Silvio Berlusconit felmentették zaklatási ügyében

2022.11.17. 19:25

A volt olasz kormányfőt kiskorúval folytatott szexuális viszony és hivatali visszaélés miatt ítélték el. Az ügyészség csak hat évet kért Berlusconira, a bíróság azonban súlyosabb büntetést szabott ki: hét év börtönt kapott, és a közhivataltól is örökre eltiltották, azonban a vádakat ejtették. A két évtizeden át egykor legbefolyásosabb olasz politikusnak fordult a szerencséje, mivel a bíróság az MTI szerint felmentette a tanú megvesztegetése vád alól.

A 2011-ben kezdődött, úgynevezett Ruby-perben Berlusconit kiskorú lány prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolták. Ruby négy évvel ezelőtt 14 alkalommal lépett fel az akkori kormányfő Milánó-közeli villájában rendezett partikon.

A volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 157 ezer eurót (65 millió forintot) fizetett Mariano Apicella olasz énekesnek azért, hogy hazudjon abban a 2013-as perben, amelyben azzal vádolták Berlusconit, hogy szexuális kapcsolatért cserébe pénzt adott egy éjszakai szórakozóhely 17 éves marokkói táncosnőjének. Mindvégig tagadta a vádakat, hogy szexpartikat rendezett volna a házaiban, sőt azt is állította, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata Rubyval. 

A politikus kijelentette, hogy elégedett a legújabb ítélettel. A bíróság egyben felmentette Apicellát is a kenőpénz elfogadása, valamint hamis tanúzás vádja alól elévülés miatt.

Apicella rendszeres vendégénekes volt a bunga-bunga néven ismert partikon. 2008 és 2009 között miniszterelnökként Berlusconi római, milánói és más olaszországi rezidenciáin rendezett partikon többtucatnyi fiatal nő fordult meg, akik ezért pénzbeli juttatást kaptak. A botrány hozzájárult Berlusconi miniszterelnökként történő bukásához 2011-ben.

Kilenc év után visszatért a parlamentbe

Berlusconi a Hajrá, Olaszország (FI) párt vezetője, amely a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette kormánykoalíció tagja. Kilenc év után tért vissza a parlamentbe, ahonnan 2013-ban adócsalás miatti jogerős ítélet miatt zárták ki.

Berlusconit tavaly év végén felmentette bűncselekmény hiányában a korrupció vádja alól a partikkal összefüggésben egy sienai bíróság, Milánóban azonban még folyamatban van egy hasonló per.

A 2013-as vádirat szerint Berlusconi 13 alkalommal feküdt le a kiskorú, marokkói származású prostituálttal. A milánói bíróság épületénél tiltakozott Szívtipró Ruby, és azt követelte, hogy őt is hallgassák meg a Silvio Berlusconi volt kormányfővel való kapcsolata tisztázása ügyében. 

Emellett a volt olasz miniszterelnök hivatalával is visszaélt, amikor 2010 májusában elérte, hogy a nőt kiengedjék az előzetes letartóztatásból, ahová lopás gyanúja miatt került. El Mahroug tagadta, hogy viszonya lett volna a Berlusconival, és állítása szerint hazudott neki a koráról, 24 évesnek mondva magát. A pár telefonbeszélgetéseit azonban az ügyészség bírói engedéllyel lehallgatta, és azok alapján a bíróság nem adott hitelt Ruby verziójának.

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentőfelületet!

Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.