Izrael légicsapásokat mért a Gázai övezetre

GettyImages-1246731319
2023.02.02. 07:44
Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy csütörtök hajnalban csapást mért a Gázai övezetre. Pár órával korábban elfogtak egy rakétát, amelyet a palesztin területről lőttek ki.

Csütörtökön kora reggel Izrael légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet középső részén, órákkal azután, hogy a hadsereg elfogott egy rakétát, amelyet a palesztin területről lőttek ki. A csapások után újabb rakétákat lőttek ki Gázából, és helyi idő szerint hajnali három körül ismét robbanásokat lehetett hallani a térségben – írja a The Guardian.

Az izraeli hadsereg hajnali 2:41-kor kiadott közleményében megerősítette, hogy „csapást mértek a Gázai övezetre”. Szemtanúk szerint az első csapások – legalább hét – a Hamász palesztin iszlamista mozgalom fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszam Brigádoknak a kiképzőközpontját érték, amely a Gázai övezet központjában lévő menekülttáborban található.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a légierő vadászgépei csapást mértek egy, a Hamászhoz tartozó, vegyi nyersanyagok előállítására, tartósítására és tárolására szolgáló üzemre, valamint egy fegyvergyártó telephelyre.

A 2,3 millió lakosú, sűrűn lakott Gáza a Hamász 2007-es hatalomátvétele óta izraeli blokád alatt áll.

Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága mellett

Amint arról beszámoltunk, Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett.

Dicsérte Izraelnek az arab országokkal az utóbbi években megkötött megállapodásait, de hangsúlyozta, hogy Izraelnek a palesztinokkal is meg kell békélnie. Ismét elítélte a szombati jeruzsálemi terrorakciót, amelyben hét ember halt meg egy zsinagóga mellett. Izraelben a múlt héten több halálos áldozatot követelő terrortámadásokat követtek el, ezek miatt a kormány újabb biztonsági intézkedést hozott, valamint már élő szabályok szigorításáról döntött.

Blinken hangsúlyozta, hogy nagyon fontos volna javítani a palesztinok életkörülményein Ciszjordániában és a Gázai övezetben, azonos mércét kell alkalmazni az izraeliek és a palesztinok esetében, egyenlően biztosítani nekik a jogot a szabadsághoz, a biztonsághoz, az igazságszolgáltatáshoz és az emberi méltósághoz.

Ezek eléréséhez a kétállami megoldás, vagyis Izrael mellett egy önálló palesztin állam létrehozása vezet, s minden, ami ettől a céltól eltávolít, ellentétes Izrael hosszú távú érdekeivel, valamint zsidó és demokratikus államiságával – szögezte le az amerikai politikus.

(Borítókép: Füst és lángok szállnak fel a palesztin ellenállási csoportokhoz tartozó területen Gáza városból 2023. február 2-án. Fotó: Ali Jadallah /  Anadolu Agency / Getty Images)