A WHO felmentette szexuális visszaéléssel vádolt vezető tisztségviselőjét

2023.04.24. 21:25
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmentette szexuális visszaéléssel vádolt egyik vezető tisztségviselőjét egy brit orvos panasza nyomán indított vizsgálatot követően – közölte hétfőn Marcia Poole, a WHO szóvivője.

„Temo Waqanivalut felmentették tisztségéből a WHO-nál szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálat és a vonatkozó fegyelmi eljárás eredményeképpen” – ismertette Poole a Reuters hírügynökségnek e-mailben megküldött állásfoglalásában.

A fidzsi-szigeteki orvos a WHO genfi központjában vezette a szervezet nem fertőző betegségekkel foglalkozó részlegét. Waqanivalu egyelőre nem reagált megkeresésekre. Ugyanakkor az ügyre rálátással bíró egyik forrás szerint tagadta az ellene felhozott vádakat.

„A szexuális visszaélések bármely formája elfogadhatatlan azoktól, akik a WHO-nak dolgoznak, akár munkatársi, tanácsadói, vagy partneri minőségben” – hangsúlyozta Poole. Hozzátette, hogy Waqanivalu fellebbezhet a döntéssel szemben a WHO szervezetrendszerén belül, illetve ha ezzel kudarcot vallana, az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) bíróságán.

A panaszt a fidzsi-szigeteki orvossal szemben Rosie James, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) egyik orvosa tette tavaly októberben egyik Twitter-bejegyzésében.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.