új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Két civilt megöltek és 12 másikat megsebesítettek az orosz erők a kelet-ukrajnai Donyeck térségében – közölték ukrán tisztviselők.

    Pavlo Kirilenko, ukrán kormányzó a Facebookon azt írta:

    Augusztus 26-án oroszok megöltek két civilt Donyeck régióban, Bahmutban. Tizenkét ember megsebesült.

    A Guardian szerint ezt az információt nem sikerült függetlenül ellenőrizni.

  • Kilenc tüzérségi csapást mértek Energodar városának külterületére az orosz megszállók, a támadások a zaporizzsjai atomerőmű közelében történtek – számolt be Telegram-csatornán a helyi média.

    A lövések helyi idő szerint délelőtt 9 óra után kezdődtek. Hozzátették: az elmúlt éjszaka húsz tüzérségi csapást regisztráltak Energodar környékén, amelyek közül 5 közvetlenül a zaporizzsjai atomerőmű területét találta el. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

  • Az Orosz Légideszant Erők egységei gyalogsági harcjárművek támogatásával megállították az ukrán motorizált gyalogság áttörési kísérletét Nyikolajev-Krivij Rih irányban – számolt be szombaton az orosz védelmi minisztérium.

    Az ukrán egységek Nyikolajev-Krivij Rih irányban próbáltak áttörni a motoros gyalogsági egységek erőivel, gyalogsági harcjárművek támogatásával, de az orosz ejtőernyősök egységei megállították őket

    – áll a katonai minisztérium közleményében.

    A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint ennek következtében az Ukrán Fegyveres Erők több mint 20 katonája és öt katonai felszerelése semmisült – írta a TASzSz orosz állami hírügynökség. 

  • Bombázták Harkiv központját augusztus 27-re virradó éjszaka, egy nő megsérült a támadásban – számolt be Oleg Szinegubov, a Harkivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője Telegram-csatornán.

    Ma éjszaka az oroszok rakétatámadást indítottak Harkiv központja ellen. Hajnali két óra körül két rakéta csapódott be Kijev és Osznovjanszk körzetébe. A környéken lévő házak megsérültek. A körzetben egy lakóház ablakán berepülő repesz megsebesített egy 61 éves nőt

    – írta a vezető posztjában.

  • Egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak a három ukrán kikötőből a gabonafolyosó mentén – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    A gabonaexport kezdeményezés közel egy hónapja működik, és ez idő alatt a három tengeri kikötőn keresztül – Csernomorszk, Odessza és Juzsnyij – egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltunk

    – írta pénteken a Telegram-csatornán az ukrán elnök. 

    Zelenszkij hozzátette, az export több százezer munkahelyet biztosít az ukrán állampolgároknak. Hulusi Akar török védelmi miniszter pénteken azt közölte, hogy 36 teherszállító hajó hagyta el Ukrajna kikötőit, 39 pedig a berakodás felé tart. Kiemelte: jelenleg folynak a tárgyalások Oroszország és az ENSZ kötött az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák tengeri exportjának lehetőségéről – írta a TASzSz orosz állami hírügynökség. 

  • Szombaton az ukrán fegyveres erők 12 darab 152 milliméteres lövedéket lőttek ki Horlovkára – számolt be a de facto Donyecki Népköztársaság a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

    4:50-kor hat 152 milliméteres lövedéket lőttek ki Horlovka Nyikitovszki kerületére, és szintén hatot lőttek ki a központi városrészre – olvasható a „köztársaság” Telegram-csatornáján.

    Szombat reggel az ukrán hadsereg ágyúkkal lőtte Donyeck központját, a jelentések szerint öt lövést indítottak.

  • Oroszország pénteken késő este megakadályozta az ENSZ a nukleáris leszerelés sarokkövének tekintett záródokumentumáról szóló megállapodást az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciáján. Az ENSZ a dokumentumban bírálta Európa legnagyobb atomerőművének katonai átvételét nem sokkal azután, hogy orosz csapatok megszállták Ukrajnát, ami miatt nukleáris katasztrófától tartanak.

    Igor Vésneveckij, az orosz külügyminisztérium hadosztályának igazgatóhelyettese az 50 éves atomsorompó-szerződést felülvizsgáló konferencia késleltetett záróülésén elmondta, hogy „sajnos nincs konszenzus a dokumentummal kapcsolatban”. Ragaszkodott ahhoz, hogy számos ország Oroszország mellett nem ért egyet a 36 oldalas utolsó tervezettel – írja az AP News.

