18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Zavargás tört ki Párizsban, miután több embert is lelőttek

33628K7-highres
2022.12.23. 13:12 Módosítva: 2022.12.23. 14:10

Többen megsérültek és hárman meghaltak egy lövöldözésben Párizsban péntek délután – közölte a helyi rendőrség.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint egy 69 éves férfit őrizetbe vettek. A BBC szerint a gyanúsított nemrég szabadult a börtönből. A lövöldözésnek nincs megerősített indítéka, de Laure Beccuau párizsi ügyész elmondta, hogy a gyanúsítottat korábban rasszista erőszakkal vádolták.

A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak távol a lövöldözés helyszínétől.

A The Times of India azt írta, az egyik szemtanú arról számolt be, hogy körülbelül hét-nyolc lövést adtak le, majd teljes káosz keletkezett az utcán. A Reuters információi szerint a támadás Párizs központjában történt egy kurd kulturális központ és egy kávézó közelében.

Reagált Párizs alpolgármestere

A történtekre Emmanuel Gregoire, Párizs alpolgármestere Twitter-bejegyzésben reagált.

Fegyveres támadás történt. Köszönöm a biztonsági erőknek a gyors intézkedést. A polgármester a helyszínre tart. Beszélünk a rendőrséggel és az ügyészséggel, hogy megértsük, mi történt. Gondolataim a tragédia áldozataival és tanúival vannak

– fogalmazott a posztjában az alpolgármester. 

Összecsapások törtek ki a lövöldözés után

A Reuters később arról is beszámolt, hogy Párizsban zavargások törtek ki a lövöldözés után. A hírügynökség a legnagyobb videómegosztóra egy élő felvételt is feltöltött az eseményekről, amelyen látható, hogy a készenléti rendőrök igyekeznek megfékezni az elszabadult indulatokat, több helyen betörték az autókat, az úttesten pedig tüzet is gyújtottak.

Anne Hidalgo párizsi polgármester arról beszélt, hogy a gyilkosságot egy „szélsőjobboldali aktivista” követte el. Hozzátette: a kurdoknak a világon mindenütt békében és biztonságban kell élniük, Párizs pedig minden eddiginél jobban mellettük áll ezekben az időkben.

Emmanuel Macron: Kegyetlen támadás célpontjai voltak a kurdok

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – fogalmazott a Twitteren Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette: együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter még péntek délután a lövöldözés helyszínére ment, ahol a sajtónak nyilatkozva együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Közölte továbbá, hogy a támadó célpontjai „nyilvánvalóan külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna – számolt be az MTI.

(Borítókép:  Thomas Samson / AFP)