Földrengés rázta meg Indonéziát, többen meghaltak

2023.02.09. 14:44
Legalább négy ember meghalt és több épület megrongálódott, miután csütörtökön egy 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia legkeletibb régióját – közölte az ország katasztrófavédelmi ügynöksége.

A földrengés helyi idő szerint csütörtökön 13:28-kor történt Jayapura várostól délnyugatra, 10 kilométeres mélységben – közölte az indonéziai Meteorológiai, Klimatológiai és Geofizikai Ügynökség (BMKG). A négy áldozat egy kávézóban tartózkodott, amikor a rengés következtében az épület összeomlott – közölte a katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője.

A meteorológiai ügynökség lehetséges utórengésekre figyelmeztetett. A közösségi médiában közzétett felvételek azt mutatták, hogy egy kikötői épület a tengerbe omlott, és károk keletkeztek több épületben, köztük egy bevásárlóközpontban és egy kórházban.

Az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 5,5-es erősségű földrengést regisztrált. A csütörtöki indonéziai rengés egyike volt annak a több mint ezer rengésnek, amelyet idén január óta regisztráltak a térségben, jelentette a szervezet – írja a Reuters.

„2023. január 2. óta 1079 rengés volt Jayapura környékén, ebből mintegy 132-t éreztek meg a lakosok” – mondta a BMKG vezetője, Dwikorita Karnawati.

Törökországban több ezer ember halt meg

A hét elején az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófája sújtotta Törökországot és Szíriát, több ezren  haltak meg a pusztító földrengések sorozatában.

A belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, több mint 5500 speciális járművel és munkagéppel végzik a munkálatokat, 5700 tagból álló nemzetközi csapat dolgozik a területen.

Magyarországról is több csapat érkezett az országba, eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak. 156 fő és 26 kutya van a magyar kontingensben.

Magyarország minden lehetséges módon megpróbál segíteni az életek mentésében

– jelentette ki csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.