    A végleges dokumentumot a konferencián résztvevő valamennyi olyan országnak jóvá kellett hagynia, amely részese a nukleáris fegyverek elterjedésének megfékezését és végső soron a nukleáris fegyverek nélküli világ megvalósítását célzó szerződésnek.

  • „A Volinyi és a Poliszja-szorosban folytatódik a rádióelektronikai felderítő erők és felszerelések kiépítése” – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. A térség Luck megyében található, amely az ország északnyugati részében helyezkedik el.

    Az ellenség továbbra is fogva tartja a Nyugati Katonai Körzet különálló egységeit a Brjanszki és a Kurszki terület határ menti területein, az északi vonalon azzal a céllal, hogy demonstrálja jelenlétét és visszatartsa az Ukrán Védelmi Erők egységeinek tevékenységét

    – áll a jelentésben. Hozzátették: „az Ukrán Védelmi Erők lőttek a Szumi területen lévő Tovsztodubove falu térségére”.

  • A harkivi régióban az orosz csapatok a polgári infrastruktúrát lőtték Szvitlicsne, Perehoma, Protopopivka, Dementijivka, Petrivka, Cserkaszi Tiszki, Odnorobivka, Zamulivka és Cirkuni térségében – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Megtámadták a Huszarivka melletti légi járműveket, amelyek az ellentámadáshoz szükségesek. Megkíséreltek behatolni Dementyijivka térségébe, azonban nem jártak sikerrel és visszavonultak – tették hozzá.

  • Fontos, hogy olyan megoldást találjunk az orosz vízumtilalom kérdésére, amely mindenki aggályait figyelembe veszi, ugyanakkor nem volna szabad mindenért az orosz embereket felelősségre vonni – hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter Jeppe Kofod dán külügyminiszterrel közösen megtartott pénteki sajtótájékoztatóján Koppenhágában.

    Baerbock szerint fontos, hogy szem előtt tartsuk:

    A jelenlegi brutális háborús helyzetben nem mondhatunk le örökre az Oroszországban élő 140 millió emberről.

    A német külügyminiszter elmondta, hogy a tárgyalásokon több nézőpontból is megvizsgálják a kérdést, szerinte ugyanis nem tagadhatják meg a beutazási engedélyt olyan újságíróktól vagy kutatóktól, akik egyébként veszélyeztetve vannak Oroszországban.

    Beszámolt arról is, hogy az ukrajnai háború kezdete óta valamivel csökkent az orosz turisták száma Németországban, ugyanakkor elismerte, hogy egészen más helyzetben vannak azok az országok, amelyeket csak egy határ választ el Oroszországtól.

  • Magyarország területére augusztus 26-án az ukrán–magyar határszakaszon 7671 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 12415 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 299 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 26-án 61 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja a rendőrség.

  • Az orosz központi bank pénteken kijelentette, hogy a pénzügyminisztérium által javasolt olajárak és termelési szintek túl optimisták egy új költségvetési szabály paramétereiként, amelynek célja az energiabevételek felhasználása az állami tartalékok növelésére.

    Oroszország, amely a globális piacokhoz való hozzáférését korlátozó, átfogó nyugati szankciókat követően a tartalékok növelésére törekszik, azt tervezi, hogy visszaállítja azt a költségvetési szabályt, amely az olajbevételeket a Nemzeti Vagyonalapba (NWF) irányítja, amint az árak egy bizonyos szint fölé emelkednek.

    A pénzügyminisztérium azt javasolta, hogy paraméterként 60 dolláros hordónkénti nyersolajárat és 9,5 millió hordó napi kitermelési szintet használjanak.

    „Az olajár és az olajtermelés alapára túl magasnak tűnik számunkra a költségvetési szabályok új módosításában” – írták jegyzetükben a jegybank elemzői a Reuters híradása szerint.

  • Alekszej Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója úgy látja, hogy az agresszor állam kezdi belátni ukrajnai haditervének sikertelenségét és inkább a tárgyalások felé mozdulna el.

    Ukrajna viszont a kialakult helyzetben határozottan elutasítja a diplomáciai rendezést – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó. Sokan úgy látják,

    Moszkva csak erőt gyűjt és arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban tetőző európai energiaválság az ő malmára hajtja majd a vizet.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!