Több ember meghalt az extrém havazás miatt Közép-Európában

K EPA20230121084
2023.01.21. 20:25
Sokfelé áramkimaradásokat és baleseteket okozott az erős havazás szombaton Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában. A külföldi sajtó több halálos kimenetelű esetről is beszámolt.

Lengyelországban ideiglenesen több mint 100 ezer háztartás maradt villamos áram nélkül, többnyire azért, mert fa dőlt a távvezetékekre – jelentette a PAP lengyel hírügynökség. Arról is beszámoltak, hogy a Krakkóhoz közeli Wawrzka faluban

meghalt egy ápolásra szoruló 70 éves nő, akinek áramszünet miatt leállt az lélegeztetőgépe. 

Bár a hozzátartozók a gép leálllása után azonnal hívták a mentőket és a tűzoltókat, az oxigénpótlást hozó tűzoltóautó útközben balesetet szenvedett a hóviharban, és emiatt nem tudott időben odaérni. 

A csehországi Hertvikovice térségében egy autóvezető vesztette életét, mert egy kidőlő fa az autójára zuhant az országúton. Ezenkívül időjárással összefüggő halálos közlekedési baleset történt Prágában is – jelentette a CTK hírügynökség.

A TASR hírügynökség jelentése szerint Szlovákiában háztartások ezreiben okozott áramkimaradást a havazás. Besztercebánya térségében egyes, áramszünet sújtotta falvak szavazóhelyiségeiben gyertyafény mellett kezdték meg kora reggel a voksolást a szombati népszavazáson – adta hírül az MTI.

A havazás Magyarországon is káoszt okozott a napokban, többek között Dobogókőnél. A Kékestetőre pedig teljes útzárat rendeltek el. Emellett a túrázás is veszélyes lehet, mert a felázott talaj és az erős szél miatt könnyebben kidőlhetnek az erdei fák.

(Borítókép: Drónnal készült kép behavazott lakóházakról a délkelet-lengyelországi Krzywcza településen 2023. január 21-én. A térségben napok óta havazik. Fotó: Darek Delmanowicz / MTI / EPA-PAP)