Sok japán az úttesten alszik bulizás után, egyre többüket gázolják el

2022.12.14. 17:19
Rohamosan nő a halálos áldozatok száma azoknál a gázolásos baleseteknél Japánban, amelyekben az emberek egy átmulatott éjszaka után az úttest közepén fekszenek le. A halálos balesetek számának hirtelen növekedése miatt a rendőrség arra kérte a lakosokat, hogy fogyasszanak az elkövetkezendő időszakban kevesebb alkoholt.

A koronavírus-járvány miatti szigorítások feloldásával egyre több embert vonz az éjszakai élet például Tokióban, és ezzel együtt nőtt az úton halálra gázolt alvó emberek száma. A rendőrség beszámolója alapján az ilyen halálesetek száma megduplázódott az egy évvel ezelőttihez képest.

Félő, hogy a következő két hétben, az ünnepek alatt a halálos áldozatok száma tovább nő majd, mert a pandémia miatt elmaradt ivászatokat, az úgynevezett bonenkajesteket, ahol munka után az irodai dolgozók összegyűlnek, most megpróbálják pótolni.

A halálos balesetek számának hirtelen növekedése miatt a rendőrség arra kérte a lakosokat, hogy az év végi bonenkajidény alatt fogyasszanak kevesebb alkoholt. Az idén Tokióban halálra gázolt tíz ember közül mindegyik ivott, mielőtt az úttestre feküdt, és elütötték – számolt be a The Guardian alapján az MTI.

Filmet is forgattak az alkohol veszélyeiről

A közlekedési minisztérium egy humoristapáros közreműködésével nyilvános tájékoztató filmet adott ki, amelyben a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet, valamint közlekedésbiztonsági tanácsokkal látják el a lakosságot.

A film szilveszterig hatvanezer taxiban is látható, ha az utas figyeli a felszerelt monitort, de egyéb helyeken is vetítik majd. A rendőrség ezenkívül arra kéri a személy- és árufuvarozó cégeket, hogy figyelmeztessék sofőreiket: éjszaka vezessenek lassabban, és fényszórójuk mindig legyen felkapcsolva.

A bonenkajok szó szerint olyan évfelejtő bulik, amelyeken az emberek a sok, irodában töltött óra után összegyűlnek és leeresztenek. De Tokión kívül más országrészekben is egyre több részeg alszik el az úttesten, főleg hétvégéken és az év végén, amikor amúgy is többet isznak az emberek. 2020-ban az okinavai rendőrség több mint hétezer ilyen esetet jegyzett fel, amit egyesek a sziget déli részén lévő kedvező időjárásnak, valamint egy erős helyi szeszes italnak tulajdonítanak.