Legalább százan meghaltak a szomáliai robbantásokban

2022.10.30. 06:49
Legalább száz ember meghalt és 300 megsebesült, amikor két, autóba rejtett bomba robbant fel Szomália fővárosában, Mogadishuban az ország oktatási minisztériuma előtt − közölte az ország elnöke vasárnap kora reggeli közleményében.

Az első robbanás az oktatási minisztériumot érte Mogadishu egyik forgalmas csomópontja közelében. A második akkor történt, amikor a mentőautók megérkeztek, és az emberek összegyűltek, hogy segítsenek az áldozatoknak − írta meg a Reuters hírügynökség. 

A robbanások betörték a környékbeli ablakokat. Az épület előtt vér borította az aszfaltot.

A támadás ugyanott történt, ahol 2017-ben ugyanebben a hónapban Szomália legnagyobb, több mint ötszáz halálos áldozatot követelő robbantása. Abban a robbantásban egy teherautó-bomba robbant egy forgalmas szálloda előtt a K5-ös útkereszteződésben, amely mellett kormányhivatalok, éttermek és kioszkok vannak.

Azok között, akik a mészárlás áldozatául estek, voltak anyák gyermekeikkel a karjukban, diákok, akik tanulni indultak, munkások, akik családjukért dolgoztak

− mondta Hasszan Sejk Mohamud elnök, miután meglátogatta a robbanás helyszínét.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, bár az elnök az al-Shabaab iszlamista csoportot tette felelőssé. Az al-Shabaab jellemzően kerüli a felelősségvállalást a nagyszámú áldozattal járó támadásokért.

Mohamud szerint az áldozatok száma emelkedhet. Utasította a kormányt, hogy azonnal nyújtson orvosi segítséget a sérülteknek, akik közül néhányan súlyos állapotban vannak.