Kigyulladt egy lakóház Gázában, legalább 21 ember meghalt

32NT8ZN-highres
2022.11.18. 07:16
Legalább 21 ember, köztük egész családok és gyerekek haltak meg, amikor csütörtökön tűz ütött ki egy lakóépületben a Gázai övezet északi részén lévő menekülttáborban − közölték a gázai palesztin hatóságok.

A tűz a Dzsabalíja menekülttáborban ütött ki − közölte a gázai belügyminisztérium. Az előzetes vizsgálat alatt nagy mennyiségű benzint találtak az épületben, ami hozzájárult a tűz eszkalálódásához − írta meg a CNN.

Az épületben mindenki meghalt − mondta Iyad Al-Bazm minisztériumi szóvivő.

A helyi média beszámolói szerint az áldozatok között egész családok vannak. Meghalt egy orvos, egy helyi önkormányzati tisztviselő és egy gyógyszerész, valamint feleségeik és gyermekeik.

Husszein Al-Sejk, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára felszólította Izraelt, hogy nyissa meg az Erez átkelőt, hogy a sebesülteket a Gázán kívüli kórházakba szállítsák.

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy Izraelnek az lenne a helyes, ha ezt tenné emberéletek megmentése érdekében, de úgy tűnik, hogy nem volt sebesült túlélő, akit el kellett volna szállítani. Izrael ellenőrzi az Erez átkelőt, amely egyike azon kevés ellenőrző pontoknak, amelyek lehetővé teszik a mozgást Izrael és Gáza között.

A rendőrségi erők, a polgári védelem és a törvényszéki orvosszakértők még vizsgálják az incidenst. Sok, Gázában élő család benzint és gázolajat halmoz fel a generátorok működtetéséhez, mivel a területen csak napi nyolc órán át van áram, ugyanis csak egy erőművel rendelkezik.

A Gázát irányító Hamász militáns mozgalom sajnálatát fejezte ki a halálesetek miatt, és felszólította a palesztin népet, hogy pénteken vegyen részt az áldozatok temetésén. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke egynapos gyászt hirdetett az áldozatok emlékére.

(Borítókép: Helyi lakosok gyülekeznek egy kigyulladt ház előtt Gázában 2022. november 17-én. Fotó: Mahmud Hams/AFP)