Krumplipürével öntöttek le egy 110 millió dollár értékű Monet-festményt

2022.10.23. 19:32
Környezetvédelmi aktivisták krumplipürével öntötték le Claude Monet nagy értékű, Az őrkövek (Les Meules) című festményét Németországban.

A festményt 2019-ben 110 millió dollárnak (mai árfolyamon 45,6 milliárd forintnak) megfelelő áron adták el, ennek köszönhetőten volt most kiállítva a potsdami Barberini Múzeumba.

Vasárnap a német Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) nevű környezetvédelmi szervezet aktivistái rongálták meg ezt az alkotást, amiről közzétettek egy videót a Twitter-oldalukon:

A posztban azt írták: az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a fosszilis üzemanyagok „mindenkivel végeznek”.

Ha az kell, hogy festményeket öntsünk le krumplipürével vagy paradicsomlevessel ahhoz, hogy emlékeztessük a társadalmat arra, hogy a fosszilis üzemanyagok mindenkivel végeznek, akkor tessék

– írták. 

Egy másik posztjukban azt is hozzátették, hogy Monet imádta a természetet, de nem értik, hogy azok az emberek, akik imádják a műveit, miért nem foglalkoznak a környezet mostani pusztulásával.

Mint arra az aktivisták visszautaltak, másfél hete egy másik hasonló szervezet, a Just Stop Oil aktivistái rongálták meg paradicsomlevessel Vincent van Gogh világhírű festményét, a Napraforgókat. Az a festmény megúszta, mivel egy üveglap mögött volt, és így csak a kerete károsodott. 

Ezen a festmény is üveg mögött volt, de…

Frissítés: az MTI úgy értesült, hogy ezt a festményt is üveggel védték. Mindemellett a szakértők még vizsgálják, keletkezett-e benne kár, és az intézmény még nem közölt hivatalos információt erről.

Az alkotás egyébként Hasso Platner üzletember – aki a német SAP társalapítója – magánkiállításának részeként volt kiállítva a múzeumban, ő vásárolta meg a festmény 2019-ben a 110 millió dolláros áron. 

Az őrkövek azzal a tranzakcióval Claude Monet legmagasabb piaci értékű alkotásává is vált egyben. 

A festmény leöntése után az aktivisták pillanatragasztóval a festmény előtti területhez ragasztották magukat. Később az anyagot a rendőrök feloldották, és őrizetbe vették őket, majd eljárást  indítottak ellenük rongálás és birtokháborítás gyanújával.

A Zöldek is elítélték az akciót 

A Potsdamot is magába foglaló német tartomány, Brandenburg vezetése elítélte az akciót, az Utolsó Nemzedék még a Zöldek pártjától is éles kritikát kapott. 

A híres festmények elleni támadások nem erősítik a klímaválság elleni küzdelmet

~ nyilatkozta Ursula Nonnemacher tartományi környezetvédelmi miniszter, a Zöldek politikusa, hozzátéve azt is, hogy az ilyen akciók helyett inkább a társadalmi közmegegyezés kialakításán kellene dolgozni.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM