Illusztris társaságba került a Mol az ukrán külügyminisztériumnál

B RKL20210904162
2022.11.08. 20:28
Listát készített az ukrán külügyminisztérium azokról a vállalatokról, amelyek anyagilag támogatják Oroszország ukrajnai agresszióját. A szám szerint ötven céget felsoroló listában a magyar Mol Group is helyet kapott.

Ezek a nemzetközi vállalatok továbbra is működnek Oroszországban, ezáltal anyagilag támogatják az oroszok által elkövetett háborús bűnöket és az ukrán népirtást – írja a Dmitro Kuleba által vezetett külügyminisztérium a Twitteren.

A bejegyzésben a külügyminiszter arra kérte az ötvenes listán szereplő vállalatok ügyfeleit és partnereit, hogy mindaddig bojkottálják ezeket a cégeket, amíg azok „nem profitálnak többet az ukránok véréből”, és elhagyják az orosz piacot.

A felsorolásban többek között olyan nagy cégek is szerepelnek, mint az OMV, a Philips, a Siemens, az Auchan, a Metro, a Danone és a Bayer, illetve a Pfizer, a Johnson&Johnson és az AstraZeneca.

A Twitter-bejegyzésre az OMV Csoport a népszerű közösségi platformon reagált az ukrán külügyminisztérium listájára. Mint írják, Oroszország többé már nem központi régiója az OMV-nek, és döntésük értelmében befektetéseket sem folytatnak a jövőben az országban. 

Továbbá idén márciusban teljesen megszüntettük az orosz nyersolaj-felvásárlást az OMV finomítói számára

– tették hozzá.

A listán szereplő ötven cég olyan európai és észak-amerikai vállalatok, amelyek november 2-áig bezárólag továbbra is jelen vannak az orosz piacon. A felsorolás végén azt írják: az Oroszországban fizetett adók az ukránok halálát jelentik.

Ukrajna legjobb barátai

Mint megírtuk, az ukrán Forbes korábban már készített egy listát azokról az országokról, amelyek a háború kezdete óta támogatták valamilyen módon Ukrajnát. Az államokat tizenegy különböző kritérium alapján rangsorolták, hogy az egyes országok mivel segítik őket, valamint hogy miként viszonyultak bizonyos, az ukrajnai háborút érintő kérdésekhez.

Az Ukrajnai legjobb barátainak listáján a legtöbb pontot Lengyelország szerezte, amelyet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Litvánia, Csehország és Szlovákia követ. A top 10-es lista végére Portugália került. Magyarország a top 20-as listára sem került fel.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomása a zuglói Róna utcában 2021. szeptember 4-én. Fotó: Róka László / MTI)