Már lemondtak róla, mégis élve találtak meg a romok alatt egy 15 éves fiút Törökországban

2023.02.19. 16:43
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat örömteli hírről számolt be: a törökországi földrengések után a romok alatt rekedt 15 éves Ali mégis életben van. A mentőegységek több mint egy napon át küzdöttek a fiú életéért.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat néhány nappal ezelőtt még arról adott tájékoztatást, hogy minden erőfeszítés ellenére nem tudták megmenteni a fiút. Akkor azt közölték, hogy élet és halál között lebegve kellett őt magára hagyni.

A mentőszolgálat a realitásokat figyelembe véve lezárta Ali történetét, és a munkatársak csak a lelkük mélyén bíztak abban, hogy az ő története máshogy is végződhet.

Vannak csodák, és most egy ilyen csodát élünk át a török mentőcsapat tagjaival közösen. Most tettük le a telefont a török mentőcsapat vezetőjével, aki megerősítette a hírt, hogy Ali életben van. A fiú mindenkinél jobban akart élni, és túlélte a lehetetlent

– közölte Facebook-oldalán a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, amely a törökországi földrengések túlélői után kutatott.

Mint írják, a 15 éves fiút a török hadsereg és a helyi mentőcsapatok együttes erővel szabadították ki a romok alól. Az első információk szerint az egyik lábát ugyan nem tudja mozgatni, de örömteli hír, hogy családjával, vagyis három lánytestvérével és az édesanyjával új életet kezdhet.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat arról is beszámolt a posztban, hogy török barátjuk meglátogatta Alit a kórházban, és a kisfiú, valamint a családja megköszönte a magyar mentőcsapatok segítségét, a török mentőszolgálat pedig a mentésben való részvételért fejezte ki háláját a magyar kollégáknak.

Ötemeletes épület dőlt rá a családra

A földrengés következtében a 15 éves fiúra és családjára egy ötemeletes épület dőlt rá. Összeszorulva, egymásba akadva, födémek által összenyomva találtak rájuk hat-hét méter mélyen. A ház összedőlésének pillanatában már a lépcsőházban voltak, így az egész család 2-3 négyzetméteren helyezkedett el a romok alatt. 

A fiú életéért a szakemberek 36 órán át küzdöttek.

„A gyermek haldokló édesapja elzárta a testével az utat Alihoz és testvéréhez. Tudtuk, hogy rajta nem tudunk segíteni, így kerülőutat kerestünk, és szép lassan elértük a gyermeket, akinek időközben a lánytestvére is meghalt” – írták még múlt héten a Pest megyei kutató-mentők.

Visszaemlékezésük szerint a negyedik rokonuk Alin feküdt, de ő élettel összeegyeztethetetlen sérülései miatt azonnal meghalt.

TESTÉVEL NYOMTA ÖSSZE A GYERMEKET, MIKÖZBEN A KISFIÚ TESTÉRE EGY AJTÓ ÉS TÖBBTONNÁNYI SÚLY NEHEZEDETT. ALI A HOLTTEST FOGSÁGÁBA KERÜLT, LÁBAI PEDIG EGY ÁTHIDALÓ ALÁ SZORULTAK.

45 ezerre nőtt az áldozatok száma

Az Index is beszámolt róla, hogy újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Törökországot, és nem ez volt az egyetlen.

Február 18-án több földrengést is észleltek az esti órákban. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) adatai szerint 19 óra előtt három perccel, majd 19 óra 10 perckor is földrengés volt az ország középső részén. Az előbbi földrengés 4,1-es erősségű volt, míg utóbbi 3-as erősségű.

Ezt követően a legnagyobb földrengés 20 óra 31 perc tájban történt, és tíz másodpercig tartott, ugyancsak az ország középső régiójában. A földmozgást a közeli Adiyamanban és Gaziantepben is lehetett érezni, majd éjfél után 56 perccel újabb, 4,6-os erősségű földmozgást észleltek, hajnali négy óra után pedig egy 4,8-as erősségű földrengés volt.

Törökországban és Szíriában meghaladta a 45 ezret a halálos áldozatok száma. A törökországi halálos áldozatok száma 39 672, míg a szomszédos Szíriában több mint 5800 halottról számoltak be.