Polgárháborús helyzet Szudánban, eddig 56 civil halt meg

2023.04.16. 13:46
A szudáni hadsereg légicsapásokat mért egy rivális félkatonai alakulat fővároshoz közeli bázisára vasárnap, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a kaotikus országban, miután a hatalmi harc 56 civil és több tucat katona halálát okozó összecsapásokba torkollott.

Az Abdel Fattah al-Burhan tábornokhoz hű katonai egységek és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok által vezetett, Hemedti néven ismert Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között szombaton kitört harc az első ilyen jellegű konfliktus, hogy mindketten összefogtak Omar Haszan al-Basír elnök 2019-es megbuktatásáért − írta meg a Reuters hírügynökség. 

Egy napon át tartó heves harcok után a hadsereg csapást mért a fővárossal, Kartúmmal szomszédos Omdurman város egyik támaszpontjára − közölték szombaton késő este szemtanúk.

Mind a hadsereg, mind az RSF azt állította, hogy ellenőrzésük alatt tartják a szudáni repülőteret és más kulcsfontosságú létesítményeket Kartúmban, ahol az éjszaka folyamán harcok dúltak.

Az RSF és a hadsereg verseng a hatalomért, miközben a politikai frakciók még mindig a 2021-es katonai puccsot követő átmeneti kormány megalakításáról tárgyalnak.

Korábban az orvosok szakszervezete 27 halottról és 170 sebesültről számolt be − közölte az MTI. 

A hadsereg tagadja a repülőtér elfoglalását, de elismeri, hogy az RSF „felgyújtotta a polgári repülőgépeket, köztük a Saudi Airlines egyikét”, amit a társaság megerősített. Szombaton késő este kiadott közleményében a hadsereg felszólította a lakosságot, hogy maradjon otthon, mivel folytatta a félkatonai bázisok elleni légicsapásait.

Egész nap szaporodtak a tűzszünetet követelő felhívások: az ENSZ, Washington, Moszkva, Párizs, Róma, Rijád, az Afrikai Unió, az Arab Liga, az Európai Unió, sőt még a volt polgári miniszterelnök, Abdalla Hamdok is erre szólított fel, de hiába.

Az Arab Liga vasárnap rendkívüli ülést hirdetett. António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a két hadviselő felet: a hadsereg vezetőjét, Abdel-Fattah Burhánit és a félkatonai erők parancsnokát, Mohamed Hamdán Daglót, más néven Hemedtit, továbbá Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt, hogy lépjen fel „az erőszak azonnali leállítása” érdekében.

A félkatonai erők ugyanakkor azt közölték, hogy hajthatatlanok.

Addig nem állunk le, amíg nem vesszük át az összes katonai bázis ellenőrzését

− fenyegetőzött az RSF vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírcsatornán. A hadsereg ezzel egy időben körözést tett közzé a Facebook-oldalán Hemedti ellen, és felszólította, hogy adja meg magát.