Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Pentagon felfedte az oroszok haditervét

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajnában csak akkor lehetséges a béke, ha helyreállnak az ország 1991-es országhatárai – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője.

    Akkor lesz béke, amikor megsemmisítjük az orosz hadsereget Ukrajnában, és visszaállítjuk az 1991-es határokat

    – írta Andrij Jermak a Telegram-csatornáján. Oroszország 2014-ben csatolta el Ukrajnától a Krím félszigetet, Moszkva pedig nemrég elismerte a kelet-ukrajnai Donbász térségében lévő Luhanszk és Donyeck annektálását is. Ez a két terület Ukrajna részét képezte 1991-ben – írja a Sky News

  • Az ukrán fegyveres erők december végére visszatérhetnek a Krím félszigetre, tavasszal pedig véget érhet az orosz–ukrán háború – vélekedett az ukrán védelmiminiszter-helyettes. 

    Volodimir Gavrilov nyugalmazott vezérőrnagy hozzátette, az ország nem fog felhagyni a küzdelemmel, csak a győzelem pillanatában, és egy orosz nukleáris csapás lehetőségét is figyelembe vette. A miniszterhelyettes a Sky Newsnak adott interjújában azt mondta,

    kicsinek tartja az orosz atomtámadás valószínűségét, de ha megtörténne, az „valóban tragédia lenne”.

    A béketárgyalásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, azokra csak akkor kerülhet sor, ha az orosz csapatok Ukrajna egész területéről kivonultak. Ez a Krím félszigetre is vonatkozik.

  • Az orosz rakéta- és dróncsapások legutóbbi hulláma megbénította Ukrajna energiarendszerének csaknem felét – közölte az ukrán miniszterelnök a BBC szerint.

    Egy kijevi tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy a fővárosban az elektromos hálózat teljes leállásával kell szembenézni. Volodimir Zelenszkij elnök korábban azt mondta, hogy tízmillió ukrán maradt áram nélkül.

    Péntek esti videóbeszédében pedig Zelenszkij azt mondta, hogy „az energiaellátás nehéz helyzete összesen 17 régióban és a fővárosban továbbra is fennáll”, de hozzátette, hogy napközben lényegesen kevesebb vészleállás volt, mivel az energiaiparban dolgozók igyekeztek helyreállítani az áramellátást.

  • Mihajlo Podolják, az ukrán elnök politikai tanácsadója elutasította az országa megadásáról szóló „összeesküvés-elméleteket”. „Ukrajna nem fog letérdelni az oroszok előtt” – közölte a Twitteren.

    Az összeesküvés-elméletek Ukrajnáról és a Nyugat titkos tárgyalásairól Putyinnal nem veszik figyelembe az apró részleteket. Ukránokról van szó. Ukrajna nem fog az oroszok előtt térdre borulni. Ez nem politikai kérdés. Ez a mi létünk kérdése

    – írta Mihajlo Podolják.

  • Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) fórumának vezetői bangkoki csúcstalálkozójukon felszólaltak az ukrajnai háború mielőbbi befejezése mellett. A csúcstalálkozó végén kiadott közös nyilatkozatban a világ vezetői egységesen ítélték el a háborút, Kínát leszámítva – írja a Sky News

    Az APEC vezetői által kiadott nyilatkozat elismerte a háborúval kapcsolatos eltérő nézeteket, valamint azt is kijelentette, hogy a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok előmozdítására szentelt fórum nem alkalmas az ilyen konfliktusok feloldására.

    Ugyanakkor a háború és más biztonsági kérdések jelentős hatást gyakorolhatnak a globális gazdaságra nézve is – teszi hozzá a közlemény. 

  • Lengyel nyomozók érkezhetnek Ukrajnába, hogy kivizsgálják a november 15-én történt lengyelországi rakétabecsapódást – számolt be az Unian ukrán hírügynökség. 

    Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, amerikai szakértők is részt vesznek az eset kivizsgálásában. Elmondása szerint a lengyel hatóságok a lehető leghamarabb szeretnék kideríteni a tragikus incidens minden részletét. 

    Amint szükséges, a lengyel nyomozók Ukrajnába mennek 

    – mondta a lap szerint Morawiecki. 

    Mint arról beszámoltunk,  kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére , az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, a becsapódások után pedig több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze.

  • Az elkülönített alapból származó forrásokat a háború következményeinek felszámolására, a megrongálódott infrastruktúra helyreállítására és a szociális létesítmények újjáépítésére fordítják Herszonban – írja a Korrespondent

    A hírt Tarasz Melnyicsuk, a kormány parlamenti képviselője tette közzé Telegram-csatornáján. 

    A megyei közigazgatási hivatal számára 100 millió hrivnyát különítettünk el az állami költségvetés tartalékalapjából a háború következményeinek felszámolására, a megrongálódott kritikus infrastruktúra és a szociális létesítmények helyreállítására a régióban 

    – írta a politikus. 

