2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Csehország 0

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a londoni rendőrség rasszista, homofób és nőgyűlölő

2023.03.21. 11:01

A 363 oldalas jelentés olyan jelenségeket azonosított a Scotland Yard állományában, mint a rasszizmus, a nőgyűlölet és a homofóbia. A jelentés szerint ezek a megnyilvánulások intézményi szinten vannak jelen a legnagyobb brit rendőri szervezeten belül.

A tanulmány megállapítja azt is, hogy a rendőrség vezetői állománya évtizedek óta nem hajlandó tudomásul venni ezeket a jelenségeket. 

A vizsgálati jelentés szerint a londoni rendőrség iránti lakossági bizalmat az is kikezdi, hogy a rendőri állomány összetétele egyáltalán nem tükrözi a tízmilliós brit főváros sokszínűségét. 

London lakosságának többsége nem fehér brit etnikai hátterű, a londoniak 20 százalékának nem az angol az anyanyelve, mindeközben a Scotland Yard állományának 82 százaléka fehér, 71 százaléka férfi, és többségük nem is Londonban lakik – áll a jelentésben.

A jelentés számos esetben tárta fel, hogy a szolgálathoz újonnan belépő rendőröket – különösen a rendőrnőket – kollégáik durván megalázó beavatási szertartásoknak vetik alá.

Megállapították azt is, hogy a Scotland Yardon belül gyakorlatilag nem léteznek olyan vezetési módszerek, mint a munkaerő-tervezés, nincs stratégiai szintű igény- és képességfelmérés a szervezeten belül, a toborzási tevékenység és a jelöltek szűrése alacsony színvonalú, és nem alkalmas az olyanok távoltartására, akik csak azért akarnak (rendőri) hatalmat, hogy visszaéljenek vele.

Kiderült, hogy nincs a londoni rendőrségnél központi kiképzési nyilvántartás sem, így könnyen előfordulhat, hogy egyes rendőrök olyan feladatokat látnak el, amelyekre nem kaptak kiképzést.

A vizsgálatot egy traumatikus bűncselekményt követően szorgalmazták egyre többen, melynek során a Scotland Yard egyik rendőre brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt.

Rettegett szexuális bűnözők a rendőrség soraiban

Wayne Couzens, aki a Scotland Yard fegyveres diplomáciai védelmi elit alakulatának tagja volt, 2021. március 3-án éjjel, szolgálaton kívül, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot.

Couzens csaknem 130 kilométert autózott áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott. 

A rendőr megpróbálta elégetni a holttestet, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta. Couzenst a londoni büntetőbíróság még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítélte.

Azóta még egy hasonlóan súlyos bűncselekményre derült fény.

Egy David Carrick nevű rendőrt, aki szintén a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elit alakulatának tagja volt, a múlt hónapban ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre, miután a vádirat szerint 2003 és 2020 között legalább 24 – de a hatóságok feltételezése szerint valószínűleg ennél sokkal több – alkalommal követett el nemi erőszakot általa elrabolt és gyakran napokig fogva tartott nők ellen.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.