új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vasárnap kora reggel kigyulladt egy bevásárlóközpont a Krasznodari határterületen található Cibilisszkajában. 

    A lángok körülbelül 1000 négyzetméterre terjedtek ki. A tűzoltók végzik az oltást, a továbberjedését már sikerült megfékezniük. 

  • Két robbanás történt Kijevben vasárnap reggel – számolt be az ukrán sajtóra hivatkozva a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    Az egyik robbanás a város bal parti részén történt, egy másik lap ugyanakkor arról számolt be, hogy a robbanások az ukrán hadsereghez köthetők. A város vezetése egyelőre nem reagált a hírekre. 

    Mint arról korábban írtunk, december 25-én számos ukrán régióban hirdettek légiriadót, köztük Kijevben is. 

  • Facebook-posztban osztotta meg az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara, hogyan telt a szenteste a fronton lévő katonáknak.

    A szívfacsaró képeken az ünnepi vacsora pillanatai láthatók. 

  • Aknamentesítés közben halt meg az ukrán katasztrófavédelem három munkatársa Herszonban szombaton – számolt be a segélyszolgálat vasárnap.

     Mindhárman önzetlenül szolgáltak és ellátták az ellenségtől felszabadított területek aknamentesítését Herszon régióban

    – írta a The Guardian a zsitomiri segélyszolgálatra hivatkozva. A lap szerint a tűzszerészek már régóta dolgoznak a terület aknamentesítésén. 

  • Légiriadót hirdettek Kijevben és más ukrán régiókban is vasárnap – számolt be a The Guardian

    A kijevi városvezetés felszólította az embereket, hogy a légiriadót követően menjenek az óvóhelyekre. Az ország déli részén fekvő Mikolajiv polgármestere pedig Telegram-csatornán figyelmeztette a lakosokat a veszélyről. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szentesti videóbeszédében azt mondta, hogy az ukránok idén karácsonykor megteremtik a saját csodájukat azzal, hogy „az orosz támadások ellenére sem hajolnak meg”. 

    Az ukrán elnök elmondása szerint az országban hatmillió lakos maradt áram nélkül az ünnepre, de „a teljes sötétségben is megtalálják egymást”.

    Még a teljes sötétségben is megtaláljuk egymást, hogy szorosan megöleljük egymást. És ha nincs meleg, akkor sokáig öleljük egymást, hogy felmelegítsük egymást. Mosolyogni fogunk és boldogok leszünk, mint mindig. Egy különbség van – nem fogunk a csodára várni, hiszen mi magunk teremtjük meg a csodát

    – fogalmazott az ukrán vezető a The Guardian szerint. 

  • Az ukrán oldalon fennálló áramszünet miatt szünetel a határfogalom a barabási közúti határátkelőhelyen december 24-én 9 óra 20 perctől – számolt be a rendőrség honlapján. 

    A hatóság arra kéri az utazókat, hogy a várakozás elkerülése érdekében válasszák a beregsurányi, tiszabecsi, vagy a záhonyi közúti határátkelőhelyek valamelyikét.

    Elindulás előtt pedig tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartásáról, és az aktuális várakozási időről a rendőrségi honlap Határinfó menüpontja alatt.

  • Az ukrán-magyar határszakaszon 5771 személy lépett be Magyarország területére szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 2873-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

    A beléptetettek közül a rendőrség 265 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Vonattal 45 ember, köztük 13 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – közölte az ORFK.

  • Az ENSZ jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint csaknem hétezer civil ember halt meg eddig a február 24-én indított ukrajnai háborújában.

    Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint Oroszország Ukrajna elleni háborújában február 24. és december 19. között legalább 6826 civil halt meg, és legalább 10 769-en megsebesültek

    – írta a The Kyiv Independent Twitter-csatornáján. 

  • A Kárpátaljai 101-es Területvédelmi Dandár katonái a Mennyből az angyalt énekelve ünnepelték a karácsonyt Kelet-Ukrajnában.

    „Kellemes Karácsonyi ünnepeket és boldog, békés új esztendőt  kívánnak mindenkinek a jelenleg Kelet-Ukrajnában harcoló 101. kárpátaljai dandár magyar katonái!” – írta a videót megosztó Fegyir Sándor, aki az Ungvári Egyetem tanáraként szolgál a fronton. 

  • Mint arról korábban beszámoltunk, az orosz erők szombaton tüzérségi támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon belvárosa ellen. Az ágyúzásban a jelenlegi adatok szerint tíz ember meghalt, ötvenöten pedig megsebesültek – közölte Jaroszlav Janusevics, Herszon megye katonai kormányzója.

    Előzőleg az ukrán elnöki hivatal még hét ember haláláról és ötvennyolc ember sebesüléséről számolt be.

    Egy oroszbarát vezető azt állította, hogy a támadást az ukrán erők hajtották végre, hogy az orosz hadsereg számlájára írják. Vlagyimir Szaldo, a megye Oroszország által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy Kijev rendelte el a város elleni tüzérségi támadást.

    Ez egy gusztusztalan provokáció, amelynek nyilvánvaló célja, hogy befeketítsék az orosz erőket

    – írta Szaldo a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „terrorcselekménynek” nevezte az orosz műveletet.

    Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint tizennyolc sebesült állapota súlyos. Azt is közölte, hogy a támadást Grad típusú rakéta-sorozatvetővel hajtották végre.

    Volodimir Zelenszkij fényképeket is közzétett, amelyeken lángokban álló gépkocsik, betört ablakok és élettelen testek láthatók. A várost az ukrán erők novemberben foglalták vissza az orosz hadseregtől, azóta az oroszok többször intéztek ellene heves tüzérségi támadást a Dnyeper túlpartjáról – adta hírül az MTI. 

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Tartsanak velünk ma is!