Magyarországról is mentek szakápolók a szlovákiai buszbaleset sérültjeihez

K  AP20230515138
2023.05.16. 16:12
Hétfőn Szlovákiában egy busz egy kamionnal ütközött össze a D2-es autópályán. A járművön miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak. A balesetnek 59 sérültje (közülük 13 sérült állapota súlyos) és egy halálos áldozata van, egy 56 éves magyar férfi. A kormány a baleset részleteit kedden a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében ismertette.

A hétfői buszaleset részleteiről Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár rendkívüli sajtótájékoztató keretében beszélt. 

Menczer Tamás a sajtótájékoztatón öt pontban ismertette a részleteket. Elsőként arról beszélt, hogy a Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a vizsgálat jelenleg is zajlik. Hivatalos tájékoztatást a szerv még nem adott: „a baleseti okokat a külügyminisztérium felé nem kommunikálták” – emelte ki az államtitkár.

Az is elhangzott, hogy a 37 könnyebben sérült utasból 18-an már hétfő este elindultak Magyarországra. Rajtuk kívül még 17-en – akik megkapták a helyszínen az ellátást – már éjjel hazaérkeztek. Tehát 35-en már Magyarországon vannak.

Jelenleg 23 főt ápolnak kórházban, sérüléseik különböző súlyosságúak. Heten különösen súlyos, intenzív kezelésre szorulnak, ám közülük senki sincs közvetlen életveszélyben.

A hétfői baleset után a pozsonyi követségen dolgozó magyar külképviselet tagjai azonnal a helyszínre érkeztek. Egy részük a helyszínen maradt a könnyebb sérültekkel, a többi diplomata a kórházba kísérte a bajbajutottakat.

„A helyzet egy idő után világos volt: a könnyebb sérültek fel tudták venni a kapcsolatot a hozzátartozóikkal. Így azt kértem a kollégáimtól, a súlyos sérültekre koncentráljanak” – fogalmazott Menczer Tamás, aki hozzátette: nem volt könnyű először mindenkit azonosítani, mert az utaslista a roncsban volt.

Ráadásul volt olyan, akit eszméletlen állapotban, iratok nélkül szállítottak kórházba. Végül tegnap estére tisztázódott le a kép, és mindenkiről információt szerezhettek a rokonok.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a magyar kormány folyamatosan biztosítja a jelenlétet a kórházakban, a magyar sérültek mellett vannak.

„Nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy egy sérült magyar ember nem tud kihez szólni az anyanyelvén, ha eszméletéhez tért. A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan a helyszínen van, és további hat szakápoló indult el Magyarországról, akik segítik a diplomaták munkáját és a kapcsolattartást a családtagokkal. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki segítséget nyújtott” – húzta alá Menczer Tamás.

(Borítókép: Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én. Fotó: Michal Svítok / MTI / AP / TASR)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport