Halálra marcangolta a medve az amatőr futót

2023.04.08. 09:36 Módosítva: 2023.04.08. 10:17
Kockázatos időtöltés a kocogás a medvék élőhelyén, és ez nem csak a Székelyföldre, Kárpátokra igaz. Észak-Olaszország Trentino-Alto Adige tartományában történt, hogy a túrázók egy fiatalember szétmarcangolt holttestére bukkantak a hegyekben. A 26 éves amatőr futót, Andrea Papit szinte bizonyosan egy medve támadta meg, és marta halálra. A térségben gyakoriak a medvetámadások.

Amikor Andrea Papi futóedzésre indult a Dolomitokban, és videóra vette a gyönyörű környezetet, még nem gondolta, hogy ez lesz az utolsó útja.

A felvételt a szerencsétlenül járt futó készítette, mielőtt utolsó futására indult.

Sajnos azonban sohasem tért vissza a futóedzésről. Amikor már órák óta nem jelentkezett, a barátnője értesítette a hatóságokat. Nem sokkal később, csütörtökön megtalálták a fiatalember súlyosan megcsonkított holttestét, szinte bizonyos, hogy egy medve végzett az amatőr atlétával. A halálos medvetámadás Bolzano közelében, Caldes térségében történt, fenn a hegyekben.

Egy korábbi fotó Papiról versenyzés közben

Ez egy természetvédelmi terület, ahol mintegy nyolcvan medve él. Errefelé gyakoriak a medvetámadások, márciusban egy 39 éves férfit támadott meg egy medve. A túrázó csak annak köszönhette az életét, hogy halottnak tettette magát, és az állat egy idő után felhagyott a marcangolásával.

Trentinóban a huszadik század végére teljesen kihaltak a medvék, ám 1996 és 2004 között visszatelepítették az állatfajt, és manapság sok medve él az olasz Dolomitokban. 

Időközben arról írnak az olasz lapok, hogy hajtóvadászatot indítottak a gyilkos medve kilövésére. Ebbe a WWF, a vadvilág védelméért felelős világszervezet helyi irodája is beleegyezett. Ugyanakkor Annamaria Procacci, az ENPA nevű vadvédelmi szervezet ökológusa szerint nem a medve a hibás, hanem a hatóságok, amiért nem tiltják meg a behatolást a vadállatok élőhelyére.