Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ukrajna bejelentette: Győztünk

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Energoatom, a zaporizzsjai atomerőmű (ZNPP) ukrán üzemeltetője ma reggel közzétette az ukrán energiaügyi miniszter, German Galuscsenko szavait.

    A NAÜ (Nemzetközi Atomenergia-ügynökség) missziójának ki kell jelentenie, hogy a katonaság jelenléte, a fegyverek jelenléte az erőműben valós veszélyt jelent a nukleáris biztonságra. Ez nyilvánvaló.

    German Galuscsenko szerint ez a misszió egyedülálló, mert a NAÜ történetében egyáltalán nem volt hasonló. A missziók olyan objektumoknál zajlottak, amelyek államok ellenőrzése alatt álltak.

    Hozzátette, hogy a NAÜ ajánlásait és jelentéseit el kell küldje Ukrajnának és az Energoatomnak. A javaslatait Ukrajnának pedig meg kell fogadni, és megakadályozni a megszállók „barbár tetteinek következményeit”. „Ehhez szükségünk van arra, hogy hozzáférjünk az állomáshoz. Vissza kell adni Ukrajna ellenőrzése alá” – mondta az energiaügyi miniszter a Guardian szerint, utalva az atomerőmű feletti ellenőrzésre.

  • Oroszország külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy minden olyan cselekedet, amely veszélyezteti a Moldova egyik szeparatista régiójában állomásozó orosz békefenntartó kontingenst, Oroszország ellen irányuló támadásnak minősül – írja a Guardian.

    Szergej Lavrov csütörtökön az orosz külügyi felsőoktatási intézményben tartott beszédében tett kijelentése megerősítette azokat az aggodalmakat, hogy az Ukrajnával határos moldovai Dnyeszteren túli régiót bevonhatják az orosz–ukrán konfliktusba.

    Mindenkinek meg kell értenie, hogy minden olyan cselekedet, amely veszélyt jelent katonáink biztonságára, a nemzetközi jog szerint az Orosz Föderáció elleni támadásnak minősül

    – mondta Lavrov.

  • Marta Kosztjuk ukrán teniszezőnő nem fogott kezet a belarusz Viktória Azarenkával a mérkőzésük után – írja a Sky News.

    A két sportoló a US Open női egyesének második fordulójában találkozott egymással, ahol a 26. kiemelt Azarenka (6:2, 6:3) 2:0 arányban győzött ukrán riválisával szemben.

    Azarenka győzelmének köszönhetően a horvát Petra Martic ellen folytatja a US Open küzdelmeit.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6665-en léptek be csütörtökön Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 9788-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 217 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 55-en érkeztek – köztük 12 gyermek  az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

  • A belarusz iskolásoknak és egyetemistáknak tartott nyílt történelemórán Alekszandr Lukasenko, az ország önjelölt államfője azt mondta, hogy az ukrajnai háború a közeljövőben véget ér, és meg van róla győződve, hogy Oroszország kerül ki győztesen – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Lukasenko állítása szerint konfliktus van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a hadsereg között, és úgy gondolja, a hadseregnek meg kellene adnia magát és a béketárgyalásokra törekedni.

    Mihajlo Podoljak, az Ukrán Elnöki Hivatal tanácsadója cáfolta ezeket az állításokat, ugyanis szerinte álhírterjesztésről van szó, amivel az orosz hadsereg egyre sokasodó problémáit próbálják takargatni.

  • Az orosz elnök egy kalinyingrádi tanteremben találkozott országa minden részéből kiválasztott iskolásokkal a „Beszélgetés a fontos dolgokról” című tanórán, amellyel országszerte megkezdődik a tanév immár új történelmi felfogásban.

    Az egyórás kérdezz-felelek órán Putyin elmondta, megdöbbenve tapasztalta, hogy a kelet-ukrajnai gyerekek nem tudják, hogy országuk Oroszországgal együtt a Szovjetunió része volt, és hogy a tankönyvi leckék kijavítása létfontosságú feladat.

