Mostantól hivatalosan is III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója

32J3888-highres
2022.09.10. 11:27 Módosítva: 2022.09.10. 11:31
A királyi rezidencián hivatalosan is bejelentették, hogy III. Károly az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség uralkodója.

Az uralkodó hivatalos rezidenciáján, a Szent Jakab-palotában a királyi család tagjaiból, a miniszterelnökből, vezető politikusokból és a canterburyi érsekből álló Trónutódlási Tanács (Assession Council) nevében annak vezetője, Penny Mordaunt, a parlament alsóházának elnöke hivatalosan is bejelentette II. Erzsébet halálát.

Ezután kihirdették, hogy Charles Philip Arthur George mostantól III. Károly király néven uralkodik. Fia, Vilmos herceg, Liz Truss miniszterelnök és Justin Welby canterburyi érsek jelenlétében aláírta a proklamációt.

Penny Mordaunt, aki az eseményt vezeti, felsorolta a proklamáció következő lépéseit, amelyek között szerepel a proklamáció felolvasásának elrendelése Londonban, Edinburgh-ban, Cardiffban és Belfastban, valamint a díszlövések megkezdése a Hyde Parkban és a londoni Towerben.

A titkos tanácsosok kivonultak a képtárból, ahol a bejelentés zajlott, és átvonultak a trónterembe, ahol III. Károly is hivatalosan bejelentette „szeretett édesanyja, a királyné” halálát.

Az egész világ együttérez velem a mindannyiunkat ért pótolhatatlan veszteség miatt. Édesanyám példát adott az élethosszig tartó szeretetből és az önzetlen szolgálatból. Uralkodása páratlan volt időtartamában, odaadásában. Még ha gyászolunk is, hálát adunk ezért a leghűségesebb életért. Mélyen tudatában vagyok ennek a nagyszerű örökségnek, valamint az uralkodói feladatoknak és a súlyos felelősségnek, amely most rám szállt. 

E felelősség vállalása során arra fogok törekedni, hogy kövessem az alkotmányos kormányzás fenntartásában mutatott inspiráló példát, és törekedni fogok az Egyesült Királyság népeinek, valamint a Nemzetközösség országainak békéjére, harmóniájára és jólétére az egész világon.

Tudom, hogy ebben a célomban támogatni fog népeim szeretete és hűsége, akiknek az uralkodója vagyok, és hogy e feladatok ellátása közben a választott parlamentjeik tanácsa fog vezérelni. Mindebben mélységesen bátorít szeretett feleségem állandó támogatása.

Megragadom az alkalmat, hogy megerősítsem készségemet és szándékomat, hogy folytassam azt a hagyományt, hogy az örökös jövedelmeket, beleértve a koronabirtokot is, mindenki javára átadom kormányomnak, cserébe államfői és nemzetfői hivatali kötelességeim támogatásáért.

A rám háruló nehéz feladat sikeres elvégzéséért, amelynek életem hátralévő részét szentelem, a mindenható Isten vezetéséért és segítségéért imádkozom

− fogalmazott.

Az új uralkodó ezután köszönetet mondott feleségének a támogatásáért, majd felesküdött arra, hogy tiszteletben tartja és védelmezi a skót egyházat. 

Ezután katonai tiszteletadás mellett, fanfárok kíséretében a Szent Jakab-palota erkélyén felolvasták a prokramációt, melynek szövege a következő:

Mivel a mindenható Istennek úgy tetszett, hogy kegyelmébe hívja néhai uralkodónőnket, az áldott és dicső emlékű II. Erzsébet királynőt, az ő halálával Nagy-Britannia és Észak-Írország koronája egyedül és jogosan Károly Fülöp Artúr György hercegre szállt.

Ezért mi, e birodalom szellemi és világi urai, az alsóház tagjai, valamint ő néhai felsége titkos tanácsának más tagjaival, a birodalmak és területek képviselőivel, a városi tanácsosokkal, London polgáraival és másokkal együtt, nyelvünk és szívünk egyhangúságával és egyetértésével közzétesszük és kihirdetjük, hogy Károly Fülöp Artúr György herceg boldog emlékű néhai uralkodónk halálával egyetlen törvényes és boldog hűbérurunk, III. Károly.

Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője, akinek alázatos szeretettel felajánljuk hitünket és engedelmességünket, kérve Istent, akitől a királyok és királynők uralma származik, hogy áldja meg Őfelségét hosszú és boldog évekkel, hogy uralkodjon felettünk.

Ezután elhangzott a kijelentés: Isten óvja a királyt, majd a brit himnusz szólalt meg. 

(Borítókép: III. Károly a  londoni Szent Jakab-palotában 2022. szeptember 10-én. Fotó: Victoria Jones / POOL / AFP)