Rendkívüli: Szijjártó Péter máris válaszolt Zelenszkij kritikájára

2023.04.30. 13:46
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter összesen négy pontban válaszolt a szombaton este megjelent Zelenszkij-interjúra, amelyben az ukrán elnök kemény bírálatot fogalmazott meg a magyar kormányról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésben választ Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, aki szerint Magyarország viselkedése NATO-tagországként nem megfelelő. Összesen négy pontban fejtette ki erről a véleményét a tárcavezető:

  1. Ezt szerencsére nem ő dönti el. 
  2. A magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek ezért a háborúért. 
  3. Számos magyar ember – a kárpátaljai magyar közösség tagja – halt már meg ebben a háborúban. 
  4. Ha ez a nyilatkozat azt jelenti, hogy: „Tisztelettel megköszönöm a magyaroknak, hogy beengedtek és elláttak több mint egymillió menekültet Ukrajnából, és tisztelettel megköszönöm, hogy folyamatosan küldik a segélyeket!”, akkor „Szívesen, és számíthatnak ránk a jövőben is”.

Zelenszkij: Magyarországnak döntenie kell

Az előzmény az volt, hogy szombat este egy interjúban feltett kérdésre válaszolva fogalmazott meg kritikát a magyar kormánnyal szemben Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt mondta:

Magyarországnak el kell döntenie, hogy kinek az oldalán áll.

Az ukrán elnök szombat este dán, svéd, finn és norvég újságíróknak adott egy közel másfél órás interjút, amelyben Magyarországgal kapcsolatban is kérdéseket tettek fel neki. Az Ukrajinszka Pravda szerint Zelenszkij arról beszélt, hogy a magyar kormány az utóbbi időben jelezte: nem támogatják, nem tartják aktuálisnak Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését (Orbán Viktor egy hete például a „Micsoda?” szóval  foglalta össze véleményét erről a kérdésről).

„Hogyan lehet megoldani ezt a vitát Budapesttel? Ez csak azon múlik, hogy Budapest mit akar. Nekem azonban úgy tűnik, hogy a magyar politikai elit össze van zavarodva” – mondta Zelenszkij az újságíróknak, majd kifejtette:

Nagyon fura ez a szituáció. Elképzelhető az, hogy a NATO egyik tagországa Oroszországot segíti, és a NATO ellen lép fel? 

Az ukrán elnök ezután felidézte, hogy Magyarország több alkalommal sem csatlakozott a NATO-s kezdeményezésekhez a háború kezdete óta, és ez veszélyt jelent. Majd úgy folytatta: „Szerintem nem megfelelően viselkednek. Természetesen ez az én szubjektív véleményem, de egy szövetségnek [a NATO-nak] nem csupán szóban kell léteznie, hanem cselekedeteken és a bizalmon kell alapulnia. Ez egy olyan szövetség, amelyben a tagállamoknak azonos nézeteik vannak a biztonságról és az értékekről. Bizonyos kérdésekben vannak véleménykülönbségek, de van egy alapvető egyezség arról, hogy megvédik egymást, és közösek az értékeik.” 

És ha az összes szövetséges ország azt mondta, hogy »Oroszország ellenségnek nevez minket, Oroszországot helyre kell tennünk«, akkor nem mondhatja azt az egyik ország, hogy »Nem, Oroszország a mi szövetségesünk«. Ezt nem lehet csinálni. Akkor ők már nem tagjai ennek a szövetségnek

– mondta az ukrán elnök, majd – Magyarországnak címezve – hozzátette:

Tehát ha önök jogilag tagjai a szövetségnek, de közben a gyakorlatban a szövetség ellen dolgoznak, akkor nem önöknek kellene tanácsokat adniuk azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a NATO-hoz, vagy sem. És nem kellene akadályokat sem elénk görgetniük.