    Szergej Szergejevics Kravcov orosz oktatási miniszter elmondta az elnöknek, hogy az oroszok által megszállt Donbászban élő gyerekek „nem tudják, hogy létezik a Krímbe vezető híd, és azt sem tudták, hogy Ukrajna és Oroszország egy egységes ország része volt”.

    Putyin puccsnak nevezte azt a tüntetéshullámot, amely 2014-ben az oroszbarát ukrán elnököt hivatalából való távozásra kényszerítette.

    Mindenki azt hiszi, hogy ma valamiféle agresszió jön az orosz oldalról

    – mondta Putyin a televízióban közvetített nem éppen fesztelen beszélgetésen, amikor gyerekek sora kérte, hogy kezet foghasson vele – írja a Daily Mail. Korábban itt írtunk arról, hogy a moszkvai Pedagógiai Tanács megkezdte a tanárok eligazítását a jövőbeli történelemórák tartalmáról, mindössze négy nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. 

  • Oroszország nem fog szállítani kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják az orosz kőolaj árának a korlátozását – jelentette ki az orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak csütörtökön.

    Alekszandr Novak „teljes abszurdumnak” tartja a G7-országok elképzelését arról, hogy maximálják az orosz olaj árát, ami szerinte globálisan destabilizálja az iparágat. Rámutatott arra, hogy Oroszország nem fog eladni kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják egy ilyen korlát felállítását, és hozzátette: „nem fogunk nem piaci feltételekkel dolgozni”. Megjegyezte, hogy egyetlen OPEC+-ország, valamint India és Kína sem támogatja az orosz olajár korlátozásának a gondolatát.

    Alekszandr Novak szerint az orosz vállalatok készen állnak az Európai Unió olajembargójára, és képesek lesznek fenntartani a kitermelést a korábbi szinten. A miniszterelnök-helyettes szerint az idei orosz olajtermelés 520-525 millió tonna lesz a tavalyi 524 millió tonna után.

    A G7-országok pénzügyminiszterei az MTI szerint pénteken tárgyalnak az orosz kőolaj árkorlátozásának a lehetőségéről.

  • Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője elmondta, hogy a kirendeltség több tagja is ottmarad az erőműben.

    A NAÜ-misszió felügyelőinek többsége, beleértve magát Grossit is, szeptember 1-jén már elhagyta Zaporizzsját, de a Ukrajinszka Pravda értesülései szerint a küldöttség öt tagja továbbra is a nukleáris létesítménynél marad. 

    „Voltak kemény helyzetek, hallottuk, ahogy az erőműtől nem messze lőnek”, de ez nem állította meg az ellenőrzést, foglalta össze a tapasztalatokat az ügynökség vezetője. 

  • Az UNIAN beszámolója szerint az ukrán csapatok öt orosz lőszerraktárat semmisítettek meg.

    A Juzsnobug hadműveleti zónában a helyzet stabilan nehéz, de kontrollált. Folytatódik az orosz készletek és tartalékok megsemmisítése, valamint a parancsnoki állomások lerombolása

    – áll az ukránok „déli műveletnek” nevezett jelentésében.

    A jelentés szerint noha az orosz erők demoralizáltak, ennek ellenére kétségbeesetten igyekeznek ellenállni.

    Továbbá kitérnek arra, hogy az orosz csapatok a szárazföldön próbálják megszilárdítani helyzetüket. Emellett három légitámadást indítottak a Berislav régióban, mindezt sikertelenül.

  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij legutóbbi éjszakai beszédében megköszönte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség zaporizzsjai erőműnél tett látogatását – írja a Sky News. 

    Amint azt mondta, jó, hogy a küldetésre az orosz hadsereg minden provokációja ellenére sor került. Hozzátette, hogy Ukrajna mindent megtett azért, hogy ez a látogatás megvalósuljon.

  • Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, értesüljenek nálunk a legfontosabb tudnivalókról. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.