Újabb kőkemény bírálatot kapott a magyar kormány Zelenszkijtől

GettyImages-1250995833
2023.04.30. 09:06 Módosítva: 2023.04.30. 09:19
Szombat este egy interjúban feltett kérdésekre válaszolva fogalmazott meg kritikát a magyar kormánnyal szemben Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt mondta: Magyarországnak el kell döntenie, hogy kinek az oldalán áll.

Az ukrán elnök szombat este dán, svéd, finn és norvég újságíróknak adott egy közel másfél órás interjút, amelyben Magyarországgal kapcsolatban is kérdéseket tettek fel neki. Az Ukrajinszka Pravda szerint Zelenszkij arról beszélt, hogy a magyar kormány az utóbbi időben jelezte: nem támogatják, nem tartják aktuálisnak Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését (Orbán Viktor egy hete például a „Micsoda?” szóval foglalta össze véleményét erről a kérdésről).

„Hogyan lehet megoldani ezt a vitát Budapesttel? Ez csak azon múlik, hogy Budapest mit akar. Nekem azonban úgy tűnik, hogy a magyar politikai elit össze van zavarodva” – mondta Zelenszkij az újságíróknak, majd kifejtette:

Nagyon fura ez a szituáció. Elképzelhető az, hogy a NATO egyik tagországa Oroszországot segíti, és a NATO ellen lép fel? 

Az ukrán elnök ezután felidézte, hogy Magyarország több alkalommal sem csatlakozott a NATO-s kezdeményezésekhez a háború kezdete óta, és ez veszélyt jelent. Majd úgy folytatta: „Szerintem nem megfelelően viselkednek. Természetesen ez az én szubjektív véleményem, de egy szövetségnek [a NATO-nak] nemcsak szóban kell léteznie, hanem cselekedeteken és a bizalmon kell alapulnia. Ez egy olyan szövetség, amelyben a tagállamoknak azonos nézetei vannak a biztonságról és az értékekről. Bizonyos kérdésekben vannak véleménykülönbségek, de van egy alapvető egyezség arról, hogy megvédik egymást, és közösek az értékeik.” 

És ha az összes szövetséges ország azt mondta, hogy »Oroszország ellenségnek nevez minket, Oroszországot helyre kell tennünk«, akkor nem mondhatja azt az egyik ország, hogy »Nem, Oroszország a mi szövetségesünk«. Ezt nem lehet csinálni. Akkor ők már nem tagjai ennek a szövetségnek

– mondta az ukrán elnök, majd – Magyarországnak címezve – hozzátette:

Tehát ha önök jogilag tagjai a szövetségnek, de közben a gyakorlatban a szövetség ellen dolgoznak, akkor nem önöknek kellene tanácsokat adniuk azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a NATO-hoz vagy sem. És nem kellene akadályokat sem elénk görgetniük. 

Ukrajna NATO-csatlakozását egyébiránt nemcsak a magyar kormány nézi szkeptikus szemmel, hanem többek közt Németország és az Egyesült Államok is. A napokban pedig Robert Fico volt szlovák kormányfő is kemény üzenetet fogalmazott meg. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre közvetítjük. 

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij. Fotó:  Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM