18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hazatért a sorozatgyilkos, akiről a Netflix is forgatott

33626YG-highres
2022.12.24. 11:39
Charles Sobhraj, az elítélt gyilkos, aki a rendőrség szerint az 1970-es és 1980-as években több mint húsz nyugati hátizsákos turistát ölt meg Ázsiában, szombaton visszatért Franciaországba, miután közel két évtizedig Nepálban volt rács mögött.

A 78 éves Sobhraj, aki indiai apától és vietnámi anyától született, francia állampolgár. Szombaton nem sokkal reggel 7 óra után szállt le a párizsi nemzetközi repülőtéren, és a rendőrség személyazonossági ellenőrzés miatt lekísérte a repülőgépről  írja a Yahoo News

Jól van, szabad ember. Jogi panaszt fog benyújtani Nepál ellen, mert az egész ellene folyó ügy konstruált volt

− mondta Sobhraj ügyvédje, Isabelle Coutant-Peyre a Reutersnek. 

A férfi az AFP francia hírügynökségnek a repülőgépen azt mondta, hogy nem bűnös a gyilkosságokban.

A francia belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium nem válaszolt a Reuters azon kérdéseire, hogy Sobhraj ellen Franciaországban büntetőeljárás indulhat-e. Franciaországban a legtöbb súlyos bűncselekmény elévülési ideje 20 év.

A Netflix is sorozatot készített az életéről

Sobhraj, akinek bűntettei ihlették a Netflix The Serpent című drámasorozatát, életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amiért 1975-ben Nepálban megölte a 29 éves amerikai Connie Jo Bronzichot. A bíróság azt is elrendelte, hogy a gyilkos 15 napon belül térjen vissza hazájába. 

A 78 éves Sobhraj több mint két tucat gyilkossággal hozható összefüggésbe, kifejezetten Délkelet-Ázsiában a „hippi ösvényen” utazó embereket vette célba. Az indiai és vietnámi felmenőkkel rendelkező francia Sobhraj tizenévesen többször ült börtönben Franciaországban kisebb bűncselekmények miatt. A 70-es években maga is elkezdte bejárni a hippi ösvényt, és útközben fiatal utazókat bűvölt el és rabolt ki.

Bűntettei idővel egyre erőszakosabbá váltak. Első ismert áldozata Teresa Knowlton volt, egy 21 éves seattle-i hátizsákos utazó, akit vízbe fojtva találtak meg. Knowltonon virágos bikiniben leltek rá; miután egy másik női áldozatát is fürdőruhában találták meg, Sobhraj Bikinigyilkos néven vált ismertté.

A Kígyó becenevet a kígyószerű képességei alapján kapta, amellyel kikerülte a bűnüldöző szerveket, és képes volt áldozatait megbabonázni, hogy bízzanak benne.

Amíg tudok beszélni az emberekkel, addig manipulálni is tudom őket

− hencegett egyszer Sobhraj az életrajzírójának. Különböző időszakokban drágakő- vagy drogkereskedőnek adta ki magát, sőt néhány áldozatának a személyazonosságát is felvette, hogy utazni tudjon, és elmeneküljön az elfogás elől.

Nem világos, hány áldozatot mérgezett meg, fojtott vagy égetett meg Sobhraj. Gyilkosságait időnként egy indiai bűntársa, Ajay Chowdhury és Sobhraj quebeci szeretője, Marie-Andrée Leclerc segítette.

1976-ban Indiában Sobhraj megpróbálta ellopni egy csoport francia diák útlevelét úgy, hogy altatót adott nekik antibiotikumnak álcázva. A terv balul sült el, és az áldozatok közül néhányan riadót fújtak. Az indiai hatóságok letartóztatták Sobhraj-t, és 12 évre ítélték mérgezés és más vádak miatt, többek között a francia Jean-Luc Solomon megöléséért.

Megromlott az egészsége

Sobhraj végül 21 évet töltött börtönben, kivéve egy rövid szökést 1986-ban. Szabadulása után, 1997-ben Párizsba költözött, ahol interjúkat adott tetteiről.

Hat évvel később, 2003-ban ismét Nepálban látták, és néhány nappal később a helyi hatóságok letartóztatták egy kaszinóban. Sobhraj-t Connie Jo Bronzich 1975-ös meggyilkolásáért állították bíróság elé, akinek megégett és leszúrt holttestét Katmanduban találták meg. Sobhraj-t Nepálban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Egy évtizeddel később, még a börtönben, bűnösnek találták Bronzich kanadai barátjának, a 26 éves Laurent Carrière-nek a meggyilkolásában is, akinek útlevelét Sobhraj a nepáli meneküléshez használta.

Az elmúlt években a férfi egészsége megromlott, és 2017-ben ötórás szívműtéten esett át. Az AFP által látott, szabadon bocsátását elrendelő ítélet szerint továbbra is rendszeres kezelésre szorul szívbetegsége miatt. 

Folyamatos börtönben tartása nincs összhangban a fogvatartott emberi jogaival

− olvasható az ítéletben.

A katmandui központi börtön egyik tisztviselője azt mondta a hírügynökségnek, hogy a gyilkost valószínűleg csütörtökön engedik szabadon.

(Borítókép: Charles Sobhraj 2022. december 23-án. Fotó: Atish Patel / AFP)