Egy szakértő szerint nem úgy süllyedt el a Titanic, ahogy korábban tudtuk

GettyImages-1487475672
2023.05.21. 07:45
A napokban hozták nyilvánosságra a 3D-s felvételt, amelynek köszönhetően a későbbiekben teljes képet kaphatunk arról, hogyan süllyedt az óceán fenekére az egykor elpusztíthatatlannak tartott Titanic. Egy szakértő ugyanakkor másképp vélekedik arról, pontosan mi okozta a katasztrófát.

Idén április 15-én volt 111 éve annak, hogy a Titanic egy jéghegynek ütközve indult süllyedésnek Új-Fundland partjaitól körülbelül 640 kilométerre. A tragédiában a becslések szerint 1500-an lelték halálukat, és többek már percekkel azután meghaltak, hogy a -2 fokos vízbe zuhantak. Mindössze 706 ember élte túl a katasztrófát, ami részben annak volt köszönhető, hogy a hajó 20 mentőcsónakja átlagosan csak 60 százalékban volt tele. A szerencsétlenséggel kapcsolatban máig vannak megválaszolatlan kérdések, azonban a hajóról nemrég nyilvánosságra került 3D-s felvétel közelebb vihet minket az igazsághoz, a Titanic elsüllyedésének valódi történetéhez.

Mint megírtuk, az Atlanti-óceán 3800 méteres mélységében fekvő óceánjáróról mélytengeri térképezéssel elkészítették az első teljes méretű digitális felvételt. A tengeralattjárók több mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének felmérésével, illetve több mint 700 ezer felvételt készítettek minden szögből. Ezek alapján jól látszik, hogy a hajó orra a horgonyokkal és a fedélzeti korlátokkal együtt jó állapotban megmaradt, míg a tat teljesen összeroncsolódott. A Titanic körül szobrok és dísztárgyak vannak szétszóródva, a fényűző külleme pedig már a múlté. Az elkészült videó azonban reményt ébreszt azzal kapcsolatban, hogy több mint 100 év elteltével végre kiderülhet, a hajó mely része ütközött a jéghegynek. Egy szakértő szerint ugyanis ez nem az oldala mentén történt, ahogy a filmekben láthattuk.

Hétről hétre új információk derülnek ki

A Titanic tragédiája évtizedeken át töltötte el kíváncsisággal a kutatókat, és 1985-ig úgy hitték, egy darabban süllyedt el, így különböző tervek születtek arról, hogyan lehetne kiemelni onnan. Az elmélet akkor dőlt meg, amikor először látták az elsüllyedt hajót az Atlanti-óceán fenekén. Az elmúlt évek során számtalan felvételt próbáltak készíteni róla, viszont a zavaros víz és a látási viszonyok miatt a videók rossz minőségűek voltak, ahogy nem is adtak teljes képet a Titanicról. 

A közel 4000 méteres mélység kihívást jelent. Áramlatok vannak, és nem szabad semmihez hozzányúlnunk, hogy ne sértsük meg a roncsot

– fejtette ki Gerhard Seiffert, a Magellan vállalat egyik munkatársa, akik az Atlantic Productions céggel karöltve a digitális felvételeket készítették az óceánjáróról.

Ahogy az Atlantic Productions munkatársa, Andrew Geffen megjegyezte, már sokan látogattak el a Titanichoz, de többnyire olyan kamerát vittek magukkal, ami csak alacsony felbontású felvételeket tudott készíteni. Mint mondta, most, hogy a Titanic minden szegecse, az összes részlete rögzítésre került, a tudományt segítségül hívva járhatnak utána, mi történt valójában a Titanickal. 

Sok időbe fog telni, amíg végigmegyünk ezeken a részleteken, de már szó szerint hétről hétre új eredmények születnek

– mondta. 

Nem az oldalával ütközött a jéghegynek?

A Titanicról készült legtöbb filmben úgy ábrázolták a katasztrófát, hogy az óceánjáró egy jéghegynek ütközött, ami az oldalán a súrlódás következtében egy nagyobb területen vágott lyukat, és az így beáramló víz miatt indult süllyedésnek a hajó egyik fele, majd tört ketté. Egy kutató, a 65 éves Parks Stephenson ugyanakkor másképp vélekedik arról, hogyan történt a szerencsétlenség, pontosabban a jéghegy hol érintette a hajót. 

Egyre több bizonyítékom van arra vonatkozólag, hogy a Titanic nem az oldala mentén találta el a jéghegyet, ahogy azt az összes film bemutatja. Valójában a víz alatt megbújó jégre futott rá. Erről a forgatókönyvről először egy londoni magazin írt még 1912-ben. Talán még nem hallottuk a Titanic valódi történetét

 – fejtette ki, hozzátéve:

Még sokat lehet tanulni a roncstól, ami lényegében a katasztrófa utolsó, még életben lévő szemtanúja. Vannak mesélnivalói.

Az óceán mélyén fekvő Titanic ugyanakkor nem marad meg az idők végezetéig a jelenlegi állapotában, mivel vasevő baktériumok kolonizálták. Még 2006-ban úgy becsülték, hogy az óceánjáró 50 éven belül teljesen összeomlik, és csak a belső, strapabíróbb szerkezeti elemek maradnak majd meg. 

(Borítókép: Látogatók egy kiállításon a Titanic makettje előtt. Fotó: Maria Jose Lopez / Europa Press / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport