1000 oroszbarátnak bélyegzett szerzetest akar utcára tenni Kijev

2023.03.29. 13:43
A Kijev által oroszbarátnak tartott Ukrán Ortodox Egyház (UPC) szerzeteseit a hónap elején arra szólították fel, hogy március 29-ig hagyják el a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett építményt. A barlangkolostor-komplexum apátja azonban azt mondta, a szerzetesek nem mennek sehova.

Az épület környékén razziázó rendőrök minden távozó autót átvizsgáltak, nehogy valakik kimentsék a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat. A TASZSZ orosz állami hírügynökség információja szerint az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének vezetője a Vatikánnál panaszkodott a kilakoltatás miatt, és Ferenc pápa közbenjárását kérte.

Úgy hírlik, hogy Leonyid Szevasztyjanov személyesen beszélt a katolikus egyházfővel, aki jelezte, kész közvetíteni az ügyben, írja az Euronews.

Ukrajnában a Kijev által oroszbarátnak tartott, Moszkva által történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) és az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU) rivalizál egymással. Ugyan előbbi elfordult a moszkvai patriarkátustól az orosz–ukrán háború miatt, Kijev megvonta tőle a fővárosi Pecserszki Lavra bérleti jogát.

Az ügyet erősen átjárja a politika, Ukrajnában ugyanis nagy felháborodást váltott ki, hogy az Ukrán Ortodox Egyház szerzetesei együttműködtek az orosz megszállókkal.

Oleksandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter felszólította az Ukrán Ortodox Egyház szerzeteseit, hogy hagyják el a Lavrát. Kiemelte, hogy a hatóságok nem fognak erőszakot alkalmazni a Lavra ezer lakójával szemben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.