A koszovói szerbek kivonulnak a parlamentből a rendszámtáblacsere miatt

2022.11.05. 21:56
A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség tagjai úgy döntöttek szombaton, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték a Szerbia által kiadott rendszámtáblák koszovóira történő cseréjét.

„Úgy döntöttünk, hogy kivonulunk a parlamentből, a kormányból és a négy északi város vezetésében betöltött tisztségünkből” – jelentette be Goran Rakic, a Koszovó északi részén élő szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának a vezetője, a pristinai kormány közigazgatási és helyi önkormányzati minisztere. Az ötvenezres lélekszámú észak-koszovói szerb kisebbség képviselői minden intézményből kivonulnak, így a rendőrségből és a bíróságokból is.

Az észak-koszovói szerbek képviselőinek Zvecanban tartott tanácskozása után Goran Rakic közölte, hogy valamennyi, közszolgálati tisztséget betöltő észak-koszovói szerb le fog mondani, és ő is távozik a miniszteri tisztségből.

Goran Rakic szerint ez a döntés mindaddig életben marad, „amíg Pristina nem kezdi el tiszteletben tartani a nemzetközi jogot és a Brüsszelben megkötött megállapodásokat”. A koszovói hatóságoknak vissza kell vonniuk a rendszámtáblákra vonatkozó döntést, és lehetővé kell tenniük a Szerb Önkormányzatok Szövetségének létrehozását – tette hozzá a koszovói szerb vezető.

A koszovói miniszterelnök felszólította a szerbeket, hogy ne vonuljanak ki

Albin Kurti koszovói miniszterelnök felszólította a szerbeket, hogy ne bojkottálják a koszovói intézményeket, és ne vonuljanak ki belőlük.

Ezek mindnyájunkat szolgálnak, önök közül mindenkit. Ne legyenek politikai manipulációk vagy geopolitikai játékok áldozatai

– írta Facebook-oldalán a kormányfő.

Blerim Vela, Vjosa Osmani koszovói elnök kabinetfőnöke Twitter-üzenetében Belgrádot vádolta meg azzal, hogy „arra kényszeríti és ösztönzi a koszovói szerbeket, hogy hagyjanak fel a koszovói intézményekben végzett munkájukkal”. Ana Brnabic szerb miniszterelnök közölte: „kormánya a bátor és büszke koszovói embereink mellett áll”.

Tízezreknek kell kicserélniük a rendszámtáblát

Mintegy tízezer koszovói szerbnek kell kicserélnie a Szerbia által az 1990-es években kiadott rendszámtábláját a Koszovói Köztársaságban kiadottra egy november 1-én életbe lépett pristinai rendelet szerint, amely előírja a járművek elkobzását is, amennyiben a csere 2023. április 21-ig nem történik meg.

Júliusban már megpróbálták érvényesíteni a rendszámtáblacserére vonatkozó rendeletet. A döntés nagy feszültségeket váltott ki, naponta tüntettek ellene, a tüntetők megakadályozták a gépkocsiforgalmat a két északi határátkelőn – adta hírül az MTI.