  • A megszállók által a nap folyamán végrehajtott ágyúzás következtében Donyeck térségében egy civil meghalt, három másik pedig megsebesült – jelentette a donyecki  katonai adminisztráció vezetője, Pavlo Kijrilenko.

    „November 18-án az oroszok megöltek egy civilt a Donyecki területen, Torszkijban. További három ember megsebesült a régióban” – írta Kijrilenko.

    Arról is beszámolt, hogy a rendfenntartók megtalálták egy civil holttestét, aki a megszállás alatt halt meg Krimkiben – írja az Interfax.

  • Ján Budaj környezetvédelmi miniszter közölte, a szlovák szakemberek rendelkeznek kapacitásokkal a tervezéshez és a javításhoz is, miután az orosz erők Ukrajna környezetében az erdőkben nagy károkat okoznak, sőt elpusztítják a vidéket.

    Ján Budaj szerint a szlovák szakemberek segítenek felmérni az ukrán gátak állapotát.

    A tankok és más nehézgépek áthajtanak az országon, az erdőket lángba borítva, és kutakat tesznek tönkre vegyszerek lerakásával

    – emelte ki Budaj az Új Szónak. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg tönkreteszi az országot azért, hogy az többé ne legyen lakható. Budaj kiemelte,

    ha Vlagyimir Putyin úgy dönt, atomfegyverekhez nyúl, Szlovákia a nukleáris háború frontvonalába kerülhet

     – ebben az esetben készen állunk segíteni Ukrajnának – tette hozzá.

  • Az ENSZ felszólít minden résztvevőt az emberi jogok megsértésével kapcsolatos vádak kivizsgálására és a felelősök bíróság elé állítására – mondta Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár-helyettese szombaton.

    A főtitkárhelyettes azt a videót kommentálta így, amelyen az Ukrán Fegyveres Erők katonái fegyvertelen orosz katonákat végeznek ki. 

    Felszólítjuk a konfliktus valamennyi résztvevőjét, hogy alaposan vizsgálják ki az emberi jogok megsértésével kapcsolatos állításokat, és állítsák bíróság elé a felelősöket 

    – fogalmazott Farhan Haq a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. 

    Korábban az Orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az ukrán fegyveres erők képviselői által elfogott orosz katonák tömeges kivégzése miatt. A lap azt írja, az ügy elindításának alapját az a videó adja, amelyen az ukrán katonaság 11 fegyvertelen katonát lő le, akiket a luhanszki régióban fogtak el.

  • Az ukrán hatóságok arra tesznek kísérletet, hogy közvetlen konfrontációt váltsanak ki Oroszország és a NATO között – jelentett ki Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete pénteken.

    Az ukrán hatóságok nemcsak még több katonai segítséget kérnek Washingtontól, hanem közvetlen katonai összecsapást próbálnak kiprovokálni Oroszország és a NATO között

    – idézte a TASZSZ orosz állami hírügynökség Antonovot. 

    A nagykövet azt is hozzátette, hogy „Oroszország nem kezdeményezett volna különleges hadműveletet, ha Washington és szövetségesei évtizedek óta nem fordítják Oroszország ellen Ukrajnát”. 

  • A háborúban szüleiket elvesztő gyermekek rendszeres havi támogatást kaphatnak az ukrán államtól – írja az Ukrajinszka Pravda. Egy most létrehozott alapnak köszönhetően 5000 hrivnyát (körülbelül 53 ezer forintot) kaphatnak azok a 18 év alatti ukrán gyermekek, akik egyik vagy mindkettő szülőjüket elvesztették a háborúban – adta hírül az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztériuma.

    Az alapot Ukrajna és Lengyelország kormányának közös kezdeményezésére hozták létre. Az anyagi támogatást a segélykérelem benyújtásnak időpontjától folyósítják, az első kifizetések a támogatási kérelem pozitív elbírálását követő két héten belül megtörténnek, amennyiben a pályázók banki adatai rendelkezésre állnak 

    – közölte a minisztérium sajtószolgálata. A pénzügyi támogatást online lehet igényelni az alap honlapján, egészen november végéig.

  • Ukrajna megszállt területein a kórházak zsúfolásig vannak orosz katonákkal. Különösen Donbászban és Herszonban került sok orosz katona az egészségügyi intézményekbe – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. 

    A tájékoztatás szerint november tizedike és tizenhatodika között az orosz haderő mintegy ötszáz katonáját szállították kórházba, többségüket csak nemrég mozgósították – írja a Novinyi Live.

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6075 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4087 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 210 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől ugyanezen a napon 128 ember érkezett Budapestre vonattal, közöttük 38 gyermek.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Az ukrán fegyveres erők a „Luhanszki Népköztársaságban” lévő Novoszelivka falut lőtték a HIMARS-szal.

    Luhanszk oroszpárti képviselői közölték, hogy helyi idő szerint hajnali 1:25-kor az ukrán biztonsági erők HIMARS rakétatüzérségi eszközből egy rakétát lőttek ki a Perevalszkij körzetében fekvő Novoszelovka településre.

