Halálos, köhögés elleni szirup miatt adott ki riasztást a WHO

2022.10.06. 18:08
A WHO riasztást adott ki négy, köhögés elleni szirup miatt, melyek 66 gyermek halálát okozhatták Gambiában.

A köhögés elleni szirupok „potenciálisan kapcsolatba hozhatók akut vesekárosodással és 66 gyermek halálával” – áll a WHO a honlapján közzétett figyelmeztetésben.

A termékeket egy indiai cég, a Maiden Pharmaceuticals gyártotta. A vállalat a halálesetekkel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott. Az indiai tisztviselők kérték a WHO-t, ossza meg a szirupok és a halálesetek közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékokat.

Az említett négy termék a Promethazine Oral Solution, a Kofexmalin Baby Cough Syrup, a Makoff Baby Cough Syrup és a Magrip N Cold Syrup nevű gyógyszerek. 

A WHO beavatkozására azt követően került sor, hogy a népszerű turisztikai célpontnak számító Gambiában az egészségügyi hatóságok július végén az öt év alatti gyermekek körében az akut vesekárosodás megnövekedett esetszámát észlelték. A gambiai kormány azóta betiltotta a szirupok használatát.

Mérgező anyagot tartalmaznak a szirupok

A WHO szerint a termékekből vett minták laboratóriumi elemzése megerősíti, hogy nagy mennyiségű szennyezőanyagot (dietilén-glikolt és etilénglikolt) tartalmaznak a szirupok.

Az említett anyagok mérgezőek, és hatásukra hasi fájdalom, hányás, hasmenés, vizeletürítési képtelenség, fejfájás, megváltozott mentális állapot és akut vesekárosodás alakulhat ki, de akár halált is okozhatnak.

Az AFP hírügynökség értesülése szerint a gyártó csak Gambiába szállíthatta a szennyezett gyógyszereket. A WHO szerint azonban lehetséges a „globális kitettség”, mivel a gyártó ugyanazt a szennyezett anyagot más termékekben is felhasználhatta.