Alkotmányos vádemeléssel távolítanák el Joe Biden belügyminiszterét

GettyImages-1244856528
2023.01.18. 16:34
A képviselőház republikánus frakciója gyorsan halad előre a Joe Biden belügyminisztere, Alejandro Mayorkas ellen indított ügy felépítésében. Erősen mérlegelik a kormánytagok esetében igen ritka, a hivatalból való eltávolítást célzó vádemelési eljárás (impeachment) megindítását, ami azonban a mérsékelt republikánusok részéről keményen visszaüthet.

A kulcsfontosságú bizottságok elnökei már készülnek arra, hogy meghallgatásokat tartsanak a déli határnál megjelenő migrációs problémáról, amelyek a republikánusok szerint a Mayorkas visszahívására irányuló vádemelési eljárás előjátékaként szolgálhatnak. A képviselőház három bizottsága − a felügyeleti, a nemzetbiztonsági és az igazságügyi bizottság − hamarosan meghallgatásokat tart az illegális bevándorlók beáramlásáról és a határbiztonsági problémákról − írta meg a CNN

A képviselőház igazságügyi bizottsága, amelynek hatáskörébe tartozik vádemelési határozat, egy, az ügyet közvetlenül ismerő képviselőházi forrás szerint készen áll arra, hogy megindítsa a hivatalos eljárást, ha a párton belül konszenzus mutatkozik a kérdésben. A képviselőházi republikánusok által benyújtott első vádemelési határozat máris támogatást kapott, többek között a pártvezetők egyikétől.

Pártbeli források szerint az első igazságügyi bizottsági meghallgatásra még ebben a hónapban vagy február elején sor kerülhet. Az egyik bizottsági elnök máris támogatóan nyilatkozott, ami annak jele, hogy a Joe Biden minisztere elleni vádemelés ügye a párt perifériájáról a főáram felé sodródik. 

Ha valaki ellen Washingtonban vádemelési eljárás fog indulni, az Mayorkas

− mondta James Comer képviselő, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke a CNN-nek.

Összesen egyszer történt ilyen, 147 évvel ezelőtt

Rendkívül ritka, hogy egy minisztert alkotmányjogi felelősségre vonással próbálnak visszahívni posztjáról, ez csak egyszer fordult elő az Egyesült Államok történetében: William Belknap hadügyminisztert a képviselőház vád alá helyezte, majd a szenátus 1876-ban felmentette. Most mégis reális a lehetőség, miután Kevin McCarthy − miközben a szavazatokért küzdött, hogy elnyerje a házelnöki széket − felszólította Mayorkast, hogy mondjon le, vagy nézzen szembe egy esetleges eljárással.

Mivel semmi jele annak, hogy Mayorkas lemondana, a képviselőház republikánus képviselői jelezték, hogy készek egy lépéssel továbbmenni, még akkor is, ha számos képviselőnek nem tetszik ez a megközelítés.

McCarthynak ugyanis egyensúlyoznia kell bázisának agresszív fellépést követelő tagjai és a mérsékeltebb képviselők között − akik közül sokan a szűk többség szempontjából kulcsfontosságú körzetekből érkeztek. Néhányan közülük még korántsem biztosak abban, hogy a republikánus pártnak ezt az utat kellene követnie.

Egyértelmű, hogy a déli határ kérdésének kezelése dilettáns volt. Azonban az impeachment az alkotmány szerint nem erre való −ezt az eljárást csak komoly bűncselekmények és vétségek esetén lehet alkalmazni

− mondta a CNN-nek Dusty Johnson, Dél-Dakota republikánus képviselője. 

Ha négynél több republikánus nemmel szavaz a vádemelési határozatra, akkor az megbukik a Házban, ami hatalmas szégyent jelenthet a párt vezetése számára. Tony Gonzales texasi képviselő már most jelezte, hogy ellenzi a javaslatot, és több más képviselő sincs teljesen meggyőződve arról, hogy Mayorkas súlyos bűncselekményt követett el, még akkor sem, ha szerintük sem végzett megfelelő munkát a déli határ biztosításának elősegítésében.

Nem volt őszinte a választóival szemben? Nem. Szánalmasan megbukott a munkájában? Igen! Ezek okot adnak a vádemelésre? Abban már nem vagyok biztos

− mondta Mayorkasról Mario Diaz-Balart floridai republikánus képviselő.

Az ingadozó körzetek republikánusai arra ösztönzik kollégáikat, hogy ne siessék el a vádemelést, ami a szenátusban elbukna, a választókat pedig elfordíthatná a párttól, ha túlkapásnak éreznék.

(Borítókép: Alejandro Mayorkas 2022. november 17-én. Fotó: Ting Shen / Bloomberg via Getty Images)