Késsel fenyegetőzött egy palesztin férfi, az izraeli erők lelőtték

2023.01.21. 14:40
Az izraeli erők szombaton megöltek egy palesztint, aki késsel megpróbált leszúrni egy zsidó lakost Ciszjordániában – közölte az izraeli hadsereg.

A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a lelőtt férfi 42 éves volt. Az eset a megszállt Ciszjordániában, Rámalláh palesztin várostól északnyugatra történt.

Ciszjordániában az izraeli hadsereg tavaly tavasz óta szinte éjszakánként tart letartóztatási razziákat

arra hivatkozva, hogy az izraeliek ellen végrehajtott palesztin támadások 19 ember halálát okozták.

Izrael szerint a razziák célja a militáns hálózatok felszámolása és a jövőbeli támadások meghiúsítása. A palesztinok viszont úgy látják, hogy ezek a támadások tovább erősítik Izrael 55 éve tartó, határozatlan időre szóló megszállását azokon a területeken, ahol jövőbeli államuk megteremtése érdekében küzdenek.

palesztinok és jogvédő csoportok emellett azzal is vádolják Izraelt, hogy túlzott erőszakot alkalmaz a palesztinokkal szemben. A izraeli hadsereg szerint viszont a katonák és egyes esetekben a civilek életveszélyes helyzetekkel néznek szembe, és emiatt indokolt az erőszak alkalmazása. 

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint 2022-ben csaknem 150 palesztint ölt meg Izrael Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ami 2004 óta a leghalálosabb év volt. Izrael szerint a meggyilkoltak többsége fegyveres volt, de palesztin kődobálókat, behatolások ellen tiltakozó fiatalokat és más, összecsapásokban részt nem vevő személyeket is megöltek – adta hírül az MTI.