke) faluban.

A második világháborút követő határváltozások és áttelepítések nyomán Gliwicébe került a férjével és gyerekeivel együtt. Miután megözvegyült, 103 éves koráig egyedül lakott, önállóan gondoskodott magáról. A legutóbbi években unokái gondozták.

2017-ben lett a legidősebb lengyel, amikor Jadwiga Szubartowicz (1905–2017) meghalt. Idén áprilisban, miután 119 évesen elhunyt a világ legidősebb emberének tartott japán Tanaka Kane, Tekla Juniewicz a világ második legidősebb embere lett.

 A világ legidősebb emberének jelenleg a 118 éves francia Lucile Randon számít.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport