Radioaktív anyagot találtak az egyik londoni repülőtéren

GettyImages-1228151720
2023.01.11. 15:03
Kis mennyiségű uránt találtak abban a csomagban, amely múlt hónapban érkezett a Heathrow repülőtérre – közölte a brit rendőrség, amely arról is írt, hogy az urán nem kapcsolódik közvetlen fenyegetéshez, és egészségügyi veszélyt sem jelentett a reptéren tartózkodókra.

A december 29-én elvégzett rutinszerű átvilágítás során észlelt radioaktív anyag mennyisége rendkívül kicsi volt, és a szakértők értékelése szerint nem jelentett kockázatot – tájékoztatta a közvéleményt Richard Smith, a londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnokságának vezetője.

„Megnyugvással vettük tudomásul, hogy nem fenyegette közvetlen veszély a közegészséget vagy a közbiztonságot. Az azonosított szállítmány nagyon kis mennyiségű szennyezett anyagot tartalmazott. Az ügyben további vizsgálatokat folytatunk. Természetesen mindent megteszünk, hogy kiderítsük, hogy került az uránium a reptérre, és meggyőződünk arról, hogy nincs további veszély” – idézte a Reuters a rendőrség magas rangú beosztottját.

A Heathrow repülőtér üzemeltetője nem kívánt nyilatkozni, és a rendőrséghez irányította az érdeklődőket.

Az urán – amely a nukleáris fegyverek egyik legfontosabb összetevője – polgári energiatermelésre és tudományos célokra is felhasználható. Bizonyos izotópok olyan sugárzást bocsátanak ki, amely káros lehet az emberre, és maga a fém is mérgező, ha lenyelik vagy belélegzik – írja a Reuters.

(Borítókép: Hollie Adams / Getty Images)