Lövöldözés volt a Mol pakisztáni telepénél

Iszlamista fegyveresek kedden megrohamoztak egy földgáz- és olajkitermelő üzemet Pakisztán északnyugati részén, a támadásban legalább négy rendőr és két biztonsági őr életét vesztette – írta meg a Reuters a helyi rendőrségre hivatkozva.

A legfeljebb 50 fegyveres által elkövetett támadás a Mol Pakistan Oil & Gas üzemben történt Hangu körzetben, az afgán határ közelében – közölte Irfan Khan rendőrségi tisztviselő.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget. A vállalat az Indexnek arról számolt be, hogy

  • a támadás célpontja nem a Mol infrastruktúrája ellen történt;
  • a támadás elkövetői feltehetően tálibok voltak, akiknek az elmúlt időszakban rendszeresek az akcióik;
  • és a legfontosabb: az áldozatok között nincs Mol-alkalmazott, feltehetően 4 katona és a biztonsági erők (korábban a katonaság kötelékében szolgáló) 2 fegyverese vesztette az életét.

Különböző militáns csoportok – köztük a pakisztáni tálibok – évek óta az északnyugati régió távoli hegységeiből irányítják tevékenységüket, és az állam elleni hadjáratukban támadásokat indítanak a biztonsági erők és az infrastruktúra ellen.

Frissítés 12.20 perckor:

A vállalat a lapunknak megküldött hivatalos közleménye értelémben támadás érte a biztonsági erőket a Mol által üzemeltetett TAL Block-ban található 2 kút közelében, Pakisztánban.

A támadás helyszínén MOL-alkalmazott nem volt jelen, a területet őrző biztonsági erők (pakisztáni katonák és szerződéses biztonsági őrök) 6 tagja életét vesztette.

„A kutak termelését távoli eléréssel ideiglenesen leállítottuk és biztonsági üzemmódba helyeztük őket, ameddig a helyszíni hatósági vizsgálat befejeződik” – fogalmaznak, majd kitérnek arra is, hogy a támadás az üzemi területtől távol történt, a többi kúton a termelés zavartalanul folyik. Kiemelik, hogy az incidens nem befolyásolja a Mol pakisztáni termelését.