  • A Barcelonában található politechnikai egyetemen bezáratták azt a fotókiállítást, amelyet a Mariupolt védő Azovstal ezred egykori tagjának munkáiból rendeztek. A Dmitro Kozackij (fedőnevén Oreszt) fotóiból készült kiállítás október 18-án nyitotta meg a kapuit, de nem sokkal később bezáratták és be is tiltották – írja a Novinyi

    Az egyetem indoklása szerint azért, mert a felvételeken náci eszmék jelennek meg. Az egyetem által Twitteren közzétett poszt szerint a kiállítás szervezői előtt nem volt ismert, hogy az egykori katona náci nézeteket vall. 

    Az egyetem mélységesen elítéli a megkülönböztetés minden fajtáját, és elnézést kér amiatt, hogy teret adott ilyesfajta eszmét hirdető alkotásoknak – tették hozzá. 

  • Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) évről évre egyre több civil felszerelést von be erődítmények építéséhez, amely Oroszország szerint illegális, de nagyban megkönnyíti a védekezésüket – derül ki az orosz TASZSZ hírügynökség jelentéséből.

    A Népi Milícia alezredese, a „Donyecki Népköztársaság” parlamenti képviselője, Andrej Bajevszkij szerint 2014 és 2016 között Ukrajna fegyveres erői nem fordítottak elegendő figyelmet az erődítés kérdésére, de idővel „az ellenség kezdte megtanulni a leckét, amit a milícia tanított neki”.

    Ma ugyanazoknak a szakaszoknak az erődítményeit szó szerint klasszikusan a szovjet mintára szerelték fel. Az egyetlen jellemző ebben a tekintetben, amit meg lehet jegyezni, hogy az ellenség nagyon aktívan vonzza a polgári felszerelést az állások mérnöki felszereléséhez. Minden évben többszörösére nőtt 2016 óta a civil buldózerek és kotrógépek bevonásának mértéke

    – mondta Bajevszkij. Hozzátette, hogy már a szovjet időkben is vita tárgya volt a mérnöki osztályokon az elégtelen felszerelés kérdése.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „rendkívül heves” ellenségeskedéseket észlelt a Donyecki területen.

    Nem volt enyhülés a harcban vagy szünet. Csak tegnap több száz orosz támadást vertek vissza a Donyecki területen. Minden katonánk, aki Donbászban állást foglal, igazi hős

    – mondta péntek esti videóüzenetében az ukrán államfő.

    Zelenszkij kiemelte a Donyecki területen tevékenykedő harkivi és szumi különítmény határőreit is: „Aknavetős legénységeik sokat segítenek, nem adnak pihenőt a megszállóknak”.

    „Bizonyos területeken előkészítjük a jövőbeli sikereket” – mondta Zelenszkij.

  • A Zaporizzsja elleni rakétatámadás következtében tűz ütött ki egy infrastrukturális létesítményben, a romok alatt emberek lehetnek – mondta Anatolij Kurtjev, a városi tanács titkára.

    Putyin terroristái ismét aljas módon támadták meg Zaporizzsját éjszaka. Ellenséges rakéták találták el az egyik infrastrukturális létesítményt. Eddig öt becsapódást regisztráltunk. Az ellenséges támadás következtében tűz ütött ki

    – írta Telegram-oldalán Kurtjev, aki szerint a romok alatt emberek lehetnek.

    „Átlagos civilek, akik akkoriban éppen dolgoztak, és egyáltalán nem jelentettek veszélyt” – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy a mentők már dolgoznak a helyszínen.

    Az ellenséges támadás miatt az egyik városrész fele hőellátás nélkül maradt. Emellett lakóépületek is megrongálódtak. A kár mértékét jelenleg vizsgálják.

  • Az ősz első két hónapjában 23 ezerrel csökkent az orosz büntetőtelepeken tartózkodók száma. A foglyok számának csökkenésének hátterében a Wagner-csoport által az Ukrajna elleni háborúhoz való toborzás állhat – írja az Unian.

    Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat bejelentette, hogy rekordot döntött az általános és szigorú rezsim büntetőtáboraiban lévő férfiak számának csökkentésében.

    Augusztus elején tehát mintegy 349 ezer ember volt börtönökben. Szeptemberre ez a szám ezerrel csökkent, míg október elejére a foglyok száma 338 ezer, november elejére pedig 325 ezer volt. 

    Összesen több mint 23 ezer ember „tűnt el” a büntetőtáborokból két hónap alatt.

    Emlékeztettek arra, hogy Oroszországban nem hirdettek amnesztiát, és nem fogadtak el olyan törvényeket, amelyek megkönnyítenék a fogvatartottak életét. Ezzel kapcsolatban a foglyok eltűnését összefüggésbe hozták a Putyin szakácsaként emlegetett Jevgenyij Prigozsin Wagner-csoportba való toborzásával.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!