Vlagyimir Putyin csak mosolygott, amikor az atomháborúról kérdezték

2022-10-27T192241Z 1108448448 RC2V9X9WUIVY RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.10.29. 16:32

A vigyorgó orosz elnököt pénteken kapták lencsevégre. Vlagyimir Putyint a Valdaj nemzetközi vitaklub éves ülésén arra kérte a moderátor, hogy a hallgatóság előtt hessegesse el a mostanában sokat emlegetett atomháborútól való félelmeket, de ő inkább úgy döntött, tréfát csinál a helyzetből. Az Independent szerint a következő jelenet zajlott le a házigazda Fjodor Lukjanov és az elnök között a színpadon:

  • Fjodor Lukjanov: Ön egyszer azt jósolta, hogy egy nukleáris háború után az oroszok a mennybe jutnak. Nem sietünk oda, ugye? (Erre nevetés tört ki a hallgatóság soraiban)
  • Vlagyimir Putyin a mikrofonhoz hajolt, aztán úgy döntött, nem szól bele. Hosszú, kellemetlen szünet következett.
  • Fjodor Lukjanov: A hallgatása aggaszt engem.
  • Így volt rendeltetve – felelte Vlagyimir Putyin kuncogva.

Európa felkészült az orosz gáz nélküli télre?

Vlagyimir Putyin még mindig azzal számol, hogy az Európába irányuló orosz energiaszállítások súlyos korlátozásával egy hideg tél súlyosbítja Európa energia- és megélhetési válságát, és arra kényszeríti a nyugati kormányokat, hogy kompromisszumot kössenek a Kremllel: csökkentsék a Kijevnek nyújtott anyagi és katonai támogatásukat az orosz energiáért cserébe.

Eddig azonban Európa jobban felkészült a télre, mint ahogyan azt Moszkva várta, írja a BBC.

A szokásosnál enyhébb október a cseppfolyósított földgáz megnövekedett kínálatával együtt azt jelenti, hogy a gáztartalékok feltöltődtek, és a gázárak Európában csökkentek. Ha azonban a hőmérséklet is csökken, a nyomás növekedhet. Különösen Ukrajnában, ahol az orosz hadsereg az ország energetikai infrastruktúráját támadja.

Az elmúlt napokban Vlagyimir Putyin a „különleges katonai művelet” igényeihez igazította az orosz gazdaság és az orosz ipar egészét. Szakértők szerint ez talán annak a jele, hogy a Kreml most egy elhúzódó ukrajnai háborúra készül.

Növelik az orosz hadsereg ütőképességét

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította védelmi miniszterét, hogy növelje az orosz hadsereg erejét azért, hogy segítsen folytatni a harcot Ukrajnában, írja a Japan Broadcasting Corporation.

Vlagyimir Putyin pénteken találkozott Szergej Sojguval, aki beszámolt a tartalékosok részleges mozgósításáról. Vlagyimir Putyin megjegyezte, van még tennivaló. „Felül kell vizsgálnunk, és kiigazításokat kell tennünk a fegyveres erők valamennyi összetevőjének fejlesztése terén, beleértve a szárazföldi erőket is” – mondta, majd arra is utasította Szergej Sojgut, hogy gyorsan hozza meg a szükséges döntéseket.

Az elnök hangsúlyozta a felszerelés és a kiképzés fontosságát is, hogy magabiztosságot adjon a harci műveletekben részt vevő személyzetnek.

Vlagyimir Putyin elismerte Szergej Sojgu korábbi megjegyzését, miszerint a mozgósítás első szakaszában bizonyos problémák és nehézségek merültek fel.

A Kommerszant című orosz lap arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin igyekezett enyhíteni a lakosság aggodalmát.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. október 27-én. Fotó: Pavel Byrkin / Sputnik / Reuters)